Banken zetten sluiting filialen en ontslag personeel versneld door

Casper de Vries
Erasmus School of Economics

In een artikel van Trouw worden de huidige ontwikkelingen in de bancaire sector onder de loep genomen. Casper de Vries, hoogleraar Monetaire Economie aan Erasmus School of Economics, plaatst de situatie in perspectief en verklaart de flinke aanpassingen die banken doorvoeren.

Er zijn meerdere redenen waarom banken financieel gezien onder druk staan. Om deze druk te verlichten, sluiten banken honderden filialen door Nederland heen en wordt flink gesneden in het personeelsbestand. De cijfers die naar buiten worden gebracht door onder andere ABN Amro en ING zijn voor velen een reden tot zorg. ABN Amro heeft aangegeven ongeveer 2.700 werknemers te willen ontslaan en zetten nog meer in op het versneld uitvoeren van hun plan om plaatselijke filialen te sluiten. Deze aanzienlijke aanpassingen kunnen aangemerkt worden als een flinke herstructurering van de manier waarop eerdergenoemde banken hun bedrijf voeren.

Volgens De Vries zijn een hoop van de maatregelen waarvan we nu de omvang en uitwerking beginnen te zien, vóór de aanvang van de coronacrisis geïnitieerd. Een van de redenen voor de herstructurering is er een die de afgelopen jaren geleidelijk heeft plaatsgevonden. De vraag naar contant geld neemt namelijk al lange tijd af, waardoor ook de behoefte aan filialen om contant geld te storten of op te nemen is afgenomen. Het grootste gedeelte van de transacties is namelijk giraal en die lijn is stijgende. Hier voegt De Vries aan toe dat deze transitie vanwege de coronacrisis in een stroomversnelling is geraakt. In deze periode is het namelijk niet sociaal geaccepteerd dat men contant afrekent in winkels.

Europese Centrale Bank

Een andere factor die de druk op het huidige verdienmodel van banken opvoert, is het beleid van de ECB. Met het oog op het stimuleren van de economie, zet de ECB namelijk zijn instrumenten in om de rente waartegen bedrijven en consumenten kunnen lenen zo laag mogelijk te houden. De gedachtegang achter dit beleid is als volgt: als particulieren en bedrijven geld tegen een lage rente kunnen lenen, worden investeringen en uitgaven gestimuleerd, wat weer een stimulans voor de economie inhoudt. Commerciële banken zijn voor hun omzet afhankelijk van deze rentes: als zij goedkoop geld kunnen aantrekken om dat vervolgens tegen een hogere rente te lenen aan andere partijen, dan verdienen zij hier geld aan. Aangezien de rentes tegen de 0% aanzitten of er zelfs op zitten, valt een deel van de inkomsten van de banken weg. Om hiervoor te compenseren, snijden de banken in de kostenzijde van hun bedrijf: de filialen en werknemers.

Witwaspraktijken

Tegelijkertijd moeten banken ook voldoen aan eisen die gesteld worden door de autoriteiten om witwaspraktijken aan te pakken. Om dit op een effectieve wijze te doen, moeten banken veel geld investeren in het aannemen van gespecialiseerde IT-experts en het onderhouden van hun IT-systemen. Voor velen klinkt dit tegenstrijdig in de oren: waarom zouden banken dan nu zoveel personeel ontslaan terwijl ze ook op zoek zijn naar personeel? Volgens De Vries zit het probleem in de discrepantie tussen de competenties van werknemers die ontslagen worden en de inhoudelijke eisen die gesteld worden aan werknemers die witwaspraktijken moeten tegengaan. Aangezien de vereiste kwaliteiten van beide typen werknemers zo ver uit elkaar liggen, is het erg lastig om ze om te scholen.

Professor
Casper de Vries, hoogleraar Monetaire Economie
Meer informatie

U kunt het artikel van Trouw, 30 november 2020, hier lezen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen