Boekerij Drs. P

Rotterdamsch Leeskabinet
Een jonge studente loopt met haar rug naar de kamera de trap in de Leeskabinet nis op, richting hoge en goedgevulde boekenkasten.

In 2017 kreeg het Leeskabinet de gelegenheid een ruime keuze te maken uit de bibliotheek van Heinz Polzer, alias Drs. P (1919-2015). De boeken werden door de Stichting Het Heen- en Weerschap aan het Leeskabinet geschonken.

Heinz Polzer studeerde in 1948 af aan de Nederlandse Economische Hogeschool en was actief in het Rotterdamsche Studenten Corps. Vanaf de jaren zestig werd hij bekend als tekstschrijver, dichter en liedjeszanger. Op zijn naam staan klassiekers als ‘De veerpont’, ‘De zusters Karamazov’ en ‘Dodenrit’. Hij was de uitvinder van talloze bijzondere versvormen, waarover hij schreef en waar hij bundels van samenstelde.

Zijn bibliotheek is een echte werkbibliotheek, die zijn loopbaan en interesses weerspiegelt. De bibliotheek is bovendien rijk aan exemplaren met opdrachten van collega-schrijvers, onder wie van zijn jarenlange vriend Ivo de Wijs, maar ook van schrijvers als Gerrit Komrij en Hugo Claus. Polzer had de gewoonte van elk nieuw boek een exemplaar aan zijn echtgenote te schenken, voorzien van een speciaal vers. Ook deze exemplaren maken deel uit van de collectie.

Een exemplaar met vers voor Polzers echtgenote.
De reiskoffer van Drs. P.

Tot de collectie behoren verder grammofoonplaten, allerlei objecten, zoals prijsbeeldjes, en de reiskoffer van Polzer. Zie ook het artikel over de bibliotheek in het Drs. P Jaar- en Bewaarboek (2018).

De bibliotheek van Polzer is een heel mooie aanvulling op de themacollectie over humor in literatuur en cultuur, die sinds de aankoop van de humorcollectie van W. van den Berg en H. Scholten in 2002 voortdurend wordt uitgebreid.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen