Welkom
Nieuwe studenten

Fiscaal recht deeltijd

Belangrijke data

 • Aanmelddeadline: 1 mei 2019
 • Startbijeenkomst: vrijdag 30 augustus 2019
 • Eerste college: vrijdag 6 september 2019

Aanmelding

Zorg ervoor dat je inschrijving zo spoedig mogelijk volledig is en alle acties zijn ondernomen. Houd daarnaast ook jouw “To Do-lijst” op Studielink in de gaten. DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) communiceert via deze weg als er acties moeten worden ondernomen.

Wil het niet lukken om de inschrijving compleet te maken of heb je andere vragen, aarzel niet om contact met ESL Studievoorlichting op te nemen via 010 408 15 71. Houd hierbij je studentnummer bij de hand.

Inschrijving op basis van een vwo-dilpoma
Als je inschrijft op basis van een vwo-diploma wordt dit automatisch geüpload in ons systeem. Je hoeft hier verder geen actie voor te ondernemen.

Inschrijving op basis van hbo-propedeuse
Als je je inschrijft op basis van een door jou behaalde propedeuse van een hbo-opleiding moet je deze voor 30 augustus 2019 hebben afgerond.

Als je jouw propedeusediploma voor deze datum nog niet in je bezit hebt, dan kan je ook een verklaring van jouw hogeschool of een cijferlijst waaruit blijkt dat je alle 60 studiepunten behaald hebt, opsturen. Deze verklaring of cijferlijst dient wel ondertekend en voorzien te zijn van een stempel van de onderwijsinstelling waar je jouw propedeuse hebt behaald!

Een scan van jouw propedeusediploma/verklaring/cijferlijst stuur je naar het Team Enrolment, Deregistration and Funding via edf.es@eur.nl.

Studiebelasting

Gemiddeld is de deeltijdstudent 20 uur per week bezig met de studie. Echter, dit is slechts een gemiddelde. De tijdsbesteding verschilt veel per student. Dit komt onder meer door de voorkennis die de student heeft, de ervaring met studeren en zelfdiscipline. 

Collegekaart

Voor het completeren van je aanmelding dien je een pasfoto te uploaden, zodat je jouw persoonlijke collegekaart kunt ontvangen. Deze collegekaart is jouw bewijs dat je studeert aan de Erasmus Universiteit. Je ontvangt na aanmelding een separate mail met daarin een uploadlink. Mocht het niet lukken of mocht je deze mail niet ontvangen hebben, neem dan contact met ons op. Je ontvangt je collegekaart wanneer jouw aanmelding volledig is.

Rooster

Als deeltijdstudent studeer je in de bachelorjaren in hetzelfde tempo als een voltijdstudent. Dit wil zeggen dat je 8 vakken per jaar volgt. Een studiejaar bestaat uit 8 blokken en 1 blok bestaat uit 5 weken. In 4 daarvan volg je onderwijs en in week 5 leg je het tentamen af. Je kunt uitgaan van een studieduur van vijf jaar, te weten drie jaar voor de bacheloropleiding en twee jaar voor de masteropleiding.

Het onderwijs wordt gedurende de bacheloropleiding enkel op vrijdagmiddag aangeboden (tussen 13.00 - 17.00 uur). Tentamens kunnen op een andere dag dan vrijdagmiddag plaatsvinden.

Jaarindeling 2019-2020
(Jaarindeling volgt)

Tentamenrooster 2019– 2020
(Tentamenrooster volgt)

Literatuurlijst

Een deel van de literatuur dient verplicht aangeschaft te worden. Hieronder wordt de literatuurlijst van de opleiding Rechtsgeleerdheid 2018-2019 weergeven ter indicatie voor volgend collegejaar. De literatuurlijst verschilt per collegejaar en zal voor de start van collegejaar 2019-2020 bekend worden gemaakt.

  • Recht in context (5e druk), Boom Juridische Uitgevers
   H.S. Taekema , A.M.P. Gaakeer, M.A. Loth

   Juridische methoden (5e druk), Boom Juridische Uitgevers
   H. T. M. Kloosterhuis

  • Bestuursrecht in het Awb-tijdperk (7e druk), Kluwer
   T. Barkhuysen, C. de Kruif

   Beginselen van het Nederlands Staatsrecht (18e druk), Kluwer
   A.D. Belifante, J.L. de Reede

  • Grondtrekken van het Nederlandse strafrecht(7e druk), Wolters Kluwer
   B. de Wilde, M. Kronenberg

  • Compendium van het Nederlands vermogensrecht (13de druk), Kluwer
   Jac. Hijma, M.M. Olthof

   Zwaartepunten van het vermogensrecht (10de druk), Kluwer
   O.K. Brahn, W.H.M. Reehuis

  • Beknopte geschiedenis van het Romeinse recht (1e druk), Boom Juridische Uitgevers
   W.J. Zwalve

   Geleerd recht. Een geschiedenis van de Europese rechtswetenschap in vogelvlucht (7e druk), Kluwer
   G.C.J.J. van den Bergh

   Vergelding en vergoeding. Enkele grepen uit de geschiedenis van de onrechtmatige daad (4e druk), Kluwer
   R. Feenstra, L.C. Winkel

   De Zutphense juffrouw en de ontrouwe bediende van Lindenbaum (2e druk), Ars Aequi Cahiers
   G.E. van Maanen

  • An introduction to European Law (2nd edition), Cambirdge University Press
   Schütze

   International Law, Oxford University Press
   Henriksen

  • Hoofdzaken belastingrecht (20e druk), Boom Juridische Uitgevers
   O.C.R. Marres, S.J. Mol-Verder, J.L. van de Streek (red.)

   Pocket Belastingwetten 2019, Kluwer-SDU

  • Recht van onderop (1e druk), Ars Aequi Libri
   Marc Hertogh, Heleen Weyer

 • Let op: Studenten RechtsgeleerdheidFiscaal recht en studenten van het Mr.drs.-programma dienen naast de reguliere wettenbundels tevens beschikking te hebben over de Pocket Belastingwetten editie 2020 (Kluwer) of de fiscale wetseditie van SDU editie 2020, voor het vak Inleiding fiscaal recht (blok 1.7).
   
  De wettenbundels kun je eenvoudig en snel, met 5% korting aanschaffen via je studievereniging:

  Rechtsgeleerdheid: JFR (Juridische Faculteitsvereniging Rotterdam)
  Fiscaal recht: R.F.V. Christiaanse-Taxateur

  De korting geldt alleen wanneer je lid bent/wordt van je studievereniging.

  Je kunt de wettenbundel ook bij de reguliere boekenhandel of de websites van de uitgevers (Kluwer en SDU) bestellen en kopen.

  Wijze van bestellen 

  Deze literatuur kan het komend collegejaar digitaal of in hard-copy worden aangeschaft. De boeken kun je via de websites van de uitgevers of via de reguliere boekhandels bestellen.

  Uiteraard zal alle literatuur van Erasmus Law College net als het voorafgaande jaar beschikbaar worden gesteld in Sanders Law Library. Deze is op werkdagen van 07:30 t/m 22:00 uur geopend. Een deel van de literatuur is ook te vinden in de UB.

Bindend studieadvies

Als deeltijdstudent moet je in het eerste jaar van inschrijving 37,5 ECTS van het eerste jaar (B1) halen. Het aantal ECTS wordt berekend aan de hand van de vijf tentamens waarvoor je het hoogste resultaat hebt behaald, waarbij vakken worden gecompenseerd volgens de compensatieregeling.

Aan het einde van het tweede jaar van inschrijving moet je het gehele eerste jaar (B1, 60 ECTS) van de opleiding hebben gehaald, waarbij vakken worden gecompenseerd volgens de compensatieregeling. 

Compensatieregeling

Eerste jaar van inschrijving: In het eerste jaar van inschrijving mag je maximaal twee afgeronde vijven compenseren met andere behaalde cijfers (een 7 of hoger) voor de tentamens van het B1. Dit mag enkel als aan het einde van het eerste jaar van inschrijving het gemiddelde ten minste (dus onafgerond) een 6,0 is voor vijf B1 vakken (37,5 ECTS). Dit betekent dat een gemiddelde van 5,99 of lager te laag is. 

Tweede jaar van inschrijving: In het tweede jaar van inschrijving mogen een of meer afgeronde vijven (registratie Osiris) worden gecompenseerd met andere behaalde cijfers, mits dit aan het eind van het tweede jaar van inschrijving leidt tot een gemiddeld cijfer van ten minste een 6,0 (niet afgerond), berekend over de resultaten van alle B1 onderdelen (60 ECTS). Dit betekent dat een gemiddelde van 5,99 of lager te laag is. 

Herkansingen

In het eerste jaar van de opleiding heb je in totaal twee herkansingen. In januari mag maximaal een onvoldoende uit blok 1 of 2 worden herkanst, in juli mag maximaal een onvoldoende uit blok 3 t/m blok 8 worden herkanst. 

Vrijstellingen

Indien je in het bezit bent van een hbo-rechten diploma, krijg je voor het eerste jaar vrijstellingen. Je begint dan in jaar twee van de opleidingen. Deze vrijstellingen worden niet automatisch verleend, maar moeten worden aangevraagd bij de examencommissie. Het duurt enkele weken voordat de examencommissie jouw verzoek heeft behandeld, dus dien je verzoek zo snel als mogelijk in.

Kom je in aanmerking voor de vrijstellingen, laat dit dan ook weten aan de studievoorlichters. Dit kan door een mailtje te sturen naar studievoorlichting@law.eur.nl.

Let op! Studenten met een hbo-diploma MER, SJD of een andere hbo-diploma komen niet in aanmerking voor vrijstellingen.

Collegegeld

Ben je nog niet in het bezit van een hbo-diploma of een wo-bachelor en begin je aan een eerste studie, dan betaal je het wettelijk collegegeld.

Voor het studiejaar 2019-2020 is dit in de bachelor fase €2.083,- per jaar. Lees op de website van de rijksoverheid of jij in aanmerking komt voor halvering van het collegegeld.

Instellingstarief

Ben je al wel in het bezit van een hbo-diploma of een wo-bachelor en wil je aan een tweede bacheloropleiding beginnen, dan ga je het instellingstarief betalen. Dit is bepaald in artikel 7.46 van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. 

Voor het studiejaar 2019-2020 is dit in de bachelor fase € 6.400,- per jaar (indicatie). Met een hbo-diploma ga je in de masterfase weer wettelijk collegegeld betalen, omdat je nog niet over een mastertitel beschikt.

Heb je een wo-master als je aan je tweede masteropleiding begint, dan betaal je in de masterfase € 11.900,- per jaar. Met een hbo- of wo-diploma behaald vóór augustus 1991, betaal je geen instellingstarief maar wettelijk collegegeld.

Contact

Heb je vragen? Neem dan contact op met de studievoorlichters:
Hans Kroon, Lara de Jong en Joy Konstantopoulos.

Tel: 010 408 1571
E: studievoorlichting@law.eur.nl

Wij kunnen je sneller en makkelijker helpen als jij je studentnummer bij de hand hebt. 

Social media

Wil jij alvast een impressie van studeren aan de Erasmus School of Law en wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, juridische en criminologische weetjes? Volg ons dan nu op Facebook en Instagram!