Art Now

‘Art Now’ laat twee-wekelijks een nieuw werk zien uit de kunstcollectie EUR. Kunst Nu, digitaal op het scherm, ter inspiratie, als troost, ter verbeelding, als reflectie of gewoon als afleiding en oprekker van de werkelijkheid.

Art Now 57: Peter Westerveld

Art Now 57: Peter Westerveld

Peter Westerveld, ‘First Moment’, 1985, acryl op canvas, 504 cm x 252 cm - Kunstcollectie EUR - locatie ISS

Peter Westerveld: 'Kunst maken verlaat je nooit, het is onderdeel van je denken en doen.'

Het zevenenvijftigste kunstwerk in de Art Now serie is 'First Moment' (1985) van visionair kunstenaar en duurzaamheidspionier Peter Westerveld (1951-2014). Westerveld is geboren en getogen in Afrika, het continent waarmee hij zijn hele leven verbonden zou blijven. Als jongeman studeerde Westerveld aan de academie voor beeldende kunst in Amsterdam. Als kunstenaar liet hij zich inspireren door de natuur. Hij wilde met zijn kunst het bewustzijn over natuur, menselijk handelen en duurzame ontwikkeling stimuleren. De laatste vijftien jaar van zijn leven hield hij zich bezig met kunst die gericht is op het vinden van oplossingen voor klimaatproblemen. Zijn magnum opus is de 'Hydrological Corridor', een systeem dat verwoestijnd land van de Tana-rivier tot aan de Kilimanjaro op natuurlijke wijze van voldoende water zou moeten voorzien. Met dit enorme kunstwerk werkte hij gepassioneerd en compromisloos aan de revitalisering van geërodeerde gebieden in Afrika. Westervelds idee is met succes toegepast in Mali, Tanzania en Kenia, en inspireert velen tot op de dag van vandaag.

Art Now 54: throw-back Marijn van Kreij

Marijn van Kreij, ZT, (Picasso, The Studio, 1956, The Palm at the End of the Mind, Erasmus Universiteit Rotterdam), 2017 handbeschilderde porseleinen tegels, totaal afm. 285 x 1500 cm - Kunstcollectie EUR geschilderd samen met studenten en medewerkers van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Voor de vernieuwde Universiteitsbibliotheek van de Erasmus Universiteit Rotterdam maakte kunstenaar Marijn van Kreij een bijzonder kunstwerk. Studenten en medewerkers van de Erasmus Universiteit werden in 2017 uitgenodigd om in de Erasmus Gallery een tegel te komen schilderen naar een door de kunstenaar geselecteerd voorbeeld. Het voorbeeld was gebaseerd op een fragment uit een schilderij van Picasso uit 1956, getiteld ‘The Studio’ en werd steeds opnieuw gemaakt. Marijn van Kreij: ‘Het persoonlijk handschrift en de verschillen binnen de herhaling zijn in het werk belangrijk’. In twee weken tijd werden bijna 1000 tegels op A4 formaat (21 x 29.7 cm) beschilderd waarna ze afgebakken werden. De tegels werden vervolgens door Van Kreij geselecteerd voor de definitieve compositie. Tezamen vormen ze het kunstwerk van 285 x 1500 cm dat is geïnstalleerd vlak bij de nieuwe begane grond entree van de Universiteitsbibliotheek locatie Institutenlaan, campus Woudestein.

Art Now 53: Rob Leenders

Rob Leenders ‘Windscherm 4’, 1979 - Zeefdruk, afbeelding 32 x 46 cm (lijst 60 x 80 cm) - Kunstcollectie EUR

Het 53e kunstwerk uit de serie Art Now is ‘Windscherm 4’ uit 1979 van de in Rotterdam geboren kunstenaar Rob Leenders (1956). Ook dit werk van Leenders toont, net als het voorgaande werk uit de Art Now serie, het windscherm al zijn het er nu een flink aantal meer. De toename aan het aantal windschermen suggereert dat er ook meer toename is van wellicht de wind en het aantal personen op het strand. Maar het blijft slechts bij een suggestie want ook hier zien we alleen de windschermen staand op een zandstrand waarlangs we kijken richting een kalme zee en een ononderbroken blauwe lucht. Het water kabbelt nog steeds rustig het strand op en in het verstilde moment lijkt ook hier niets erop te wijzen dat er windschermen nodig zijn. ‘Windscherm 4’ werd gelijktijdig met vier andere zeefdrukken van dezelfde kunstenaar en met hetzelfde thema aangeschaft in 1981 voor de Kunstcollectie EUR. Sindsdien worden ze aangeboden in de Kunstuitleen EUR en zijn ze vanwege hun populariteit onder de EUR-medewerkers in de loop der jaren al op vele werkplekken te zien geweest. 

Art Now 52: throw-back Rob Leenders

 Rob Leenders ‘Windscherm 1’, 1979 - Zeefdruk, afbeelding 32 x 46 cm (lijst 60 x 80 cm) - Kunstcollectie EUR

Het kunstwerk ‘Windscherm 1’ uit 1979 van de in Rotterdam geboren kunstenaar Rob Leenders (1956) toont, zoals al uit de titel van het kunstwerk op te maken valt, een windscherm. We zien het staan op een zandstrand en kijken er langs richting een kalme zee en een ononderbroken blauwe lucht. Het water kabbelt rustig het strand op en in het verstilde moment lijkt niets erop te wijzen dat een windscherm nodig is. De gelaagdheid van het beeld laat ons als kijker raden wat er achter het scherm plaatsvindt en nodigt ons uit om onze blik naar de verte af te laten dwalen, als in een herinnering aan een fijne vakantie. ‘Windscherm 1’ werd gelijktijdig met vier andere zeefdrukken van dezelfde kunstenaar en met hetzelfde thema aangeschaft in 1981 voor de Kunstcollectie EUR. Sindsdien worden ze aangeboden in de Kunstuitleen EUR en zijn ze vanwege hun populariteit onder de EUR-medewerkers in de loop der jaren al op vele werkplekken te zien geweest. 

Art Now 51 throw-back Thomas Trum

Thomas Trum ‘One Green Line’, 2019 Acryl en glyserine op linnen, 190 x 250 cm Kunstcollectie EUR

‘One Green Line’ uit 2019 van kunstenaar Thomas Trum (1989). Het kunstwerk werd in 2019 aangekocht voor de Kunstcollectie EUR en is te zien in collegezaal CB-05 in het Theil gebouw op campus Woudestein.

In het werk van deze kunstenaar staat het onderzoek centraal. Keer op keer onderzoekt Trum het materiaal, de ondergrond, en de wijze waarop het materiaal wordt aangebracht. Als instrumenten gebruikt hij onder meer zelfontworpen viltstiften van enorm formaat, een machine voor het markeren van lijnen, en penselen op een boormachine. Een constante in zijn onderzoek is verf. Of het nu gaat om zijn kleinschalige tekeningen of om zijn kleurrijke, grootschalige werken in de openbare ruimte. Zijn manier van werken is veelal gebaseerd op trial-and-error, waarbij de directheid van de handeling in het creatieproces een belangrijk deel uitmaakt van het boeiende eindresultaat

Art now 50: throw-back Celine van den Boorn

Celine van den Boorn - Near the European Border #7, digitale print, 60 x 90 cm– Kunstcollectie EUR

‘Near the European Border #7’, is een ‘digitale print’ van de Nederlandse beeldend kunstenares Celine van den Boorn uit Amsterdam. Ze richt zich op natuur, cultuur en (on)kunstmatige ordening. Van den Boorn schildert op persfoto’s en laat de hierin voorkomende mensen, in de rol van militair, toerist of vluchteling, ‘verdwijnen’ in het omringende landschap. Door haar ingrijpen lijkt er een nieuwe, idealere werkelijkheid te ontstaan, maar het ontbrekende onderwerp blijft voelbaar en subtiel zichtbaar. Het werk is gelaagd, in beeld (wat zien we eigenlijk), in techniek (wat is verf en wat is foto), en in thematiek (hoe verhoudt het landschap zich tot de menselijke aanwezigheid). Aanleiding voor dit werk, aangekocht voor de Kunstcollectie EUR in 2020, zijn nieuwsbeelden van de aanhoudende vluchtelingenstroom naar Europa. Mensen die in hun zoektocht naar een beter en vrij leven massaal stranden in een modderig niemandsland aan de Europese grenzen. Zelf vertelt zij over haar werk; ‘Getroffen door het contrast in de foto’s tussen enerzijds de troosteloosheid van de situatie en het grauwe landschap en anderzijds de vrolijk ogende felgekleurde tenten, bagage en kleding van de vluchtelingen, begon ik het oorspronkelijke onderwerp uit de foto’s weg te schilderen. De kleurrijke bollen zijn onbeschilderde ‘doorkijkjes’ naar de oorspronkelijke foto. Door mijn werkwijze hoop ik dat de bestaande contrasten worden vergroot, zowel in vorm als in inhoud waardoor er spanning ontstaat tussen hoop en werkelijkheid en tussen beweging en stagnatie’

Art Now 49: Maura Biava

Maura Biava ‘New Frequency_curve’ 2018 (detail) - handprint op canson rag op aluminium, 45x45 cm uit de Kunstcollectie EUR, tot medio augustus 2022 te zien in de Erasmus Gallery.

De collectie 

De Kunstcollectie EUR bestaat voor een groot deel uit werken op papier en omvat, mede dankzij schenkingen, inmiddels ruim 2000 kunstwerken. Bij aanvang van de collectie in 1963 waren de vier oorspronkelijke uitgangspunten voor het verwerven van kunst: kleurrijke grafiek, eigentijdse kunst, nationale en internationale kunstenaars en hoge kwaliteit. De laatste drie van de vier originele uitgangspunten zijn ook nu nog actueel. Alleen het eerste uitgangspunt, kleurrijke grafiek, werd al snel losgelaten. Hierdoor kwamen unieke werken en werken in zwart-wit ook in beeld. Een selectie daarvan wordt nu getoond. Tot medio augustus zijn in de Erasmus Gallery kunstwerken te zien die in de loop der jaren verzameld zijn voor de Kunstcollectie EUR in …

More Than 50 Shades of Grey

Het zijn allen werken van kunstenaars die voor deze werken hebben gekozen voor zwart-wit, zonder de ‘afleiding’ van kleur. Redenen om hier voor te kiezen zijn vaak individueel gedreven. Soms is het voor de oefening, het beheersen van techniek of omdat men de nadruk wil leggen op het licht-donkercontrast. Ook kan het uitlichten van de compositie, het benadrukken van de lijn of het extra betekenis geven aan de afbeelding de drijfveer zijn. Ondanks - of misschien juist dankzij - deze begrenzingen, tonen de kunstwerken de rijkdom die de kunstcollectie van de Erasmus Universiteit te bieden heeft.

Art Now 48: Dan Graham

Dan Graham Z.T. (Family in New Highway Restaurant, Jersey City, New Jersey), 1967, fotolithografie, afbeelding 24.3 × 31.3 cm. Kunstcollectie EUR

Het 48e kunstwerk in de reeks Art Now is een fotolithografie zonder titel (Family in New Highway Restaurant, Jersey City, New Jersey, 1967) van de veelzijdige kunstenaar Dan Graham (1942). Het is een typisch jaren 60 tafereel met de voor die periode onmiskenbare Amerikaanse kledingstijl, haardracht en inrichting. Graham groeide op in de buitenwijken van New Jersey. Gedurende zijn hele carrière is zijn afkomst hem blijven inspireren. Zijn fascinatie voor het economische en sociale kader van kunst en cultuur in publieke context is ook hier terug te zien, in dit dubbel gelaagde werk. Hier kijken we mee met Dan Graham naar een tijdsbeeld dat door hem in 1967 is vastgelegd. Ook kijken we mee met het gezin in het New Highway Restaurant, dat op weg is naar…

Art Now 47: Margherita Pianarosa

 

Margherita Pianarosa ‘Groningen, De Held’ (nieuwbouw De Held), 2000, kleurenets afbeelding 35 × 57 cm. Kunstcollectie EUR

Het 47e kunstwerk in de reeks Art Now is een kleurenets van kunstenaar Margherita Pianarosa (1936). De in Turijn geboren Pianarosa leeft en werkt in Groningen. De laatste jaren is zij zich steeds meer toe gaan leggen op grafiek, met name het etsen in de droge naald-techniek. Bij deze techniek wordt er met een scherp voorwerp rechtstreeks in de etsplaat gekrast, waardoor er zachte, wollige lijnen ontstaan bij het afdrukken van de plaat op papier. De warme uitstraling daarvan, en het bijzondere karakter van de inkt stellen haar het beste in staat om ons deelgenoot te maken van haar geheel eigen blik op heel alledaagse zaken. In het hier getoonde kunstwerk ‘Groningen, De Held’ uit 2000 zien we een landschap. Er zijn geen dramatische wolkenpartijen of woeste natuurfenomenen te zien, maar de weergave en de poëzie van een Nederlandse Vinexwijk op een grauwe dag in Groningen.

Art Now 46: Hester Oerlemans

Hester Oerlemans – ‘On the run’ 2014 - materiaal gekleurde tape op papier - formaat 32 x 24 cm. (ingelijst 40 x 30 cm.) - Kunstcollectie EUR

Het 46e werk in de serie Art Now is van de veelzijdige kunstenares Hester Oerlemans (1961). Oerlemans maakt tekeningen, objecten en installaties. Haar tekeningen maakt zij naar aanleiding van actuele foto’s uit kranten, internet, maar ook van foto’s die ze zelf maakt. Ze vormen een belangrijke en verbindende schakel tussen al haar werken. Voor Oerlemans is het een manier van omgaan met de alledaagse beeldenstroom. Op een speels poëtische, maar ook uiterst kritische wijze weet ze ons met haar werk een inkijkje te geven in haar perceptie van de wereld. Zowel de gebruikte diversiteit aan materialen als de serieuze gelaagdheid van haar werk zijn verrassend. De tekening die hier getoond wordt is gemaakt met gekleurd tape. Het is haar vertaling van de trieste, maar vaak ook kleurrijke taferelen van groepen vluchtelingen. Het werk is er een uit de serie ‘On the run’ die gebaseerd is op de schrijnende beelden van vluchtelingen. Een titel die zowel veelzeggend als pijnlijk actueel is.  

Art Now 45: Dick Elffers

Dick Elffers Z.T. 1969 reliëf Links: H 385 cm x B 750 cm x D 30 cm - Kunstcollectie EUR

Het 45e werk in de reeks ‘Art Now’ is één van de drie titelloze reliëfs die Dick Elffers (1910-1990) in 1969 maakte voor de hal in het Theil building, onderdeel van het monument Woudestein. Zijn broer Cees Elffers was een van de architecten van het gebouw, en heeft hem indertijd voorgedragen voor de opdracht. De drie reliëfs zijn op zichzelf staande werken, maar zijn zo sterk verwant dat men ze als één werk uit drie delen kan beschouwen. Dick Elffers was een veelzijdig kunstenaar: hij werkte als schilder, tekenaar, graficus, vormgever, illustrator en decorontwerper. Ook maakte hij reliëfs, wandtapijten en architectonische ontwerpen. In dit werk is Elffers’ grafische achtergrond terug te zien in de wijze waarop golven, bolders en andere landschappelijke elementen zijn gestileerd. De herhaalde patronen met bolvormen doen denken aan rasters uit drukwerk. De reliëfs zijn uitgevoerd in keramiek. Tussen de gebruikte materialen voor de hal, zoals het marmer en beton, doet de oppervlakte van witte zijdeglans zacht, bijna romig aan. Doordat het volledig in wit is uitgevoerd, ontstaan er subtiele kleurverschillen die mee veranderen met de lichtval in de hal, die per tijdstip en weersomstandigheid verschilt. De subtiliteit in het werk staat in contrast met de hoekige, monumentale omgeving, maar toch hoort het er ontegenzeggelijk thuis. Bij het betreden van de hal is het werk misschien niet het eerste wat in het oog springt, maar probeer de hal eens

Art Now 44: Wouter van Riessen

Wouter van Riessen – Z.T., 2001 – zeefdruk, 38 x 44 cm - Kunstcollectie EUR

Het 44ste kunstwerk in de serie Art Now is een zeefdruk van kunstenaar Wouter van Riessen (1967). Van Riessen maakt muziek, maskers, foto’s, schilderijen, tekeningen, en zeefdrukken. In zijn kunstwerken zien we poppen en zelfportretten. Al zijn werken laten een fascinatie zien voor het vage gebied tussen fantasie en werkelijkheid, in de achtergrond is niets te zien, enkel kleur. Over de totstandkoming van zijn werk vertelt hij het volgende: ‘Al zolang ik me kan herinneren ben ik geïntrigeerd door zelfportretten. Wat is een zelfportret? Een portret van jezelf. Maar wat is dat eigenlijk: een zelf? Er komen veel dingen in je op: individualiteit; unieke identiteit; de uitdrukking van sociale structuren. Mijn bijzondere interesse gaat uit naar het zelf als een ervaring van levendigheid; als een innerlijke wereld; als een verzameling innerlijke stemmen. Om zo'n zelf te kunnen portretteren, voer ik rollenspellen op met poppenspelers, pierrots en handpoppen. De poppen weerspiegelen angsten, verlangens, dromen, denkpatronen en uiteindelijk ook de acties van de poppenspeler. Het zelfportret wordt gevormd door de onderlinge relaties daartussen’.

Art Now 43: Bob Bonies

Bob Bonies - Z.T., 1967 - zeefdruk, 55 x 65 cm - Kunstcollectie EUR

Het 43ste kunstwerk uit de serie Art Now is een zeefdruk zonder titel uit 1967 van de Haagse kunstenaar Bob Bonies (1937). Begin jaren zestig raakte Bonies geïnspireerd door color field painting en hard edge painting: grote, abstracte schilderijen met heldere kleurvlakken. Vanaf dat moment beperkt hij zich tot het schilderen van monochrome kleurvlakken in uitsluitend de primaire kleuren en groen en wit. Deze kleurvlakken refereren aan niets anders dan wat ze zijn: kleur en vorm. Er zit geen emotie of idee achter de kunst van Bonies. Ook is het geen abstracte kunst in de zin dat het een abstrahering is van een bestaand iets. Het werk is puur concreet, gebaseerd op onderzoek en gaat uit van een wiskundige wetmatigheid. Kunstwerken van Bonies zijn vandaag de dag te vinden in belangrijke museale collecties wereldwijd. Het kunstwerk uit deze Art Now aflevering is een van vijf zeefdrukken die samen een album vormen. Het album werd al in 1967 aangekocht voor de Kunstcollectie EUR op advies van de toenmalige Kunstcommissie EUR.

Art Now 42: Co Westerik

Co Westerik - ‘Meisje/Water en bladeren’, 1991, Litho, 20.4 cm x 24.4 cm - Kunstcollectie EUR

Het tweeënveertigste kunstwerk uit de serie Art Now is een litho getiteld ‘Meisje/Water en bladeren’ uit 1991 van kunstenaar Co Westerik (1924-2018). Gedurende zijn hele kunstenaarsbestaan schilderde, tekende, etste en fotografeerde Westerik het gewone, vanuit de verbazing die hij ervoor voelde. Hij was een multitalent die consequent aan een rijk en fascinerend oeuvre bouwde waarin hij het dagelijks leven uitvergrootte door erop in te zoomen. De gekozen standpunten in zijn werk brengen het publiek meer dan eens ongemakkelijk dicht bij de alledaagse ervaringen.

Art Now 41: Richard Lohse

Richard Lohse – ‘Systematische Farbreihe’, z.j. – zeefdruk, 55 x 55 cm Kunstcollectie EUR (aangekocht in 1969)

Het eenenveertigste kunstwerk in de serie Art Now is ‘Systematische Farbreihe’ (z.j.) van kunstenaar Richard Lohse (1902-1988). Lohse was een Zwitserse schilder en graficus en wordt gezien als een belangrijke vertegenwoordiger van de constructieve kunststromingen uit de 20e eeuw. Door zijn moeilijke economische omstandigheden kon hij niet gaan studeren en trad hij al op jonge leeftijd in dienst bij een reclamebureau, waar hij een opleiding volgde tot reclameontwerper. Binnen afzienbare tijd stelde succes hem in staat om zijn eigen grafisch ontwerpstudio op te richten. Hij standaardiseerde picturale middelen en begon modulaire en seriële systemen te ontwikkelen. In 1943 brak hij door in de kunstwereld. Lohse combineerde kunst met een sterk politiek en moreel bewustzijn. Als activist was hij betrokken bij (illegale) protesten en kwam hij op voor immigranten. Zijn politieke overtuigingen leidden hem vervolgens naar de verzetsbeweging. Lohse’s werken bestaan uit systematische, tweedimensionale laminaire vlakken van integrerende kleurelementen in verschillende logische/wiskundige relaties. Ze zijn gebaseerd op structuur en kleur en op hoe wij die waarnemen. Elk element speelt daarbij een gelijke kwalitatieve/even belangrijke rol.

Art Now 40: Lieven Hendriks

Lieven Hendriks - ‘Looking Out’, 2019, acryl op linnen in baklijst, 45x55 cm - Kunstcollectie EUR

Het veertigste kunstwerk in de serie Art Now is ‘Looking Out’ uit 2019 van kunstenaar Lieven Hendriks (1970). Eerder was in de Art Now serie zijn kunstwerk ‘Yellow Sun’ te zien. Hendriks neemt de kijker mee in zijn wereld waarin de fascinatie voor het kijken centraal staat, met name de relatie tussen wat gezien wordt en wat men denkt te zien. Hij is geïnteresseerd in het kantelen van onze blik, die beïnvloed wordt door context, ervaring en kennis. In de zoektocht daarnaar, is in zijn werk het gebruik van kleur en materiaal in alle nuances van belang. Met zijn doorkijkjes, schaduwwerkingen en scherpe toets weet Hendriks ons door ‘Looking Out’ opnieuw overtuigend te laten twijfelen aan hetgeen we zien. 

Art Now 39: Koen Vermeule

 

Koen Vermeule - ‘Flock’, 2017- gouache op lithografie, 40 x 60 cm. - Kunstcollectie EUR

 

Het negenendertigste kunstwerk in de serie Art Now getiteld ‘Flock’ uit 2017 is van de Nederlandse kunstenaar Koen Vermeule (1965). Binnen het oeuvre van Vermeule staan voornamelijk twee thema’s centraal: landschappen en portretten. Soms komen de twee in een werk samen. Vermeule’s gebruik van licht en kleur zijn hedendaags maar doen in de details denken aan de oude meesters. De kunstenaar lijkt momenten vast te leggen als snapshots die een seconde later alweer voorbij kunnen zijn. De kijker wordt in het werk meegenomen en wordt daarmee zowel beschouwer als onderdeel van het vluchtige moment.

Art Now 38: Metten Koornstra

Metten Koornstra ZT, 1976, lithografie              

 

Het achtendertigste kunstwerk in de reeks Art Now is een lithografie (steendruk) zonder titel van kunstenaar Metten Koornstra (1912-1978). Te zien is een voor hem typische verbeelding van figuren in een verstild landschap. Koornstra werd geboren in Rotterdam maar bracht een groot deel van zijn jeugd door in Haarlem. Eind jaren dertig besloot hij lessen te nemen op de Rotterdamse Academie. Daar leerde hij lithograferen; een techniek die hij meesterlijk zou gaan beheersen. Enige jaren later kocht Koornstra een oude litho-pers en richtte hij zijn atelier in als drukkerij. Dit leidde tot de befaamde printshop 845 aan de Prinsengracht in Amsterdam. Met assistentie van Piet Clement groeide printshop 845 uit tot een internationaal bekend bedrijf, gespecialiseerd in druktechnieken. Koornstra, was naast graficus en kunstschilder, illustrator van boeken en ontwerper van boekomslagen en theaterdecors. Dat laatste bracht hem bekendheid als ‘de versierder van het Boekenbal’.

Art Now 37: Anuli Croon

Anuli Croon–'Wind’s Up IV,’ 2013–acrylics on canvas, 170 x 250 cm–Erasmus Gallery 8-11-21/28-01-22

The thirty-seventh artwork in the series Art Now is a painting by artist Anuli Croon (1964), entitled 'Wind’s Up IV' from 2013. It can be seen until January 2022 during Croon's solo exhibition at the Erasmus Gallery.

Jan van Heemst, senior lecturer Willem de Kooning Academy Rotterdam, wrote about her work: Anuli Croon paints in the vein of the cartoon. The work is extraordinarily colorful. The work looks simple without being simplistic. The two-dimensional representation conforms totally to the flat plane of the canvas or the wall. The coloration is mostly clear and primary. The paintings pair analysis with intuition. They present riddles to the viewer. Their cartoonish simplicity is deceptive. Where a story leads to a denouement, Anuli Croon keeps her plot cunningly hidden in a colorful mix of hands, eyes, buildings, interiors and ornaments. People make their appearance as silent witnesses of unexplained affairs; they give text nor explanation. Yet they are clearly constructed with a loving touch. That alone protects them for the anonymity of the crowd.

Art Now 36: Evi Vingerling

Evi Vingerling – Z.T., 2016 – acryl en gouache op doek, 80 x 100 cm - Kunstcollectie EUR

Het zesendertigste kunstwerk in de serie Art Now is een schilderij van kunstenares Evi Vingerling (1979). Vingerling heeft van de combinatie van beweging en ‘het alledaags moment’ haar werkmethode gemaakt. Met enkele trefzekere bewegingen maakt zij haar werk. Het toont overeenkomsten met de tradities van China en Japan, waar kunstenaars door eindeloze oefening de essentie weten te treffen in ogenschijnlijk eenvoudige bewegingen. Keer op keer vormen momenten uit het dagelijks leven van Vingerling het uitgangspunt voor wat zij maakt. Het moment wordt in eerste instantie in haar hoofd en door middel van enkele snelle kiekjes vastgelegd. In de studio wordt het vastgelegde moment omgezet naar een kunstwerk bestaande uit ritme, ruimte en kleur. Zoekend naar de ‘essentie’ tonen de kunstwerken een zekere leegte terwijl ze tegelijkertijd de suggestie van leven behouden.

Art Now 35: Hester Oerlemans

Hester Oerlemans, detail ‘Online’, 2021 bestaat uit 95 Iconen in de openbare ruimte - Kunstcollectie EUR Locatie ONLINE: tribune bij de trappen van het Erasmus Plaza, campus Woudestein, Erasmus Universiteit Rotterdam

Het vijfendertigste kunstwerk in de serie Art Now is het buitenkunstwerk ‘ONLINE’ van kunstenares Hester Oerlemans (1961). Het kunstwerk werd door Oerlemans in opdracht van de Erasmus Universiteit gemaakt in het kader van de Onderwijsprijs; een prijs die jaarlijks door de universiteit wordt uitgereikt tijdens de opening van het academisch jaar. De titel van het kunstwerk verwijst naar de buitengewone prestatie die is neergezet in 2020, waarbij het door Covid-19 noodzakelijke onlineonderwijs in zeer korte tijd werd gerealiseerd. Het is een eerbetoon aan de inzet en betrokkenheid van de gehele wetenschappelijke staf die bijgedragen heeft tot deze transitie. ‘ONLINE’ bestaat uit 95 iconen die eigenlijk alleen als communicatiemiddel dienen in de virtuele wereld. Deze iconen zijn nu als kleine sculpturen in de buitenruimte van campus Woudestein geplaatst, als blijvende herinnering aan deze tijd.

Art Now 34: Hester Oerlemans

Hester Oerlemans zonder titel - 49 x 37 x 15 cm. 2020

Het vierendertigste kunstwerk in de serie Art Now is een object van kunstenaar Hester Oerlemans (1961). Het is tot en met 29 oktober 2021 te zien tijdens haar solotentoonstelling ‘Desiderius’, in de Erasmus Gallery. De werken van Oerlemans zijn interventies op de alledaagse werkelijkheid. Op speels poëtische, maar ook kritische wijze toont zij ons haar perceptie van de wereld. De kijker wordt meegenomen in haar beeldtaal en meer dan eens verrast door de serieuze gelaagdheid van het werk en de grote diversiteit in het gebruikte materiaal. In tekeningen, objecten en installaties ontvouwt Oerlemans’ werk zich tot de essentie. Het resultaat is een spannend spel tussen herkenning en vervreemding.

Art Now 33: Stan Klamer

Stan Klamer ZT, 2014, tekening op papier - afbeelding 57x76cm - Kunstcollectie EUR

Het drieëndertigste kunstwerk in de reeks Art Now is een tekening uit 2014 van kunstenaar Stan Klamer (1951). In de tekeningen van Klamer wordt de werkelijkheid geabstraheerd tot een vorm van cartografie. De kunstenaar schept fantasierijke ruimte waarin twee eeuwenoude contrasten worden onderscheiden, die van natuur en cultuur. De natuur wordt zichtbaar in het amorfe richtingloze gedrag van vlekken waterverf, die vaak de start van een tekening vormen. De cultuur toont zich in het gebruik van het potlood op papier, waarmee Klamer de inrichting van het landschap en de bewegingen van de mens vastlegt. In zijn platte werelden maakt Klamer in één oogopslag grote gebieden zichtbaar. Dit leidt de kijker naar de tot in verfijning uitgewerkte details. Zelf ziet hij het maken van de tekening als een reis, een handeling in de tijd. Hij nodigt de kijker uit de tijd te nemen om via zijn tekeningen een eigen reis te maken, lang of kort. De tekeningen van Stan Klamer zijn te zien op verschillende werkplekken in het Sanders en Mandeville gebouw op campus Woudestein.

Art Now 32: Henk Visch

Henk Visch ZT, 1999, lithografie

Het tweeëndertigste kunstwerk in de reeks Art Now is een lithografie zonder titel van de succesvolle en veelzijdige kunstenaar Henk Visch (Eindhoven, 1950). Visch is graficus, tekenaar en beeldhouwer. Hij vertegenwoordigde Nederland bij de Biënnale van Venetië in 1988, waarna hij in 1991 de kunstprijs van de stad Darmstadt kreeg en uitgenodigd werd voor deelname aan documenta IX in Kassel. In het Nederlandse landschap zijn veel van zijn beelden te zien zoals ook het kunstwerk ‘Kameel en begeleider’ uit 1992 welke in Rotterdam prijkt op het dak van de Kunsthal. Tussen 1996 en 2011 maakte hij iedere maandag een tekening voor de column Mirza in de Volkskrant. Uit die periode stamt ook de lithografie die hier te zien is.

Art Now 31: Dan Graham

Dan Graham ‘Row of Tract Houses, Bayonne, New Jersey’, 1966, fotolithografie, afbeelding 24.3 × 31.3 cm. Kunstcollectie EUR

Het eenendertigste kunstwerk in de reeks Art Now is de fotolithografie ‘Row of Tract Houses, Bayonne, New Jersey’, uit 1966 van kunstenaar Dan Graham (1942). Graham wordt gezien als een innovatieve en invloedrijke kunstenaar die aan de wieg heeft gestaan van veel ontwikkelingen in de hedendaagse kunst, waaronder conceptuele kunst, video- en filminstallatie en performancekunst. In veel van zijn werken is zijn fascinatie voor het economische en sociale kader van kunst en cultuur zichtbaar en geplaatst in publieke context. Graham groeide op in de buitenwijken van New Jersey, wat hem gedurende zijn hele carrière is blijven inspireren. Wars van de hoogdravendheid en pretenties van de moderne kunst, richtte hij in 1964 de John Daniels Gallery op in New York, waar hij het werk van een nieuwe generatie conceptuele en minimalistische kunstenaars tentoonstelde, waaronder Donald Judd, Sol LeWitt en Robert Smithson. De veelzijdige kunstenaar schreef daarnaast rockmuziek, was auteur, kunst- en architectuurcriticus en werkte bij diverse architecten en kunstenaars. Graham; ‘We wilden allemaal alles doen. Dit was het milieu van de jaren '60 in New York’.

Art Now 30: Richard Hamilton

Richard Hamilton ‘A portrait of the artist by Francis Bacon’, 1971, collotype en zeefdruk, afbeelding afm. 54,8 x 49,5 cm. Kunstcollectie EUR

Het dertigste kunstwerk in de reeks Art Now is een zeefdruk van kunstenaar Richard Hamilton (1922-2011) getiteld ‘A portrait of the artist by Francis Bacon’. Over het ontstaan van dit kunstwerk wordt het volgende verhaal verteld: In het jaar 1969 vroeg Hamilton aan kunstenaar Francis Bacon (1909-1992) tijdens een lunch waarbij de wijn naar goed gebruik rijkelijk vloeide, om hem te fotograferen. De locatie was het Londense restaurant van Robert Carrier. Bacon fotografeerde Hamilton met een Polaroid camera met op de achtergrond de gordijnen van de eetzaal. Omdat Bacon aangeschoten was, mislukte de polaroidopname met als resultaat een wazig portret. Hamilton vond echter dat het beeld veel verwantschap vertoonde met de specifieke schilderstijl van Bacon en gebruikte de afbeelding als inspiratie voor ‘A portrait of the artist by Francis Bacon’. Met olieverf op collotype kopieën van dat portret maakte Hamilton zeven studies. Vervolgens liet hij Bacon een favoriet kiezen. Dat werd de zevende studie waarin Hamilton de wazige gordijnen bedekt had met een bijzonder vaak door Bacon gebruikte kleur violet. Van het kunstwerk werd een gezeefdrukte editie uitgebracht, van 140 stuks. Daarvan werd nummer 53 werd aangekocht voor de kunstcollectie EUR in 1978.

Art Now 29: Richard Allen

Richard Allen ‘Rotacircle II’, 1978 – zeefdruk, afm. 70 x 70 cm. - Kunstcollectie EUR

Het negenentwintigste kunstwerk in de reeks Art Now is een zeefdruk van kunstenaar Richard Allen (1933-1999). Allen werd geboren in Worcester. In het vroege werk van de kunstenaar is zijn interesse in het constructivisme goed zichtbaar. De werken zijn opgebouwd uit geometrische figuren die steeds opnieuw in eindeloze variaties worden verdeeld en herschikt. De kunstwerken brengen een sterk gevoel van spirituele zuiverheid over, trekken aan en laten je staren. Allen heeft naar eigen zeggen nooit gewerkt vanuit het idee dat er een mooi eindproduct zou moeten zijn. Als er al sprake was van zogenaamde schoonheid in een werk, dan beschouwde hij dat meer als een bijzaak. Zijn werk vereiste volgens hem geen externe goedkeuring of bekendheid. Midden jaren ‘70 vertrok de veelbelovende kunstenaar om op een eiland in het Kanaal te gaan wonen en werken aan zijn oeuvre. Pas na zijn dood in 1999 werd de omvang en de belangrijkheid van zijn werk duidelijk.

Art Now 28: Katrin Hoffmann

Katrin Korfmann ‘Kornati’, 2019 - piezoprint in lijst afm. 65 x 45 cm. - Kunstcollectie EUR

Het achtentwintigste kunstwerk in de reeks Art Now is de piezoprint 'Kornati' uit 2019 van de in Heidelberg geboren kunstenares Katrin Korfmann (1971). Korfmann maakt haar werk over de hele wereld. Meestal op publieke locaties waar mensen elkaar in het voorbijgaan passeren. Over een langere periode maakt ze meerdere foto’s op één plek steeds vanuit de hoogte en hetzelfde standpunt. Soms zijn dat er 500, andere keren zijn het er meer dan 2000. Foto’s worden samengevoegd tot er één foto ontstaat waaraan iets niet lijkt te kloppen. De personen die er op te zien zijn lijken geen relatie met elkaar aan te gaan. Over ‘Kornati’ zegt Korfmann; ‘Ik was met mijn familie deze zomer (2019) op het 'onbewoonde eiland' in Kroatië met de fenomenale Adriatische zee. We zijn hier al eerder geweest, je komt er alleen met de boot. Er zijn geen winkels en geen wegen, geen elektra en gas - er mag niet gebouwd worden want het is natuurgebied dus er staan alleen een paar oude vissershuisjes. Ons huisje staat 3 m van de zee, met het haar glashelder turquoise water. Het is zo klaar het lijkt bijna op een zwembad maar als je goed kijkt kun je de donkergroene stenen op de grond zien. Heel bijzonder deze zee, en het maakt je direct ook weer duidelijk hoe mooi en kwetsbaar onze aarde is’.

Art Now 27: Bridget Riley

Bridget Riley – Z.T., 1978 - Kunstcollectie EUR

Het zevenentwintigste kunstwerk in de serie Art Now is van de grand old lady van de Britse schilderkunst Bridget Riley (1931). Zij wordt gezien als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de kunststroming op-art, wat een afkorting is van het Engelse begrip optical art; een stroming die is gebaseerd op verschillende optische illusies. Al in 1962 vond Riley’s eerste solotentoonstelling plaats bij een gerenommeerde Londense galerie. In haar zes decennia durende carrière is zij steeds op zoek gegaan naar de verdieping, soms teruggrijpend op eerdere kunstwerken. Over haar werk zegt zij; "Er wordt mij soms gevraagd ‘Wat is uw doel’ en dit kan ik niet naar waarheid beantwoorden. Ik werk ‘van’ iets in plaats van ‘naar’ iets. Het is een ontdekkingsproces". Door contrasterende kleurvlakken of lijnen naast elkaar te plaatsen lukt het Riley om een sensatie van licht en energie in haar kunstwerken op te wekken. Door uitsluitend geometrische figuren en (kleur)contrasten te gebruiken wordt in haar kunstwerken een sterke illusie van beweging veroorzaakt, afhankelijk van de gezichtshoek van waaruit het oog kijkt. Kunstwerken van Riley zijn te vinden in vele gerenommeerde kunstcollecties waaronder die van het Museum of Modern Art (MoMA) en het Tate Modern.

Dit op-art kunstwerk, zonder titel, uit 1978 werd aangeschaft voor de Kunstcollectie EUR in 1986 en vanaf dat moment is het op diverse EUR-locaties getoond.

Art Now 26: Maura Biava

Maura Biava – Through Dimensions, 2018 – c-print in lijst, 40 x 53 cm - Kunstcollectie EUR

Het zesentwintigste kunstwerk in de serie Art Now is een c-print van kunstenares Maura Biava (1970). Biava staat internationaal bekend om haar baanbrekende werk op het gebied van poëtische onderwaterfotografie. De kunstenares is op haar indrukwekkende foto- en videowerken afgebeeld als drijvende onthechte verschijning in een diepblauwe ruimte. Al tijdens haar studie in de jaren 90 begint zij met het maken van haar onderwaterwerk en sindsdien beschouwt ze de onderwaterwereld als een ruimte om haar kunst te maken, als ware het een atelier of een galerie. Over de totstandkoming van haar werk vertelt zij het volgende;

‘Eerst maak ik een tekening om me voor te stellen hoe ik mijn idee eruit zou willen laten zien. Daarna is het tijd om mijn reis naar de kust te ondernemen. Ik zoek de onderwaterlocatie die bij mijn idee past. Dit doe ik door te duiken. Als ik weet waar het werk zal plaatsvinden, ga ik daarheen met een duiker, een fotograaf en de rekwisieten en kostuums die ik nodig heb voor de foto… Eindelijk als alles en iedereen klaar is, kleed ik me aan en acteer ik. De duiker brengt me elke minuut lucht. De fotoshoot duurt ongeveer een uur … Het werk is pas af als het klopt. Sommige van mijn beste onderwaterwerken moest ik zo vaak remaken dat het een paar jaar duurde’.

Biava studeerde aan de Brera Academy in Milaan en de Rijksakademie in Amsterdam. De foto die hier te zien is, is gemaakt in de Rode Zee in Egypte in 2018, als onderdeel van een grotere reeks werken en aangekocht voor de Kunstcollectie EUR in 2019.

Art Now 25: Patrice Pantin

Patrice Pantin - Z.T., 2015    Acryl en incisies op papier 37,5 x 37,5 cm - Kunstcollectie EUR

Het vijfentwintigste kunstwerk in de serie Art Now is in 2015 gemaakt door de Franse kunstenaar Patrice Pantin. Het werkproces van Pantin, dat onder meer bestaat uit snijden, morsen en branden, lijkt vaak rommelig en rauw. Het bereikte eindresultaat is echter verrassend elegant en schoon. In dit kunstwerk zien we verschillende lagen die door Pantin over elkaar heen zijn aangebracht; flinterdun wit acryl op een ondergrond van inkt op papier. De lagen zijn met grote beheersing en uiterste precisie deels blootgelegd waardoor het kunstwerk fragiel en organisch oogt. De inkepingen van het papier spreken tot de verbeelding en herinnert aan de rituelen van verticutering en aan tatoeages. Het kunstwerk werd aangekocht voor de Kunstcollectie EUR in 2015.

Art Now 24: Claes Oldenburg

Claes Oldenburg- ‘Flying Pizza’, 1964, litho - 44 x 56 cm - Kunstcollectie EUR

Het vierentwintigste kunstwerk in de serie Art Now is een litho van popart kunstenaar Claes Oldenburg (1929). Oldenburg werd geboren in Zweden maar verhuisde al jong naar de Verenigde Staten. Daar trouwde hij in 1977 met de Nederlands/Amerikaanse kunstenares Coosje van Bruggen met wie hij veel samenwerkte. Oldenburg is vooral bekend om zijn sculpturen in de openbare ruimte van ‘uitvergrote’ alledaagse voorwerpen zoals een tandenborstel, wasknijper, schroef of schepje. Deze voorwerpen worden door Oldenburg verheerlijkt of juist geridiculiseerd. Door de schaal die Oldenburg toepast in zijn sculpturen, ontstaat er een vervreemdend effect op de omgeving en de beschouwer. Ook de consumptiemaatschappij is met regelmaat het onderwerp van zijn werk, zoals zijn mega grote hamburgers in een park, een gigantisch ijshoorntje op een gebouw en in de hier getoonde ‘Flying Pizza’. Het is een van de eerste kunstwerken die werd aangekocht voor de universitaire collectie maar het ziet eruit alsof hij net komt aanvliegen.

Art Now 23: Lieven Hendriks

2019, acryl op polyester canvas, diameter 30 cm - Kunstcollectie EUR

Het drieëntwintigste kunstwerk in de serie Art Now is ‘Yellow Sun’ uit 2019 van kunstenaar Lieven Hendriks (1970). Net als de voorgaande kunstenaar uit de serie Art Now heeft Hendriks een fascinatie voor het ‘kijken’. Hendriks studeerde aan de HKU in Utrecht en vervolgde zijn opleiding op het postacademisch instituut De Ateliers in Amsterdam. Daar werd de basis gelegd voor zijn werk. Over de grondgedachte daarvan zegt de kunstenaar: ‘Het gaat over de vooringenomenheid van het kijken. Over de relatie tussen wat we zien en wat we denken te zien; hoe perceptie volledig kan veranderen door context, ervaring of kennis. Ik ben geïnteresseerd in de kanteling van de blik’. Daarin is alles in het werk van belang, ook het kleurgebruik in al zijn nuances. Hendriks borduurt op geheel eigen, moderne wijze voort op de Trompe l’oeil traditie, een schildertechniek die door schilders al sinds de 17de eeuw wordt toegepast om de aanwezigheid van bijvoorbeeld pilaren of standbeelden te suggereren en daarmee ‘het oog bedriegen’.

Art Now 22: JCJ Vanderheyden

JCJ Vanderheyden – ‘Midnight Sun’, 1990 – zeefdruk, 55 x 80 cm - Kunstcollectie EUR

Het tweeëntwintigste kunstwerk in de serie Art Now is een zeefdruk uit 1990 van kunstenaar JCJ Vanderheyden (1928-2012). Via het vliegtuigraam kijken we met hem mee tijdens een van zijn vele reizen die hij maakte naar onder andere Nepal, China en Japan. De reizen inspireerden hem en waren de bron voor onder andere zijn serie werken met vliegtuigramen, een belangrijk hoofdstuk uit zijn ruim 50 jaar omvattende oeuvre. De waarneming - het kijken - is een van de centrale thema’s in zijn werk, net als de horizon welke we vanuit het vliegtuigraam zien. De horizon van Vanderheyden is nooit recht, het perspectief wisselt en is bol, verticaal of schuin. Vanderheyden probeerde steeds de complexiteit van de werkelijkheid in een eenvoudig beeld te vangen. Met zijn kaders, rasters en spiegels vestigt Vanderheyden steeds opnieuw geconcentreerde aandacht op begrenzing, deling, en spreiding. Eerst doet hij dat als schilder, en vanaf halverwege de jaren ‘70 door gebruik te maken van uiteenlopende media zoals fotografie, beeldschermen, grafiek, film, fotokopieën, geluid en computerbeeld.

Art Now 21: Rosemin Hendriks

Rosemin Hendriks – zonder titel, 1999 – zeefdruk op 3mm triplex, 50 x 65 cm - Kunstcollectie EUR

Het eenentwintigste kunstwerk in de serie Art Now is een zeefdruk van kunstenares Rosemin Hendriks (1968). Hendriks maakt veelal secuur getekende portrettekeningen, opgebouwd uit heldere lijnen, in zwart, wit en grijs. Slechts een enkele keer is er een weinig kleur aan het werk toegevoegd. Overwegend zijn het zelfportretten, op de door haar specifieke, zeer herkenbare manier omgezet in nieuwe, krachtige personages. De werken beogen niet enkel zelfportretten te zijn, maar op zichzelf staande close-ups met een verscheidenheid aan uitdrukkingen en sferen. Dit werk is ontstaan vanuit een opdrachtsituatie. Galerie en productiehuis PlaatsMaken nodigde tien kunstenaars uit om een werk te maken, uitgevoerd in zeefdruk op 3 mm dun vliegtuigtriplex. Dit verklaart het verschijnen van het vliegtuig in dit werk van Hendriks. Nonchalant wordt een minimodel Jumbo Jet tussen duim en wijsvinger gehouden, ogenschijnlijk op het punt om te worden gelanceerd, als ware het een papieren vliegtuigje…

Art Now 20: Marian Breedveld

Marian Breedveld ‘Windstil’, 2007 -zeefdruk - Kunstcollectie EUR

Het twintigste kunstwerk in de reeks Art Now is 'Windstil' uit 2007 van Marian Breedveld, geboren in 1959 in Den Haag. Het is een van de acht kunstwerken van deze kunstenaar die in 2007 voor de EUR Kunstcollectie zijn verworven, allen met dezelfde titel.

In het werk van deze kunstenaar wordt een fascinerende nieuwe werkelijkheid gecreëerd, zonder dat er iets uit de werkelijkheid wordt afgebeeld. De werken hebben een ruimtelijkheid en stralen een warme atmosfeer uit. In de periode tussen 1995 en 1997 gebruikte Breedveld voornamelijk aardse kleuren, die ontstonden door de vele gekleurde lagen die zij over elkaar heen aanbracht. In de jaren die volgden schakelde zij steeds meer over op zuivere, lichte en heldere kleuren. De verfstreek, het schilderen als handeling, kwam steeds minder centraal te staan. Haar aandacht werd steeds meer gericht op kleur. Breedveld is geïnteresseerd in de verschillen tussen de kleuren, de nuances en de vele gradaties, zoals in dit kunstwerk duidelijk te zien is.

Art Now 19: Celine van den Boorn

Celine van den Boorn - Near the European Border #7, digitale print, 60 x 90 cm– Kunstcollectie EUR

Het 19e kunstwerk uit de serie Art Now is een ‘digitale print’ van de Nederlandse beeldend kunstenares Celine van den Boorn uit Amsterdam. Ze richt zich op natuur, cultuur en (on)kunstmatige ordening. Van den Boorn schildert op persfoto’s en laat de hierin voorkomende mensen, in de rol van militair, toerist of vluchteling, ‘verdwijnen’ in het omringende landschap. Door haar ingrijpen lijkt er een nieuwe, idealere werkelijkheid te ontstaan, maar het ontbrekende onderwerp blijft voelbaar en subtiel zichtbaar. Het werk is gelaagd, in beeld (wat zien we eigenlijk), in techniek (wat is verf en wat is foto), en in thematiek (hoe verhoudt het landschap zich tot de menselijke aanwezigheid). Aanleiding voor dit werk, aangekocht voor de Kunstcollectie EUR in 2020, zijn nieuwsbeelden van de aanhoudende vluchtelingenstroom naar Europa. Mensen die in hun zoektocht naar een beter en vrij leven massaal stranden in een modderig niemandsland aan de Europese grenzen.

Zelf vertelt zij over haar werk; ‘Getroffen door het contrast in de foto’s tussen enerzijds de troosteloosheid van de situatie en het grauwe landschap en anderzijds de vrolijk ogende felgekleurde tenten, bagage en kleding van de vluchtelingen, begon ik het oorspronkelijke onderwerp uit de foto’s weg te schilderen. De kleurrijke bollen zijn onbeschilderde ‘doorkijkjes’ naar de oorspronkelijke foto. Door mijn werkwijze hoop ik dat de bestaande contrasten worden vergroot, zowel in vorm als in inhoud waardoor er spanning ontstaat tussen hoop en werkelijkheid en tussen beweging en stagnatie’.

Art Now 18: Peter Struyken

Peter Struycken , ‘zt’, 1966 – zeefdruk 40 cm x 40 cm – Kunstcollectie EUR

Het 18e kunstwerk uit de serie Art Now is een zeefdruk van de Nederlandse kunstenaar Peter Struycken (1939). Het kunstwerk, dat wordt gerekend tot de kunststroming ''koele abstractie'', werd in 1966 uitgebracht in een map van acht zeefdrukken van de kunstenaar en werd een jaar later aan de kunstcollectie EUR toegevoegd. De werken ogen tijdloos. Struycken maakt non-figuratieve kunst en gebruikt daarvoor verschillende media. Al vanaf 1969 experimenteert hij met computers en vanaf dan vormt de computer een essentieel onderdeel bij zijn onderzoek naar het in beeld brengen van zijn voorliefde voor structuren. Hij is bekend van zijn werken in de openbare ruimte waarbij licht en kleur vaak belangrijke elementen zijn, zoals ook in zijn kunstwerk ‘Lichtarcade’ bij Het Nieuwe Instituut (voormalig NAi) in Rotterdam. De door hem ontworpen postzegel van koningin Beatrix uit 1981 is waarschijnlijk wel het werk dat de meeste mensen van hem gezien hebben. Hierop is een groot aantal kleine puntjes te zien die samen de beeltenis van de koningin vormen. Voor het ontwerp ervan gebruikte hij een foto die Vincent Mentzel van de koningin had gemaakt.

Art Now 17: Co Westerik

Co Westerik – zonder titel, 1999 – Zeefdruk, 40,5 x 46 cm - Kunstcollectie EUR

Het zeventiende kunstwerk uit de serie Art Now is een werk zonder titel van kunstenaar Co Westerik (1924-2018). Het werk uit 1999 werd aangekocht voor de Kunstcollectie EUR in 2005. Eerder verscheen zijn kunstwerk ‘De Kus’ al op het scherm. De in totaal 22 kunstwerken van zijn hand die behoren tot de Kunstcollectie EUR, worden door velen gewaardeerd. De veelzijdige kunstenaar heeft een rijk en boeiend oeuvre opgebouwd dat zich kenmerkt door op het alledaagse in te zoomen en uit te vergroten. Westerik kiest daarbij veelal voor een standpunt dat de aanschouwer ongemakkelijk dicht bij het alledaagse brengt. Op dit kunstwerk zien we een lezer zittend aan een tafel; misschien wel een student…

Art Now 16: Gerco de Ruijter

Gerco de Ruijter, zonder titel, 2005 – Ultra-chrome print op dibond, 50cm x 50cm - Kunstcollectie EUR

Het 16e kunstwerk uit de serie Art Now is een kunstwerk zonder titel uit 2005 van de in Rotterdam gevestigde kunstenaar Gerco de Ruijter (1961). Het kunstwerk werd aangekocht voor de Kunstcollectie EUR in 2006. Door de witte sereniteit van de kunstwerken kan de indruk gewekt worden dat het hier gaat om winterlandschappen, maar niets minder is waar. De foto’s zijn gemaakt in Death Valley, New Mexico.

De Ruijter werkt met fotografie en film. Vanaf eind jaren tachtig is hij gebruik gaan maken van vliegers, ballonnen en vishengels om beelden vanaf bijzondere standpunten vast te leggen. Met zijn kunst onderzoekt hij hoe ver de presentatie van het landschap kan worden teruggebracht en deze toch als zodanig herkenbaar blijft. Sinds 2012 ontgint hij Google Earth als bron, wat onder meer heeft geresulteerd in films als CROPS (2012) en Playground (2014).

Art Now 15: Lucebert

Lucebert, ‘Etende Mensen’ 1969 – wandschildering acrylverf en oliestift op houtplaat, 300 x 600 cm - Kunstcollectie EUR: locatie gang tussen Erasmus gebouw en de C-hal op campus Woudestein

Het 15e kunstwerk uit de serie Art Now is het kunstwerk ‘Etende Mensen’ uit 1969 van de Nederlandse dichter en kunstschilder Lucebert (Lubertus Jacobus Swaanswijk 1924 – 1994). Als dichter heeft Lucebert de poëzie van de 20ste eeuw ingrijpend beïnvloed, vanwege zijn spel met de Nederlandse taal - om te ontkomen aan de traditionele taalregels en vanzelfsprekendheden. Hierdoor wordt hij gezien als voorman van de ‘Vijftigers’. Als schilder was Lucebert zeer nauw betrokken bij de CoBrA-beweging: een groep kunstenaars die vond dat kunst enkel gemaakt kon worden door werkelijk vrije mensen. Dat Lucebert een vrije geest was, blijkt uit zijn gehele oeuvre. Zowel in zijn dichtkunst als in zijn schilderkunst is de herhaaldelijke verwerping van vastgeroeste patronen terug te zien. Zijn schilderijen zijn vaak grotesk en confronterend en zetten vraagtekens bij de wetmatigheden van schoonheid en harmonie.

‘Etende Mensen’ werd door Lucebert gemaakt in opdracht van de Erasmus Universiteit voor de studentenkantine in het Tinbergen gebouw. Het schilderij is een typisch CoBrA-werk, figuratief-expressionistisch in felle kleuren. Te zien is een groep etende mensen die door Lucebert op een humoristische wijze is weergegeven. Op het werk heeft Lucebert ook een leitje bevestigd, waarop studenten het menu konden becommentariëren. Na de verbouwing van de kantine is het kunstwerk verhuisd naar de huidige locatie naast de Erasmus Gallery in de gang tussen het Erasmus gebouw en de C-hal van het Theil gebouw, op campus Woudestein.

Art Now 14: David Hockney

David Hockney, ‘Portrait of Kasmin (Figure by a Curtain)’, 1964 – kleurenlitho, 50 x 64,5 cm - Kunstcollectie EUR.

Het 14e kunstwerk uit de serie Art Now is het kunstwerk ‘Portrait of Kasmin’ (Figure by a Curtain)’ uit 1964 van de Britse Pop Art kunstenaar David Hockney (1937). David Hockney is een van de meest invloedrijke levende kunstenaars van dit moment. Hij wordt bewonderd vanwege de buitengewoon technische kwaliteit van zijn kunstwerken. Hockney is een pionier. Hij vervaardigt zijn kunstwerken in vrijwel elk medium van potlood tot digitale media en maakt onder meer fotocollages, opera-ensceneringen, schilderijen en tekeningen. Hockney staat bekend om de herkenbaarheid van zijn kunstwerken waarin hij veelal de momenten en vriendschappen in zijn leven vastlegt. Dat geldt ook voor dit kunstwerk; een portret van zijn goede vriend John Kasmin, de Britse kunsthandelaar en verzamelaar die over het algemeen gezien wordt als de persoon die Hockney’s carrière lanceerde. Het bijzondere kunstwerk is in 1966 aangekocht voor de kunstcollectie van de Erasmus universiteit.

Art Now 13: Luuk Bode

Luuk Bode, ‘stroke6’, 2013 – muurschildering, ca. 40 m x 1,40 m – Kunstcollectie EUR, locatie: fietsenkelder onder het Theil building op campus Woudestein

Het 13e kunstwerk uit de serie Art Now is een wandschildering met de titel ‘stroke6’ van beeldend kunstenaar en ontwerper Luuk Bode (1972). Bode maakt uit eigen beweging en in opdrachten autonoom werk, waaronder tekeningen, schilderijen en muurschilderingen. Zijn ontwerpen worden gebruikt in dessins, interieur, en grafisch werk. Zijn kunstwerken in de openbare ruimte zijn altijd site-specific. Bode maakte ‘stroke6’ in 2013 in opdracht van de Erasmus Universiteit op locatie in de fietsenkelder onder het Theil building op campus Woudestein. Over ‘stroke6’ zegt Bode; ‘De locatie in de fietsenkelder is een tussenruimte, waarin de fietser aankomt op de campus, en niet meer buiten is, maar ook nog niet binnen. Een stille plek tussen het einde van de reis en het begin van een werk- of studiedag. Het is een moment waarop de fietstocht door de stad nog in het geheugen hangt, en de indrukken van de reis aan het geestesoog voorbijtrekken en op een rijtje worden gezet voordat de universiteit betreden wordt’. Sommige EUR-medewerkers komt de naam misschien bekend voor: sinds 2014 werkt Luuk Bode parttime op de EUR bij Art Affairs.

Art Now 12: Erik Odijk

Erik Odijk, ‘Lichen’, 2012 - digitale print, 162 x 234 cm - Kunstcollectie EUR, locatie: Sanders building 5e verdieping, campus Woudestein.

Het 12e kunstwerk uit de serie Art Now is ‘Lichen’ van kunstenaar Erik Odijk. Odijk heeft een fascinatie voor de oerkracht van de natuur. De kunstenaar bemiddelt tussen het sublieme (het grootse, grove, onordelijke) en het schone (het kleine, gladde, zachte en rijke). Odijks werken zijn nauwkeurige observaties. Eerst komt het kijken in de natuur zelf en het registreren ervan, met de camera. Dit wordt opnieuw gevolgd door een kijken, ditmaal naar het geschoten beeld. Het fotografische beeld wordt ofwel zelf getoond zoals hier, ofwel als motief gebruikt voor werk in de meest uiteenlopende verschijningsvormen, zoals (soms enorme) tekeningen, films, installaties of land art. Het kunstwerk ‘Lichen’ was eerder te zien tijdens een solotentoonstelling met werk van Odijk in de Erasmus Gallery op campus Woudestein in 2016. Het werd in datzelfde jaar samen met de tekening ‘Autonomous rock’, 2012 (196 x 318 cm) aangekocht voor de kunstcollectie van de Erasmus Universiteit. Samen vormen de twee werken een tweeluik.

Art Now 11: Fiona Tan

Fiona Tan - Lift, 2000 - zeefdruk fullcolour, 108 x 64 cm, Kunstcollectie EUR.

Het 11e kunstwerk uit de serie Art Now is het kunstwerk ‘Lift’ uit 2000 van Fiona Tan.  In ‘Lift’ is de kunstenares te zien, die een paar meter de lucht in stijgt, hangend aan een stel rode met helium gevulde ballonnen. Tan, die in Amsterdam woont en werkt, is wereldwijd bekend vanwege haar film- en video-installaties. Met de performance ‘Lift’ gebruikte Tan in 2000 haar lichaam als 'een bewegend beeld' waarvan het gewicht wordt ontkend. In de hier getoonde zeefdruk, een ‘still’ van die performance, zijn onderaan tussen de boomtoppen door nog net de daken van een paar panden te zien waaraan we de locatie kunnen herkennen; het Sarphatipark in Amsterdam. Het kunstwerk behoort tot de kunstcollectie van de Erasmus Universiteit en werd in 2018-2019 in bruikleen gegeven aan het Museum Singer Laren. Daar was het te zien tijdens de tentoonstelling ‘Out of Office’, Kunstschatten uit bedrijven.

Art Now 10: Willem Oorebeek

Willem Oorebeek, Ogenblikken, 2015 - zwarte composietplaat en een aluminium sandwichpaneel (270 panelen uitgevoerd in opdracht) Kunstcollectie EUR, doorlopend over de verdiepingen in Polak building campus Woudestein.

Het 10e kunstwerk uit de serie Art Now is ‘Ogenblikken’ van kunstenaar Willem Oorebeek. Waar sommige kunstwerken direct herkenbaar zijn als kunstwerk, gaan andere kunstwerken zo op in hun omgeving, dat niet direct te zien is dat het om een kunstwerk gaat. Dat laatste vraagt iets van de kijker en geldt zeker ook voor ‘Ogenblikken’. Het kunstwerk werd in opdracht van de Erasmus Universiteit gemaakt voor het multifunctionele onderwijsgebouw Polak, waarin het in 2015 werd geplaatst. Het bestaat uit twee vertikalen die het gebouw langs de achterwanden doorsnijden en doorlopen over de verdiepingen. De vertikalen zijn opgebouwd uit een spiegelende onderlaag, die door gaten in de voorliggende structuur de ruimtes over de hele verdieping weerspiegelen. Doordat de spiegels in een geroteerde hoek zijn bevestigd, wordt de weerspiegelende ruimte altijd anders ervaren. Dat deze ‘spiegelmuren’ tezamen een kunstwerk vormen, zal misschien een verrassing zijn voor de bezoekers en de vele studenten die hun dagen in het Polak building doorbrengen. Evenals dat zij met hun aanwezigheid en verplaatsingen in het gebouw een tijdelijk onderdeel zijn van het kunstwerk. Het beste standpunt om het kunstwerk in zijn geheel te ervaren, is vanaf de tegenoverliggende trap op de bovenste verdieping. Een aanrader!

Art Now 9: Henk Huig

Henk Huig, De identiteitscrisis van Tielse Flip, 1967 - acryl op linnen (11 delen), 242 x 262 cm. Kunstcollectie EUR, gerestaureerd in 2016, huidige locatie begane grond Polak building campus Woudestein.

Het 9e kunstwerk uit de serie Art Now is ‘De identiteitscrisis van Tielse Flip’ uit 1967 van Henk Huig (1934, Amsterdam). Huig volgde begin jaren vijftig zijn opleiding aan de kunstnijverheidsschool en reisde daarna naar Turkije en Iran. Hij werd graficus en schilder en werd door zijn opvallende postuur als bodybuilder vaak zelf ook op de foto gezet met zijn werk. In de jaren vijftig werkte hij als graficus, traditioneel realistisch, een beetje tam nog. Dat verandert als hij begin jaren zestig gaat schilderen, in een stille toon en gave vlakverdeling, met de natuur als thema. Van een expressionistisch geaarde, lyrisch-grafische stijl stapt hij via gouaches naar collages over naar een nieuw-realistische schilderkunst waarin een zeker pop-surrealisme toeslaat. Daarvoor krijgt hij in 1967 de Amsterdamse Havenprijs en in 1968 de Koninklijke Subsidie voor de Schilderkunst. Humor, woordspelingen en referenties naar Pop Art keren terug in zijn werk waarmee hij de moderne mens van zijn tijd wil neerzetten. 'Absurdistische strips', kopt een krant in die tijd. Deze karakteristieken zijn duidelijk terug te zien in het werk in de EUR dat tijdens die hoogtijdagen gemaakt moet zijn. Werkend met patronen en leegte, vlak en 3D, worden zijn schilderijen krachtige halflyrische halfpopachtige composities, die doen denken aan Zekvelds pop art. Het werk moet van 1968 of daarvoor zijn: eind 1968 besluit de kunstcommissie van de EUR om de bruikleen te accepteren van architect Dunnebier. Hij heeft het schilderij gekocht, heeft er geen plek voor, en geeft het voor vijf jaar in bruikleen aan de NEH, waarna de EUR het in 1997 aankoopt.

Tekst - Sandra Smets (uit kunsthistorische beschrijving van highlights kunstroute EUR).

Art Now 8: Niki de Saint Phalle

Niki de Saint Phalle - ZT, 1970 - Zeefdruk uit het portfolio ‘Nana Power’, 80 x 60 cm - Kunstcollectie EUR, recent gerestaureerd.

Het 8e kunstwerk uit de serie Art Now is een zeefdruk uit 1970, zonder titel van de Frans-Amerikaanse kunstenares Niki de Saint Phalle (1930 – 2002). De Saint Phalle wereldberoemd en bekend van haar ‘Nana ’figuren leerde zichzelf schilderen om te ontsnappen aan de burgerlijke omgeving waarin ze was geboren. In het midden van de jaren zestig presenteerde ze voor het eerst haar versie van de oervrouw, de 'Nana' waarmee ze de rol van de vrouw in de maatschappij centraal stelde. Met haar expressieve in felle kleuren beschilderde manshoge vrouwenbeelden in polyester veroorzaakte ze veel ophef in de kunstwereld. Zij presenteerde de Nana’s als gelukkige, bevrijde vrouwen, en voorbodes van een nieuw matriarchaal tijdperk.

Art Now 7: Marijn van Kreij

Marijn van Kreij, ZT, (Picasso, The Studio, 1956, The Palm at the End of the Mind, Erasmus Universiteit Rotterdam), 2017 handbeschilderde porseleinen tegels, totaal afm. 285 x 1500 cm - Kunstcollectie EUR geschilderd samen met studenten en medewerkers van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Voor de vernieuwde Universiteitsbibliotheek van de Erasmus Universiteit Rotterdam maakte kunstenaar Marijn van Kreij een bijzonder kunstwerk. Studenten en medewerkers van de Erasmus Universiteit werden in 2017 uitgenodigd om in de Erasmus Gallery een tegel te komen schilderen naar een door de kunstenaar geselecteerd voorbeeld. Het voorbeeld was gebaseerd op een fragment uit een schilderij van Picasso uit 1956, getiteld ‘The Studio’ en werd steeds opnieuw gemaakt. Marijn van Kreij: ‘Het persoonlijk handschrift en de verschillen binnen de herhaling zijn in het werk belangrijk’. In twee weken tijd werden bijna 1000 tegels op A4 formaat (21 x 29.7 cm) beschilderd waarna ze afgebakken werden. De tegels werden vervolgens door Van Kreij geselecteerd voor de definitieve compositie. Tezamen vormen ze het kunstwerk van 285 x 1500 cm dat is geïnstalleerd vlakbij de nieuwe begane grond entree van de Universiteitsbibliotheek locatie Institutenlaan campus Woudestein.

Art Now 6: Co Westerik

Co Westerik ‘De Kus’, 2003 – Ets op geschept papier, 27 x 22 cm - Kunstcollectie EUR

Het zesde kunstwerk uit de serie Art Now is ‘De Kus’ van kunstenaar Co Westerik (1924-2018). Het werk uit 2003 werd onderdeel van de Kunstcollectie EUR via een particuliere schenking in 2016. Het is niet het eerste of enige kunstwerk van deze bijzondere kunstenaar in de universitaire collectie. Al in 1971 werd een werk van zijn hand aangekocht als 1e van de in totaal 22 kunstwerken die vandaag de dag tot de kunstcollectie EUR behoren. Co Westerik schilderde, tekende, etste en fotografeerde het alledaagse vanuit de verwondering die hij daarvoor voelde. De veelzijdige kunstenaar bouwde consequent aan een rijk en boeiend oeuvre waarin hij het alledaagse uitvergrootte door er op in te zoomen. Westerik kiest daarbij veelal voor een standpunt dat de aanschouwer ongemakkelijk dicht bij het alledaagse brengt.

Art Now 5: Rob Leenders

Rob Leenders ‘Windscherm 1’, 1979 - Zeefdruk, afbeelding 32 x 46 cm (lijst 60 x 80 cm) - Kunstcollectie EUR

Het vijfde kunstwerk uit de serie Art Now is ‘Windscherm 1’ uit 1979 van de in Rotterdam geboren kunstenaar Rob Leenders (1956). Zoals al uit de titel van het kunstwerk op te maken valt, betreft het kunstwerk van Leenders een windscherm. We zien het staan op een zandstrand en kijken er langs richting een kalme zee en een ononderbroken blauwe lucht. Het water kabbelt rustig het strand op en in het verstilde moment lijkt niets erop te wijzen dat een windscherm nodig is. De gelaagdheid van het beeld laat ons als kijker raden wat er achter het scherm plaatsvindt en nodigt ons uit om onze blik naar de verte af te laten dwalen, als in een herinnering aan een fijne vakantie.

‘Windscherm 1’ werd gelijktijdig met vier andere zeefdrukken van dezelfde kunstenaar en met hetzelfde thema aangeschaft in 1981 voor de Kunstcollectie EUR. Sindsdien worden ze aangeboden in de Kunstuitleen EUR en zijn ze vanwege hun populariteit onder de EUR-medewerkers in de loop der jaren al op vele werkplekken te zien geweest. 

Art Now 4: Thomas Trum

Thomas Trum ‘One Green Line’, 2019 – Acryl en glyserine op linnen, 190 x 250 cm - Kunstcollectie EUR

Het vierde kunstwerk uit de serie Art Now is ‘One Green Line’ uit 2019 van kunstenaar Thomas Trum (1989). Het kunstwerk werd in 2019 aangekocht voor de kunstcollectie EUR en is te zien in collegezaal CB-05 in het Theil gebouw op campus Woudestein.

In het werk van deze kunstenaar staat het onderzoek centraal. Keer op keer onderzoekt Trum het materiaal, de ondergrond, en de wijze waarop het materiaal wordt aangebracht. Als instrumenten gebruikt Trum onder meer zelfontworpen viltstiften van enorm formaat, een machine voor het markeren van lijnen, en penselen op een boormachine. Een constante in zijn onderzoek is verf. Of het nu gaat om zijn kleinschalige tekeningen of om zijn kleurrijke, grootschalige werken in de openbare ruimte. Zijn manier van werken is veelal gebaseerd op trial-and-error waarbij de directheid van de handeling in het creatieproces een belangrijk deel uitmaakt van het boeiende eindresultaat.

Art Now 3: Anouk Griffioen

Anouk Griffioen ‘Museum of Nature 3’, 2018 - Houtskool op linnen, 210 x 332 cm - Kunstcollectie EUR

Het derde kunstwerk uit de serie Art Now is ‘Museum of Nature 3’ uit 2018 van kunstenares Anouk Griffioen (1979). In haar monumentale houtskooltekeningen brengt de kunstenares verschillende landschappen en onderwerpen samen. Zij creëert een wereld waar de kijker in kan stappen of zelfs in kan verdwijnen. In het werk van Griffioen staat het conflict tussen mens en natuur, stad en landschap centraal. De voortdurende groei van de steden zet de leefbaarheid onder druk. Door de begroeiing weer een plek te geven in de bebouwde wereld, appelleert zij aan ons diepgewortelde verlangen naar de natuur. Naar een plek om gebaande paden te verlaten, en tot nieuwe inzichten te komen. Sporadisch is er een mensachtige schim zichtbaar die in de achtergrond lijkt op te lossen. Uitgesproken mensfiguren worden in haar werk gemeden. Zelf zegt zij hierover het volgende; ‘Vaak creëert een figuur een barrière tussen het tafereel en de kijker, die als het ware een voyeur wordt en buiten blijft staan. Terwijl ik altijd wil dat de kijker zelf de figuur is’. En hoe mooi is dat, figureren in het grote werk van Anouk Griffioen. Al is het maar voor even en in onze eigen gedachte als we van ‘Museum of Nature 3’ genieten. In 2018 heeft Griffioen een wandvullende tentoonstelling ingericht in de Erasmus Gallery op campus Woudestein. Daar heeft zij gedurende drie maanden ter plekke aan nieuwe tekeningen gewerkt.

‘Museum of Nature 3’ van Anouk Griffioen is te zien in Collegezaal CB-1 in Theil building op campus Woudestein.

Art Now 2: Anuli Croon

Anuli Croon 'Penthouse I, 2015' - Acryl + metallic acryl op canvas, 170x250 cm - Kunstcollectie EUR

Het tweede kunstwerk uit de serie Art Now is ‘Penthouse I’ uit 2015 van de Rotterdam based kunstenares Anuli Croon (1964). Het kunstwerk werd in 2019 aangekocht in de Kunstcollectie EUR. Over haar werk zegt Croon het volgende:

‘Mijn figuren zijn gestileerd, onderling verschillend en individu-gelijkend door hun houdingen, handen en neuzen. Ze zijn prominent en onverschillig, man en vrouw tegelijk. Ze vertellen verder geen verhaal, leggen zichzelf niet uit en dragen geen emoties. De schilderijen worden daarmee heldere en autonome constructies die open staan voor meerdere interpretaties. Het schilderij ‘Penthouse I’ dat nu in de boardroom van de Erasmus Universiteit hangt is gebaseerd op de rustende liggende figuur, een veelvoorkomend thema in de geschiedenis van de beeldende kunst. Het karakter houdt het midden tussen liggen, vallen of achteroverleunen. De achtergrond lijkt de skyline van een grote stad’.

De grote liggende figuur in Penthouse I doet inderdaad, zoals Croon zelf al aangeeft, denken aan de klassieke liggende figuur. Daarmee volgt de kunstenares een lange traditie. Maar evenzo goed verwijst het naar cartoonfiguren en hedendaagse reclame-uitingen met een patroonmatige uitwerking. En dat plaatst het kunstwerk weer geheel in het hier en nu. Ogenschijnlijk emotieloos lijkt de figuur vanuit een hoger gelegen standpunt de stad in te kijken, teruggetrokken alsof ze er wel toebehoort alleen nu even niet...

‘Penthouse I’ van kunstenares Anuli Croon hangt op locatie in de Boardroom op campus Woudestein.

Art Now 1: Stan Klamer

Stan Klamer ‘South China Sea’, 2014 - Gemengde technieken op papier, 50 x 65 cm - Kunstcollectie EUR

Het eerste kunstwerk uit de serie Art Now is ‘South China Sea’ uit 2014 van kunstenaar Stan Klamer (1951). De tekening, die Klamer maakte tijdens een studieperiode in Zuidoost-Azië, brengt in ‘kaart’ wat hij daar zag. Toch is het niet 1 op 1 de waarneming die hij heeft weergegeven. Steeds opnieuw en vanaf verschillende standpunten fotografeerde hij de haven, om vervolgens de beelden in zijn hoofd en van de foto’s te combineren tot een tekening. Een referentie aan deze manier van werken, is terug te vinden in de rechthoeken in de tekening, die verwijzen naar het schermformaat van de telefoon waarmee Klamer de foto’s maakte. In zijn platte werelden wordt de werkelijkheid geabstraheerd tot cartografie en maakt Klamer in één oogopslag grote gebieden zichtbaar. Vervolgens wordt de kijker meegenomen in de tot in verfijning uitgewerkte details. Klamer weet zo speciale plekken te creëren, eilanden en havens van waaruit we kunnen vertrekken, of waar we weer ‘thuis’ mogen komen. En dat is precies wat de tekeningen van Stan Klamer doen, ze nodigen ons uit om, zonder ons te verplaatsen, onze persoonlijke reis te maken…

De tekeningen van Stan Klamer zijn te zien op verschillende werkplekken in het Sanders en Mandeville gebouw op campus Woudestein.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen