Rebels verpleegkundig leiderschap op de werkvloer?! (REBEL-V studie)

REBEL-V Studie

Rebelse Excellente Bevlogen Energieke Leiders in de Verpleegkunde Studie

Onderzoek laat zien dat als verpleegkundigen meer leiderschap tonen, de samenwerking en de werktevredenheid van verpleegkundigen verbetert met als gevolg een dalende uitstroom. Gevolg van een stabiel team is dat de veiligheidscultuur toeneemt en daarmee de kwaliteit van zorg beter wordt. Helaas laten verschillende onderzoeken zien dat verpleegkundigen het lastig vinden om leiderschap te tonen. Vaak is hun leiderschap ‘onzichtbaar’ of ‘onder de radar’, omdat zij anders beperkt worden in de ruimte die zij nodig hebben om voor deze ene patiënt/cliënt/bewoner goede kwaliteit van zorg én kwaliteit van leven te regelen. Het onzichtbaar blijven en onder de radar dingen regelen noem ik in mijn onderzoek rebels verpleegkundig leiderschap. Om meer te weten te komen over hoe we dit type leiderschap bij verpleegkundigen kunnen stimuleren, doen we verder onderzoek.

Eline de Kok, verpleegkundige en verplegingswetenschapper, werkt in haar promotie-onderzoek aan het beter begrijpen van dit rebels verpleegkundig leiderschap. Daarnaast wil zij kijken hoe dit rebelse gedrag gestimuleerd kan worden. Daarvoor onderzoekt ze de bevorderende/belemmerende factoren van rebels verpleegkundig leiderschap. Eline betrekt hierbij het Excellente Zorg model van V&VN. Haar onderzoek wordt uitgevoerd in Diakonessenhuis Utrecht en St. Antonius ziekenhuis Nieuwegein. In haar eerste studie heeft Eline uitgezocht wat er in de literatuur bekend is over rebels verpleegkundig leiderschap en wat er wordt geschreven over het stimuleren en belemmeren hiervan.

Eline wordt begeleid door Dr. Anne Marie Weggelaar MCM (Erasmus Universiteit), Dr. Pieterbas Lalleman (Fontys hogeschool) en Prof. Dr. Lisette Schoonhoven (UMC Utrecht).

Wil je meer weten over het onderzoek? Mail dan naar e.kok@venvn.nl

 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen