Bas Jacobs: niet meer bezuinigen

Bas Jacobs: niet meer bezuinigen

Nederland zit voor de derde keer in vier jaar tijd in een recessie. Het is voor het eerst sinds 1933 dat de economie voor zo een lange periode krimpt. Een belangrijke oorzaak van deze recessie is het lage consumentenvertrouwen in Nederland. Minister Kamp van Economische zaken vindt bezuinigen en hervormingen nu noodzaak. Zijn al die bezuinigingen wel zo goed voor de economie? Bas Jacobs, hoogleraar openbare financiën en economisch beleid aan Erasmus School of Economics, geeft commentaar bij Nieuwsuur op 14 februari 2013.

Minister Kamp vindt bezuinigen de enige manier om de recessie op te lossen. 'Daar ben ik het niet mee eens. Het is goed dat de regering hervormd, maar we hebben op dit moment veel vraaguitval en daar heeft de regering een blinde vlek voor. We produceren veel meer dan dat er geconsumeerd wordt. Dat zien we terug in hoge werkloosheid en lage bezettingsgraden van het bedrijfsleven,' aldus Bas Jacobs bij Nieuwsuur.

'Een tweede probleem is dat we problemen hebben met onze financiële architectuur bij banken, pensioenfondsen en in de huizenmarkt, waardoor de bestedingen in de private sector achterblijven.' 

Meer informatie

Klik hier voor het fragment (Nieuwsuur)