Wind in de zeilen

Erasmus Alumni Portrait

Hoewel wedstrijdzeilen op topniveau nu een wezenlijk onderdeel van haar leven is, kende EUR-alumna Laurien een moeilijke start toen zij op zesjarige leeftijd door haar vader werd aangemoedigd alleen een Optimist te bedienen. “Hij had gehoopt dat ik het leuk zou vinden, maar ik huilde bij iedere poging en ik was bang voor de zee. Toen ik begon te zeilen in een grotere boot, met mijn zus aan het roer, wist ik dat ik het liefst met andere mensen op het water was”, herinnert ze zich.

Laurien Waller

Nu combineert Laurien auditopdrachten voor EY in Rotterdam met oceaanzeilen op topniveau, als lid van het Rotterdam Offshore Sailing Team (ROST). Dit initiatief brengt vijftien getalenteerde jonge Nederlandse zeilers samen en stoomt hen klaar om het op te nemen tegen ‘s werelds beste zeilers.

Strategie en kracht

De 26-jarige deed al een bachelor Economie en een master in Accounting aan de Erasmus Universiteit, maar keert als student terug om registeraccountant te worden. Ze zegt dat succes in het zeilen zowel fysieke fitheid als mentale behendigheid vereist: “Een boot moet je natuurlijk in alle weersomstandigheden kunnen besturen, maar je moet ook slim zijn. Op het moment dat je stopt met denken, maak je fouten. Het draait allemaal om strategie en kracht.”

Het hoogtepunt van 2021 voor Laurien was de slopende Rolex Fastnet Race; 700 mijl de Atlantische Oceaan op, beginnend bij het Isle of Wight, rond de Fastnet Rock in het zuidwesten van Ierland en eindigend in Cherbourg.

Samen met meer dan 300 andere jachten wedijverde ROST's slanke en snelle carbonfiber jacht Van Uden om een ​​plaats aan de startlijn in Cowes. Ze zetten een goede tijd neer in het Kanaal, maar voorman en professioneel zeiler Gerd-Jan Poortman besefte al gauw dat er iets niet goed ging. Het jacht botste op hoge golven ten westen van het Isle of Wight, waardoor een van de schokdempers het begaf. De bemanning moest zich terugtrekken uit de race en keerde terug naar Cherbourg.

Incasseer de klap en ga door

Eenmaal terug in Rotterdam is Laurien teleurgesteld, maar kijkt ze ook vooruit. “De omstandigheden waren uitdagend, maar ook opwindend. We hebben veel geleerd van deze race en zullen die kennis gebruiken bij de Nederlandse kampioenschappen en bij de Kiel Regatta in het najaar. Gelukkig raakte niemand gewond, en is de boot ook niet beschadigd. Soms moet je de klap incasseren, het accepteren en gewoon doorgaan.”

Rotterdam Offshore Sailing Team (ROST)
Twirre Bogaard

Eenmaal terug in Rotterdam is Laurien teleurgesteld, maar kijkt ze ook vooruit. “De omstandigheden waren uitdagend, maar ook opwindend. We hebben veel geleerd van deze race en zullen die kennis gebruiken bij de Nederlandse kampioenschappen en bij de Kiel Regatta in het najaar. Gelukkig raakte niemand gewond, en is de boot ook niet beschadigd. Soms moet je de klap incasseren, het accepteren en gewoon doorgaan.”

Ze zal dit najaar ook terugkeren naar haar studie accountancy om haar professionele carrière voort te zetten. “Veel van de vaardigheden die ik op de universiteit heb geleerd, gebruik ik op de boot. Werken als een efficiënt team is essentieel. Je moet weten hoe je goede, duidelijke aanwijzingen kunt geven aan andere bemanningsleden. We hebben veel groepswerk gedaan op de universiteit en dat heeft zeker geholpen, je moet ieders sterke punten op de boot maximaal kunnen benutten.”

Laurien houdt ook een slag om de arm: “Professioneel zeiler worden zou geweldig zijn. Al van kleins af aan wilde ik de Volvo Ocean Race zeilen, dat was altijd mijn droom. Maar ik heb ook andere mogelijkheden. Nadat ik mijn diploma heb behaald, zou ik graag als financieel manager bij een bedrijf willen werken, of misschien zelfs in de jachtindustrie..”

Doordat COVID-19 de annulering van veel offshore-races veroorzaakte, zal Lauriens tweejarige lidmaatschap van ROST waarschijnlijk worden verlengd. Dat geeft haar meer tijd om het op te nemen tegen de beste zeilers ter wereld, met enkele van de beste oceaanracers van Nederland, en om te overwegen of ze als professioneel zeiler wil doorgaan.

Meer verhalen van alumni

De groene vingers van Rotterdam

Erasmus Alumni Portrait: Berend van Zanten

Honderd beha's weggooien? Liever niet

A still from the Erasmus Alumni Chain video

Surfen in helder water

Erasmus Alumni Chain: Aquablu

Dit vind je misschien ook interessant

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen