Klinische Psychologie

Waarom Master Klinische Psychologie studeren

Tijdens de master Klinische psychologie ga jij de uitdaging aan om complexe psychologische problematiek te analyseren, te onderzoeken en op te lossen. Deze master leidt je op tot een allround professional die wetenschappelijke kennis toepast in de praktijk. Door je goede theorethische basis en uitstekende onderzoeks- en praktijkvaardigheden heb jij als afgestudeerde een streepje voor als je gaat solliciteren.

Waarom de master Klinische Psychologie studeren in Rotterdam?

  • Je leert op een actieve manier en werkt in kleine groepen aan het oplossen van psychologische vraagstukken;
  • Je ontwikkelt professionele vaardigen door practica te volgen en stage te lopen; 
  • Je master bij de Erasmus Universiteit Rotterdam behoort tot de beste masteropleidingen Psychologie van Nederland;
  • Je ontwikkelt je tot een allround professional die wetenschappelijke kennis kan toepassen in de praktijk;
  • Je hebt als afgestudeerde een streepje voor door je goede theoretische basis en uitstekende onderzoeks- en praktijkvaardigheden.
In dit programma leer je hoe abnormaal gedrag van mensen ontstaat, hoe je dit kunt diagnosticeren en hoe dat gedrag het beste behandeld kan worden. We leiden je op voor een functie binnen het werkveld van de geestelijke gezondheidszorg of het wetenschappelijk onderzoek.
Prof. dr. Ingmar Franken
Cöordinator
Lees meer over Prof. dr. Ingmar Franken

Waar gaat deze specialisatie over?

In deze master ligt de nadruk op complexe vormen van psychopathologie en staat de wetenschappelijke benadering centraal. In grote steden lopen vaak veel verschillende problemen door elkaar: psychopathologie, crimineel gedrag, persoonlijkheidsstoornissen en verslavingsproblematiek. Dat zijn precies de onderwerpen die in deze specialisatie aan bod komen.

Je staat stil bij de theorie en onderzoeksmethoden die binnen dit vakgebied gebruikt worden om abnormaal gedrag, het ontstaan en behandelen ervan, te bestuderen. Je leert hoe je wetenschappelijke inzichten in de dagelijkse praktijk kunt toepassen. We besteden in deze master ook veel aandacht aan therapeutische vaardigheden die je nodig hebt in het werkveld van de klinisch psycholoog. Denk aan behandelvormen zoals relatietherapie en cognitieve gedragstherapie.

Voldoen aan ingangseisen postdoctorale (GZ-)opleiding

Je voldoet aan de vooropleidingseisen van de postacademische beroepsopleiding tot gezondheidszorgpsycholoog (GZ-opleiding) als je de bachelor en master (inclusief een 19 ECT GZ-stage) in de richting van Klinische Psychologie hebt afgerond aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Als je een ander opleidingstraject hebt doorlopen, kijken we op individuele basis of je voldoet aan de ingangseisen van de GZ-opleiding. NB: Het is goed om je ervan bewust te zijn dat je niet automatisch doorstroomt in de selectieprocedure van de GZ-opleiding. Dat geldt overigens voor alle klinische masters in Nederland

The course coordinators try to broaden your view and try to get interesting people to share their perspectives during the lectures.
Tristan da Silva
Student Clinical Psychology
Read Tristan's story over Tristan da Silva

Voor wie bestemd?

Deze master Klinische Psychologie is geschikt voor studenten die zich willen specialiseren in complexe psychische problemen bij volwassenen. Wil jij begrijpen hoe problematiek als verslavingen, persoonlijkheidsstoornissen en crimineel gedrag ontstaan? Wil je leren hoe deze psychische problemen goed gediagnosticeerd en effectief behandeld kunnen worden? Dan is deze master echt iets voor jou.