Promotie J.T.H. (Jonne) Prins

Multiple Rib Fractures: Epidemiology, management and outcomes
Promotor
Prof. dr. M.H.J. Verhofstad
Co-promotor
Dr. M.M.E. Wijffels
Co-promotor
Dr. E.M.M. van Lieshout
Datum
donderdag 9 jun 2022, 10:30 - 12:00
Type
Promotie
Ruimte
Senaatszaal
Gebouw
Erasmus Building
Locatie
Campus Woudestein
Voeg toe aan agenda

Op donderdag 9 Juni 2022 verdedigt J.T.H. Prins zijn proefschrift, getiteld: ‘Multiple Rib Fractures: Epidemiology, management and outcomes’.

Proefschrift in het kort:

De PhD thesis van Jonne Prins beoogt inzicht te geven in de epidemiologie, behandeling en uitkomsten van patiënten met één of meerdere ribfracturen. Deze aspecten zijn geëvalueerd door middel van een veelzijdige aanpak, namelijk het uitvoeren van landelijke database studies, meta-analyses, (internationale) multicenter klinische trials en biomechanisch onderzoek.  Dit proefschrift toont dat ribfracturen een veelvoorkomend letsel zijn en een significant effect hebben op zowel de gezondheidszorg als economie in de individuele patiënt maar ook op landelijk niveau.  In de acute setting zijn ribfracturen geassocieerd met langdurige ziekenhuis opnames en hoge kosten. Op de lange termijn zijn breuken van de ribben geassocieerd met langdurige afwezigheid van werk en indirecte kosten zoals die van revalidatie. Daarnaast komen er in veel patiënten nog klachten voor van bijvoorbeeld kortademigheid, pijn en een strak bandgevoel om de borstkas. 

Het proefschrift kijkt daarnaast ook specifiek naar het effect van zowel de gebroken ribben zelf als de behandeling hiervan, conservatief of operatief middels ribfixatie, in specifieke subgroepen. Denk hierbij aan patiënten boven de vijftig, met een verminderde botdichtheid, na reanimatie in verband met een hartstilstand, of met hersenletsel. Dit zijn voornamelijk klinische studies die zijn voortgekomen uit (inter)nationale samenwerkingen met experts binnen de behandeling van borstkasletsel. 
Om de vraag te beantwoorden wat de beste behandeling is voor multipele gebroken ribben is door deze onderzoeksgroep vanuit de Traumachirurgie van het Erasmus MC ook een multicenter gerandomiseerde studie opgezet welke onder andere gecoördineerd is door Jonne Prins en waarvan het protocol in dit proefschrift is terug te vinden.

Meer informatie

De openbare verdediging zal exact om 10.30 uur beginnen. De deuren zijn gesloten zodra de openbare verdediging start, laatkomers kunnen eventueel op het scherm buiten meekijken. Er is geen mogelijkheid tot toelating tijdens het eerste gedeelte van de ceremonie. Gezien het plechtige karakter van de bijeenkomst adviseren wij om kinderen onder de 6 jaar niet naar het eerste gedeelte van de ceremonie mee te nemen.

Er is aan kandidaat een livestreamlink verstrekt.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen