Beleid nodig voor mantelzorg

Er wordt een steeds groter beroep gedaan op mantelzorgers en dat betekent dat er steeds vaker een mix van informele en formele zorg bestaat. Een van de aspecten waar Job van Exel onderzoek naar doet is: waar liggen dan de verantwoordelijkheden? "We moeten mantelzorg niet te veel problematiseren"

Nietsvermoedend zette Job van Exel als jonge onderzoeker eens zijn telefoonnummer onder de vragenlijst die aan honderden mantelzorgers werd verstuurd. Vervolgens had hij drie weken lang fulltime mantelzorgers aan de lijn. Soms hadden de mensen eenvoudige vragen over de vragen, of wilden ze alleen kwijt dat het fijn was dat er eindelijk aandacht voor mantelzorgers was, maar Van Exel kreeg ook wanhopige verhalen te horen. Mensen die anderhalf uur lang vertelden over hoe ze van instantie naar instantie werden gestuurd of hoe ze misbruikt werden als mantelzorger.

De jonge onderzoeker besefte eens te meer dat er achter de cijfers grote verhalen schuilgaan. Het motiveerde hem ook om iets bij te dragen aan de verbetering van de zichtbaarheid van de vier miljoen mantelzorgers die Nederland telt. Het onderwerp heeft Van Exel, inmiddels professor aan de Erasmus School of Health Policy & Management, niet meer losgelaten.

Dit is een interview uit ea. magazine. Klik hier voor het volledige verhaal.

Professor
Gerelateerde content

Mantelzorgers voldaan, maar vaak zwaar belast

Ondersteuning met maatwerk nodig

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen