‘AI verandert de wereld, de vraag is hoe’

De iconische brug De Hef in Rotterdam, vanaf het water gezien
student Aki Negate

De grote volgende revolutie is Artificial Intelligence (AI). Het kan ons leven makkelijker maken, maar tegelijkertijd zijn er risico’s aan verbonden. “We moeten aan de slag met de maatschappelijke impact van AI, zodat het in onze samenleving komt op een manier die wij acceptabel vinden”, zegt Erasmus Professor Moniek Buijzen. Samen met studenten, kunstenaars en bewoners van Rotterdam-Zuid vertelt zij over hoe we met kunst de kloof tussen burgers en AI verkleinen.

“AI gaat de wereld veranderen, de vraag is vooral: hoe?”, zegt student Aki Negate. Hij is actief bij AICON, een project dat Rotterdammers, kunstenaars en wetenschappers met elkaar verbindt op een gelijkwaardige manier. Het doel is iedereen vertrouwd maken met AI, wat je ermee kunt en vooral wat je er mee wilt. “Zodat het niet voor mensen bepaald wordt, maar zij het kunnen bepalen voor zichzelf.”

Aki Negate en Moniek Buijzen vertellen over hoe AICON de verbinding maakt:

Student Aki Negate met onderzoeker Moniek Buijzen

Impact in Zicht Deel 1 – AICON is Verbinding

AI maakt één stadsgezicht van alle bewoners

Farshida Zafar, toen directeur Erasmus X en nu van Erasmus Centre for Entrepreneurship, verbindt bewoners, kunstenaars en studenten in het HefHouse op Rotterdam-Zuid: “om ze mee te nemen in het verhaal, zodat AI hen niet overkomt.” Onder leiding van kunstenaar Peim van der Sloot maken bewoners zelfportretten. Die worden gedigitaliseerd en met behulp van AI worden al die zelfportretten samengevoegd tot één portret: het stadsgezicht. “Door dit project hebben we ontdekt dat Artificial Intelligence van ons allemaal is”, zegt Harun Senih Sevinc, student en bewoner van Rotterdam-Zuid.

Bekijk hoe het stadsgezicht tot stand komt:

Still from the AICON video series

Impact in Zicht Deel 2 – AICON is Verbeelding

Wij helpen AI om ons verder te helpen

Burhan Carlak, sociaal ondernemer op Rotterdam-Zuid, gebruikt AI om de balans in zijn koraal te optimaliseren. Hij stapte bij AICON binnen om AI beter te begrijpen en hoe het ons kan versterken in wat wij al doen. Een perfect voorbeeld van hoe AI de dingen beter maakt en ons verder helpt, volgens Farshida Zafar: “Op basis van bepaalde datasets kan AI conclusies of oplossingen aandragen die wijzelf niet zo snel hadden bedacht.” 


Bekijk het verhaal van Burhan Carlak en Farshida Zafar bij AICON:

Still from the third AICON video 'Movement'

Impact in Zicht Deel 3 – AICON is Beweging

Professor
Meer informatie

Artificial Intelligence (AI) is overal. Of het nu gaat om boodschappen doen of uitgaan, het beheren van ons werk of het streamen van een show op Netflix - AI heeft ons dagelijks leven enorm veranderd, zowel op persoonlijk als professioneel niveau. Onze wetenschappers doen regelmatig onderzoek naar dit onderwerp. Benieuwd wat er speelt binnen dit thema? Lees verder in ons dossier over Artificial Intelligence.

Gerelateerde content
Moniek Buijzen en Claartje ter Hoeven willen met het Erasmus Initiative 'AiPact' kennis rondom AI uit verschillende disciplines en sectoren samenbrengen.
Wetenschappers Eveline Crone en Moniek Buijzen zijn de eerste Erasmus Professors van onze universiteit. Hun doel? Positieve maatschappelijke impact creëren.
Gerelateerde links
Alles over AICON
Alles over het Erasmus Initiative 'Societal Impact of AI'

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen