'Heilzame effecten variabele beloningen niet bewezen'

'Heilzame effecten variabele beloningen niet bewezen'

Het effect van winstdeling is moeilijk vast te stellen. Dat zegt Robert Dur, hoogleraar Economie van Prikkels en Prestaties aan Erasmus School of Economics. Wetenschappers hebben geen duidelijk verband kunnen aantonen. 

Directeur arbeidsvoorwaardenbeleid Gerard Groten van de AWVN opperde vrijdag op BNR variabele beloningen op basis van bedrijfsprestaties als alternatief voor structurele verhoging van het cao-loon. Zo kunnen werknemers volgens de werkgeversvereniging beloond worden voor goede bedrijfsprestaties zonder dat de werkgever zich voor langere tijd hoeft te committeren. Die ziet dat vaak niet zitten, omdat het volgend jaar weer minder kan gaan.

Winstdeling

Voor zo'n in de cao vastgelegde winstdeling is volgens Dur ook wel wat te zeggen. 'Winstdeling is een manier om het risico wat meer op het bordje van de werknemer te leggen', zegt hij. Dat salarissen meebewegen met de prestaties van een bedrijf brengt onzekerheid voor de werknemers met zich mee. 'Maar een bedrijf waar de lonen meebewegen met de winst komt minder snel in financiële problemen dan een bedrijf waar de lonen vastliggen. Dat scheelt weer reorganisaties en ontslagen.' Uit Canadees onderzoek blijkt bovendien dat werknemers er bij winstdelingsregelen doorgaans in totaal inkomen op vooruitgaan. Maar, waarschuwt Dur, dat kan ook komen doordat winstdelingen vooral ingevoerd worden als er ook wat te verdelen valt. 'Dat de AWVN nu met dit voorstel komt is niet zo gek. Een paar jaar geleden, toen maar weinig bedrijven winst maakten, waren ze zeker weggehoond.'

Meer informatie

Zie hieronder om het hele artikel zoals verschenen in Het Financieele Dagblad, d.d. 22 augustus 2016, te lezen. 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen