Van Rijckevorsel Bibliotheek

Rotterdamsch Leeskabinet
Een jonge studente loopt met haar rug naar de kamera de trap in de Leeskabinet nis op, richting hoge en goedgevulde boekenkasten.

Een bijzondere en zeer waardevolle bibliotheekcollectie is die van de Rotterdamse familie Van Rijckevorsel. Nadat het Leeskabinet door het bombardement op Rotterdam in 1940 geheel was vernietigd, maakte het een doorstart in het voormalige woonhuis van dr. Elie van Rijckevorsel (1845-1928) aan de Parklaan. Zijn bibliotheek werd de basis voor de nieuwe collectie van het Leeskabinet.

Een zwartwit foto van het klassieke interieur en de boekenkasten in de leeszaal van het Leeskabinet aan de Parklaan
De leeszaal van het Rotterdamsch Leeskabinet aan de Parklaan.

Drie generaties Van Rijckevorsel hebben deze boekencollectie opgebouwd: Abraham (1790-1864), Huibert (1813-1866) en Elie en hun echtgenotes. Abraham was in zijn tijd een van de meest invloedrijke figuren in de Rotterdamse samenleving en zakenwereld. Zijn zoon Huibert bouwde, samen met Hendrik Muller, een bloeiend bedrijf op als reder en handelaar. Veel van de boeken die hij verzamelde hebben betrekking op zijn handelsactiviteiten in West-Afrika, Oost-Indië en het Caraïbisch gebied. Elie was natuurwetenschapper en een fervent reiziger, maar ook liefhebber van literatuur en van mooie boeken.

De bibliotheek is rijk aan oude drukken en bevat vele fraai geïllustreerde negentiende-eeuwse reisbeschrijvingen, maar ook de Nederlandse, Engelse, Duitse en Franse bellettrie is goed vertegenwoordigd. De Van Rijckevorsel bibliotheek vormt een uniek ensemble, dat de beroepsmatige bezigheden en de interesses van de familieleden weerspiegelt. Het is een van de weinige particuliere boekencollecties uit Rotterdam uit de negentiende eeuw, die vrijwel integraal bewaard is gebleven.

Meer informatie over de Van Rijckevorsel bibliotheek vindt u in het artikel dat bibliothecaris Roman Koot erover schreef voor het Jaarboek Nederlandse Boekgeschiedenis en in diens jaarlezing van 2021.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen