Studio Erasmus

Bas Jacobs over de economische impact van corona, Irene van Staveren over haar zoektocht naar het einde voor migraine en Fabian Dekker over de toekomst van werk. Drie nieuwe podcasts en video’s van Studio Erasmus.

Migraine

 Prof. dr. Irene van Staveren, ontwikkelingseconoom bij ISS, lijdt al een half leven aan migraine. Van haar behandelaars kreeg Van Staveren te horen dat ze niets meer voor haar konden doen. De econoom ging vervolgens zelf op zoek naar de oplossing voor haar migraine. Over deze zoektocht schreef ze een boek en inmiddels is ze bijna klachtenvrij. In deze podcast vertelt Van Staveren hierover, en de link die ze ziet tussen haar hoofdpijnonderzoek en de huidige economische situatie. “Je zou crisis in een economie kunnen zien als een migraine-aanval. De overeenkomst tussen geneeskundig onderzoek naar migraine en economisch onderzoek naar financiële markten, is dat er heel veel tijd wordt gestopt in van alles meten, en weinig tijd in achterliggende verklaringen zoeken.” 

Klik hier voor de YouTube-link.
 

De toekomst van werk

“Voor deze crisis had Nederland in toenemende mate te maken met burn-outs. Werkgevers en opdrachtgevers vroegen steeds meer. Met name 35-minners werden overvraagd.” Eén van de redenen waarom arbeidssocioloog Fabian Dekker pleit voor een vijf uur durende werkdag. In deze podcast van Studio Erasmus praat Dekker over de toekomst van werk. Hoeveel flexibiliteit kunnen we aan als medewerker, als samenleving, als organisatie. En wat leren we van de coronacrisis?

Klik hier voor de YouTube-link.
 

Economische impact

 Het IMF voorspelde voor de Nederlandse economie een krimp van 7,5 procent. De wereldeconomie kreeg een dreun zoals we die sinds de jaren ’30 niet meer hebben gezien. Landen trekken nu de portemonnee om werkgevers en werknemers te helpen. Maar hoe kom je hier als land doorheen? Wie moet er gered worden? Welke voorwaarden stel je aan Booking? En aan KLM? En is dit misschien wel het einde van het economische model van efficiency en groei zoals we dat de afgelopen decennia hebben gekend? Hoogleraar Economie Bas Jacobs van Erasmus Universiteit Rotterdam gaat in deze podcast op alle vragen van interviewer Geert Maarse.

Klik hier voor de YouTube-link.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen