BTW ondernemerschap commissarissen

door: Ruud Zuidgeest
Image - Belastingdienst Envelop.jpg
Image - Belastingdienst Envelop.jpg

Stel je bent belastingadviseur en je wordt vanwege je scherpe blik en kritische denkvermogen gevraagd om toe te treden tot de raad van toezicht van de plaatselijke zorginstelling. Voor je werkzaamheden als commissaris mag je een vergoeding van € 1.500 per jaar declareren. Moet je dan wel of geen btw in rekening brengen?

Deze vraag houdt Nederland al jarenlang bezig. Vóór 2013 werd hier heel praktisch naar gekeken: pas als je meer dan vier commissariaten vervulde, moest je als commissaris btw in rekening brengen over je vergoeding. Onder druk van de Europese Commissie heeft Nederland dat praktische standpunt moeten verlaten, waardoor elke commissaris in principe btw-ondernemer was.

In 2019 besliste het Hof van Justitie in het IO arrest al dat dat standpunt niet zonder meer juist is. Als een commissaris kort gezegd niet individueel verantwoordelijk is voor het beleid, maar alleen de raad van commissarissen als collectief, is geen sprake van btw-ondernemerschap. Nadat ook de Nederlandse Hoge Raad zich in vergelijkbare zin had uitgesproken is medio 2021 het beleid van de Nederlandse fiscus aangepast.

In een beleidsbesluit is nu verduidelijkt wanneer toezichthouders wel of geen btw moeten berekenen, waarbij de lijn van het IO arrest wordt gevolgd. Goed nieuws voor de plaatselijke zorginstelling: als belastingadviseur zul je op basis van het besluit waarschijnlijk geen btw meer in rekening mogen brengen.

Btw die anders niet voor aftrek in aanmerking zou komen vanwege de btw-vrijgestelde prestaties van de zorginstelling. Dat kan natuurlijk wel je btw-aftrekrecht beïnvloeden!

Meer informatie

Ruud Zuidgeest is wetenschappelijk docent bij Erasmus School of Economics.

Gerelateerde opleiding
De masterspecialisatie Indirecte Belastingen richt zich op specifieke onderwerpen zoals verbruiksbelastingen in Europese context, douanerecht en milieubelasting

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen