Doorrekening verkiezingsprogramma’s: begrotingsbeleid politieke partijen totaal inconsequent

Maandag, 20 februari 2017

Door: Bas Jacobs

Onlangs publiceerde het CPB de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s. In het tijdperk van ‘factless’ en ‘post-truth’ politiek is prachtig dat dit in Nederland nog altijd gebeurt. Partijen die niet meedoen, zoals de PVV, 50PLUS en Partij van de Dieren, verkopen de kiezers knollen voor citroenen.

Oplossing van het ZZP-probleem

Woensdag, 14 december 2016

Door: Peter Kavelaars

Is er een oplossing voor het ZZP-probleem? Zeker wel, maar dan moet het wel anders aangepakt worden dan tot nu toe. Wat is het ZZP-probleem? In feite is dat de vraag of de ZZP’er nu echt zelfstandige is of tocht werknemer en hoe je dat precies vaststelt.

Investeringen in infrastructuur mogelijk niet de juiste oplossing

Maandag, 21 november 2016

Door: Mary Pieterse-Bloem en Lex Hoogduin

Lage rente vindt zijn oorzaken in het monetaire stelsel zelf en niet in vergrijzing. Het Financieele Dagblad berichtte op 31 oktober dat hoogleraar Coen Teulings de anticonceptiepil als medeschuldige aanwijst voor de lage rente. Dit is het verhaal van seculiere stagnatie tot in het extreme doorgevoerd. Het schrijft hogere investeringen aan infrastructuur voor en dat is precies wat Donald Trump nu omarmt.

Is Donald Trump politiek behendig?

Vrijdag, 18 november 2016

Door: Willem Verbeke

Onlangs heeft iedereen de presidentsverkiezingen tussen Hillary Clinton en Donald Trump meegemaakt. Tot ieders verbazing won Trump de verkiezingen. Betekent dit concreet dat Trump een betere beïnvloeder is dan Clinton?

Naar een evenwichtiger speelveld voor werknemers en zelfstandigen

Vrijdag, 4 november 2016

Door: Casper de Vries

Omdat arbeidsstelsel uitgaat van vaste baan, ontstaan problemen bij flexibele contracten.De samenleving is veel flexibeler dan enkele decennia geleden. Een groot deel van de Nederlanders is

Vooraf betalen, dan heb je meer plezier van je geld

Woensdag, 2 november 2016

Veel huishoudens in Nederland kunnen financieel de touwtjes aan het eind van de maand niet aan elkaar knopen. Voor hen, zogezegd, duurt een maand net een paar dagen te lang. In veel gevallen komt dat omdat de inkomsten van het huishouden niet toereikend zijn, wellicht als gevolg van werkloosheid, lopende schulden, te duur wonen, of een arbeidsongeschiktheid. In andere gevallen kan dat komen doordat men simpelweg te veel uitgeeft, ondanks dat er toch voldoende inkomsten zijn. In Nederland zijn er huishoudens die moeten worden geholpen met het doen van de dagelijkse boodschappen. Aardappelen, groenten, vlees, in het algemeen veel goedkoper dan voorgekookte maaltijden en diepvriespizza's, maar toch zijn er genoeg mensen die telkens weer voor het laatste kiezen.

Non-GAAP winstcijfers: Het einde van accounting?

Zondag, 2 oktober 2016

Door: Edith Leung en David Veenman

De vrijwillige rapportage van alternatieve prestatiemaatstaven door bedrijven, ook wel non-GAAP rapportage genoemd, is booming. Bekende beursgenoteerde bedrijven als Twitter, Tesla en Facebook presenteren deze cijfers alsof het dé reflectie is van hun performance, terwijl zulke rapportage doorgaans wordt gezien als misleidend. Onderzoek steunt dit laatste beeld echter niet: uit onze analyses blijkt dat non-GAAP winsten juist relevante informatie geven over de prestaties van een onderneming.

Verengelsing heeft ook voordelen

Maandag, 12 september 2016

Door: Ivo Arnold

In de Volkskrant maakte commentator Martin Sommer zich de afgelopen weken tot tweemaal toe kwaad over de onstuitbare verengelsing van het wetenschappelijk onderwijs. Hij vindt het dom dat wetenschappers onze moedertaal zo achteloos terzijde schuiven. Maar zijn ongenuanceerde kruistocht tegen verengelsing is even plat als de kritiekloze manier waarop sommige onderwijsbestuurders het Engels omarmen.

CPB heeft geen oog voor vernieuwing en ondernemen

Donderdag, 8 september 2016

Door: Roy Thurik, Hugo Erken en Hans Stegeman

Wat zullen ze bij D66 op hun neus hebben gekeken toen het CPB in 2012 de effecten van hun verkiezingsprogramma had doorgerekend. De partij die het sterkst had ingezet op innovatie en onderwijs kreeg niks terug voor haar vernieuwingspakket: het CPB had becijferd dat het pakket de aankomende kabinetsperiode voor een lagere economische groei zou zorgen met 0,2 procentpunt per jaar. En de ambitieuze investeringsagenda in het onderwijs zou zich pas in 2030 uitbetalen in een hoger bruto binnenlands product (bbp) met ¼ %. De innovatiestimuleringsmaatregelen van de partij kregen nog wel het prachtige label ‘kansrijk’, maar dat was het dan ook.

Wetenschap: Mix van aankoopmotivaties geeft online shoppers passende aanbevelingen uit een groot assortiment

Vrijdag, 29 juli 2016

Door: Bruno JacobsBas Donkers en Dennis Fok

Gepersonaliseerde productaanbevelingen in webshops of nieuwsbrieven zijn effectief, blijkt uit onderzoek. Maar als ze niet goed passend zijn, werken ze juist averechts. Voor grote webwinkels vormt dat een extra uitdaging. Veel bestaande algoritmes kunnen namelijk lastig uit de voeten met grote klantenbestanden en een breed assortiment. Ook wetenschappers hebben hun tanden inmiddels in dat probleem gezet. Zo ontwikkelden wij een veelbelovende nieuwe aanpak die schaalbaar genoeg is voor elke Nederlandse webshop én prima voorspelresultaten geeft.