Fiscale Economie (Directe Belastingen)
MSc Fiscale Economie

Waarom Master Fiscale Economie (Directe Belastingen) studeren

De masterspecialisatie Directe Belastingen gaat in op thema’s als het MKB, multinationals en tax policy. Verder verdiep je je niet alleen in de toepassing en interpretatie van het fiscale vakgebied, maar leer je ook je inzicht, kennis en creativiteit in te zetten voor het zelfstandig oplossen van fiscaal-economische uitdagingen. Bovendien leer jij hoe je met een kritische benadering van je eigen discipline en een open blik op andere economische, niet-economische en niet-fiscale opvattingen, je bijdrage aan het vakgebied kunt leveren.

Vragen die aan bod kunnen komen tijdens je studie zijn bijvoorbeeld:

  • Moet belasting worden geheven over kapitaalinkomen zoals winst?
  • Hoe moet een uniforme winstbelasting in de EU eruit zien?
  • Met welke fiscale maatregelen kunnen ondernemers hun liquiditeitspositie verbeteren?

Is dit de juiste keuze voor jou?

Systemen van nationale en internationale belastingheffing zijn subtiel en complex. De master is dan ook voor intelligente economen met een neus voor belastingen. Wil je weten waarom ons huidige belastingstelsel zoveel moeite heeft om multinationals op adequate wijze te belasten? Is winst en inkomen wel de meest effectieve grondslag voor belastingheffing? Zouden belastingen ingezet kunnen worden bij het streven naar een duurzamere samenleving en klimaat? Ook dit soort vragen komt aan bod tijdens je studie.

Om over zulke onderwerpen goed te kunnen meedenken en discussiëren is het belangrijk dat je:

  • Analytisch en oplossingsgericht bent
  • Communicatief en assertief bent
  • Wiskunde toe kunt passen, met name bij beleidsmatige onderwerpen

Waarom een Master in Fiscale Economie studeren in Rotterdam?

De masterspecialisatie Directe Belastingen biedt je de mogelijkheid je kennis op het kruispunt van fiscale wetgeving en de economische wetenschap te verdiepen. Kenmerkend voor de studie zijn de multidisciplinaire seminars en werkgroepen. Je leert de consequenties van de Nederlandse fiscale regelgeving en de positie van ons land binnen internationale verbanden te analyseren. Ook krijg je de unieke kans om in groepsverband fiscaal-economische beleidsvoorstellen te ontwikkelen die je aan topambtenaren van het Ministerie van Financiën presenteert tijdens een afsluitend symposium.

De masteropleiding Fiscale Economie geeft je zowel gedurende als na je studie alle kansen om je ambities waar te maken
Annelotte Harteveld
Student Fiscale Economie
Lees meer over Annelotte Harteveld
In de studie Fiscale Economie worden studenten constant uitgedaagd. Deze uitdaging leidt er toe dat studenten het maximale uit zich weten te halen
Joey Schellingerhout
Student Fiscale Economie
Lees meer over Joey Schellingerhout
By constantly trying to understand the why behind arguments it helps me to gain deeper insights and develop, together with others, new ideas
Agnes Maassen
Alumnus Fiscale Economie
Lees meer over Agnes Maassen