Mentaal welzijn platformwerkers onder druk

Bezorger thuisbezorgd
Joriet van Eck

De geestelijke gezondheid van mensen die zogenoemd platformwerk doen, is slechter dan dat van mensen die dit werk niet doen. Dat blijkt uit onderzoek van de strategiegroep van Erasmus School of Behavioural Sciences. Onderzoekers Yuri Scharp en Claartje ter Hoeven spraken onlangs met de NOS over de uitkomsten. Hoe kan platformwerk weer aantrekkelijk worden?

Voorbeelden van platformwerk zijn het bezorgen van maaltijden, het aanbieden van taxiritten of het doen van schoonmaak- en kluswerk via een online platform. Het aantal platformwerkers zit enorm in de lift. In 2020 waren er in de EU ongeveer 28 miljoen. Naar verwachting loopt dat op tot 43 miljoen in 2025.

Moe en eenzaam

Universitair docent Yuri Scharp zegt dat platformwerkers geregeld uitgeput zijn door fysieke en mentale druk. “Ook ervaren ze minder vrijheid en vinden ze het werk eentonig”.

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat platformwerkers weinig contact hebben met collega’s en weinig emotionele steun ervaren. Verder vinden ze de balans tussen werk en privé slecht en ervaren ze veel baanonzekerheid.

Geen platformbedrijf maar retailer

In een reactie op de uitkomsten van het onderzoek zeggen veel platformbedrijven zich niet te herkennen in de term platformbedrijf. Zo noemt flitsbezorger Gorrilas zichzelf een retailer en herkent het bedrijf Thuisbezorgd zich niet in de feedback die zij krijgen van hun bezorgers.

Prof.dr. Claartje ter Hoeven vindt de aard van de arbeidsrelatie niet bepalend voor de vraag of een bedrijf bij een platformeconomie hoort: “Het gaat erom of een digitaal platform vraag en aanbod bij elkaar brengt. Het zou mooi zijn als deze bedrijven zich meer zouden verdiepen in de verschillende aspecten van ‘decent work’ zoals, naast acceptabel loon, aanspraak kunnen maken op bescherming, scholing, inspraak en veilig werk.”

Professor

Prof.dr. Arnold Bakker

Professor

prof.dr. (Laura) L den Dulk

Onderzoeker

dr. (Marjan) MJ Gorgievski

Professor

prof.dr. (Claartje) CL ter Hoeven

Professor

prof.dr. (Ferry) F Koster

Onderzoeker

dr. Yuri Scharp

Meer informatie

Lees het volledige artikel op NOS.nl.

De onderzoekers van de 'Onderzoeksgroep Platformarbeid' richten zich op platformarbeid in de breedste zin van het woord. Meer informatie vind je hier.

Gerelateerde content

De realiteit van platformwerkers: baanonzekerheid, uitputting en weinig bevlogenheid

De overheid kan een grote rol spelen bij het verbeteren van de werkomstandigheden en het welzijn van platformwerkers. Dat blijkt uit onderzoek van Erasmus
Bezorger thuisbezorgd

Werken vanaf online platforms uitzichtloos of toekomst?

Onderzoeker Yuri Scharp vertelt over het onderzoek naar platformwerkers binnen het masterprogramma Digitalisation in Work and Society (DWS)

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen