“Alle scholen verzamelen!”

Fotograaf: Lize Kraan

Dit jaar organiseren de wetenschapsknooppunten van de universiteiten van Nederland voor het eerst het project 'Alle Scholen Verzamelen'! Voor deze eerste editie doen ze onderzoek naar buitenspelen. Steeds minder kinderen spelen buiten, terwijl dit juist heel belangrijk is.

'Alle Scholen Verzamelen' is een bijzonder project. Woensdag 12 juni doen bovenbouwklassen overal in het land op hetzelfde moment een gezamenlijk onderzoek. Ze verzamelen gegevens over hoe hun favoriete buitenspeelplek eruit ziet, en doen dat met wetenschappelijke onderzoeksmethoden. Met de resultaten die de klas op die dag verzamelt dragen ze een onmisbaar stukje bij aan belangrijk onderzoek.

Meedoen met het project vergt daarnaast weinig tot geen voorbereidingstijd, en het is een leuke, laagdrempelige en spannende manier om leerlingen in aanraking te brengen met onderzoek en wetenschap in de klas.

Wat gaan de leerlingen doen?

De leerlingen maken een tekening van hun favoriete buitenspeelplek. Met behulp van een special raster kunnen leerlingen analyseren wat er op hun favoriete buitenspeelplek aanwezig is. De klas geeft op 12 juni online hun bevindingen aan de onderzoekers door, en krijgt dan gelijk de resultaten van hun klas terug. Een week later laten de onderzoekers de klassen weten wat ze met de landelijke gegevens ontdekt hebben. Dan kunnen de leerlingen de resultaten van hun klas vergelijken met de rest van Nederland.

Over het Wetenschapsknooppunt EUR

Het Wetenschapsknooppunt EUR brengt wetenschap en technologie naar de klas. In oriënterende en verrijkende lesmodules voor leerlingen tussen de 8 en 15 jaar, hun leerkrachten en onze partners, maken we wetenschappelijk denken tastbaar.

Uw school kunt uw school hier aanmelden voor 'Alle scholen verzamelen'