Hoe de coronacrisis ons denken over reizen verandert

Derk Loorbach during Sustainability the next level

Zal de Nederlander weer massaal met vakantie gaan nu de grenzen langzaam weer open gaan? Prof. dr. Derk Loorbach, hoogleraar transitiekunde, ziet een omslag plaatsvinden van wanderlust naar herwaardering van de eigen omgeving. 

Loorbach is zelf betrokken bij het initiatief 'vakantiestraten', waarbij straten autoluw worden gemaakt, en voorzien worden van straatmeubilair en kunstgras, zodat bewoners in hun eigen wijk kunnen recreëren. Hij denkt dat er een verschuiving aan zal komen, waarin reislust plaats zal maken voor een herwaardering van de eigen omgeving. "Vakanties waren de laatste jaren kunstmatiger, minder afhankelijk van de locatie. Of je nou in Egypte of Turkije in een resort lag, maakte eigenlijk weinig uit," aldus Loorbach. 

Of deze verschuiving blijvend is, valt nog te bezien. "Individueel gedrag verandert nog geen structuren", zegt Loorbach. Veranderingen moeten niet alleen uitgaan van het individu, maar ook van de overheid en de industrie, zo stelt hij. Volgens hem zou de coronacrisis bijvoorbeeld als aanleiding kunnen dienen voor het verduurzamen van de luchtvaartindustrie. 

Professor
Prof. dr. Derk Loorbach
Derk Loorbach - DRIFT
Meer informatie

Lees het volledige artikel op de website van het NRC. 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen