Toetreden in hechte vriendengroepen

Week of the International Student: Soumya Sood

Tijdens de Week of the International Student interviewen we internationale studenten en alumni van Erasmus Universiteit Rotterdam om ze te vragen naar hun verhaal. Door te kijken naar oude foto’s en herinneringen op te halen, vertellen zij over hun ervaringen; de highlights maar zeker ook de uitdagingen van hun studieperiode. Vandaag spreken we Soumya Sood, die afstudeerde van de MSc in Urban Management and Development aan het Institute for Housing and Urban Development Studies.

Wanneer je minder mooie dingen over de sector waarin je werkt leert, kan het makkelijk zijn ze naast je neer te leggen en over te gaan tot de orde van de dag. Toen Soumya in de architectuur werkte en meer leerde over de destructieve effecten van die sector op het milieu, nam ze een moment om na te denken. Was dat waar ze aan wilde bijdragen? In plaats van te doen alsof ze die effecten niet zag, besloot ze om haar carrière om te buigen en op zoek te gaan naar werk in de duurzaamheidssector. Niet alleen voor de planeet, maar ook voor de mensen die erop leven.

Praktische ervaring

Dat was een van de vele factoren die er uiteindelijk toe leidden dat Soumya een studie aan het Institute for Housing and Urban Development Studies aan de Erasmus Universiteit Rotterdam volgde. Geboren en getogen in India, waar ze architectuur studeerde en vier jaar in die sector werkte, besloot ze om de duurzaamheidssector in het buitenland te verkennen. “In India is de mindset van de industrie nog niet volledig gefocust op duurzaamheid, omdat er nog veel andere zaken zijn die in India aangepakt moeten worden. Ook wilde ik graag praktische ervaring opdoen, en mijn onderzoek wees me op de mogelijkheden in het buitenland. Ik ben wel nog steeds van plan om de kennis en ervaring die ik heb opgedaan, toe te passen in de duurzaamheidssector in India.”

Exploring the countryside
Exploring the countryside

Het onderzoek van Soumya leidde haar naar Rotterdam – niet alleen vanwege de academische reputatie van IHS, maar ook de Nederlandse reputatie in de duurzaamheidssector. “Het was voor mij de beste optie. De kwaliteit van het onderwijs is hoog, er is een groeimarkt in duurzaamheid en hoogopgeleide migranten worden op verschillende manieren ondersteund door de overheid.” Wel kwam Soumya er snel achter dat deze ondersteuning veel puzzelwerk vereist. “Er zijn zo veel regels die je moet uitvogelen. Een visum krijgen als migrant van buiten de EU is een stuk moeilijker. Ik denk dat Nederland een hoop talent verliest door deze wetgeving.”

Tikkies sturen

Niet alleen het verkrijgen van een visum, maar ook het integreren in de Nederlandse maatschappij bleek lastig. “Ik heb mijn ups en downs gehad. In mijn ervaring is het moeilijk om hechte vriendschappen te sluiten met Nederlanders. Ze hebben over het algemeen hechte vriendengroepen, vaak al sinds hun jeugd. Het toetreden in zulke groepen is uitdagend.” Daarnaast waren er ook de meer voor de hand liggende culturele shocks. “Het weer!” zegt Soumya lachend. “Rekeningen splitsen in plaats van rondjes halen, tikkies sturen voor exacte bedragen, die dingen waren nieuw voor mij. Ik hoorde vooraf dat Nederlanders erg streng en direct zouden zijn, maar ik kwam er achter dat ze ook heel hartelijk zijn. Mensen zeggen gedag tegen je in de supermarkt, of op straat. Dat is zeldzaam.”

Photo's

Walking a fashion show for the New Fashion Society
Entering close-knit social groups
  • Visiting The Hague
  • A stage personality
  • A photo with one of Soumya's professors

Entering close-knit social groups

Walking a fashion show for the New Fashion Society
1/8 Walking a fashion show for the New Fashion Society
Visiting The Hague
2/8 Visiting The Hague
A stage personality
3/8 A stage personality
A photo with one of Soumya's professors
4/8 A photo with one of Soumya's professors
Going out for drinks
5/8 Going out for drinks
International friends and classmates
6/8 International friends and classmates
Yoga in the Sports Building
7/8 Yoga in the Sports Building
LifeVersity training
8/8 LifeVersity training
Walking a fashion show for the New Fashion Society
Visiting The Hague
A stage personality
A photo with one of Soumya's professors
Going out for drinks
International friends and classmates
Yoga in the Sports Building
LifeVersity training

Achteraf gezien had Soumya tijdens haar studie meer contact willen hebben met Nederlanders. “In onze klas bij IHS zaten mensen met 53 verschillende nationaliteiten, maar gek genoeg was niemand Nederlands. Ik denk dat het erg waardevol was geweest als die klas meer in contact was geweest met Nederlanders. Niet per se vanuit academisch perspectief, maar vooral voor de dagelijkse dingen.” Eerder in het interview bespraken we al de ‘geschreven’ regels, het aanvragen van een visum, regels en wetgeving in Nederland, maar het duurde ook even voor Soumya de ongeschreven regels begreep. Bijvoorbeeld bij het zoeken van een baan. “Wanneer je in India naar een baan solliciteert, maak je een vrij simpel cv en word je uitgenodigd voor een gesprek op basis van je algemene vaardigheden en ervaring. Ik moest aan den lijve ondervinden dat dat in Nederland anders is. Hier schrijf je een heel specifiek cv en een nog specifiekere motivatie voor de baan waarnaar je solliciteert.” Soumya heeft een tweetal adviezen voor aankomende internationale studenten: “Leer eerst de regels. Er zijn een hoop dingen die de Nederlandse overheid aanbied – uitkeringen, korting op openbaar vervoer, allerlei dingen die je transitie in een nieuw land makkelijker maken. Daarnaast is het slim om te connecten met Nederlanders en internationale alumni die hier al leven. Alleen zij kunnen je helpen de ongeschreven regels te begrijpen.”

Podiumpersoonlijkheid

Een andere manier waarop Soumya integreerde, was door activiteiten rond haar passie voor mode. Ze heeft een achtergrond als model, en door haar professionele carrière heeft ze ook interesse in de duurzame modemarkt ontwikkeld. “Eerst was ik alleen geïnteresseerd in mode. Ik wilde model worden omdat ik echt een podiumpersoonlijkheid heb, ik vond het leuk om shows te lopen en shoots te doen. Toen zag ik dingen in een breder perspectief, en koppelde ik mode met duurzaamheid, mijn andere passie. Ik wil graag doorgaan met modellenwerk, maar ook uitlichten dat het een groen randje kan hebben.” Aan de Erasmus Universiteit sloot ze zich aan bij de New Fashion Society, een groep mensen met een interesse in duurzame mode die jaarlijks een modeshow organiseren. Ze leerde de groep kennen door onderzoek naar extracurriculaire activiteiten op de campus, en sloot zich direct bij hen aan.

Posing for a picture during a tutorial
Posing for a picture during a tutorial

Het is makkelijk om duurzaamheid als een rode draad in Soumya’s leven te zien. Voor haar is het geen concept, maar meer een levensstijl. “Ik vind dat als je écht duurzaam wilt zijn, je het moet toepassen in alles. Niet alleen je carrière, echt je hele leven. Je dagelijkse klusjes, de kleding die je draagt, je hobby’s. Je kunt niet overdag over duurzaamheid nadenken en ’s avonds door een plastic rietje drinken. Zo werkt het niet.” Door deze mindset wist ze, na een lange en uitdagende zoektocht op de banenmarkt, een baan te vinden bij haar ‘droombedrijf’ Metabolic. Momenteel werkt ze op hun kantoor in Amsterdam als onderzoeker.

Internationalisme

Het lijkt erop dat voor Soumya niet de nationale, maar de internationale omgeving heeft gezorgd voor een gouden randje aan haar reis als internationale student. “Wat ik het leukst vind is dat ik zo veel internationale mensen heb leren kennen. Dat had ik nooit mee kunnen maken in India. Deze mensen hebben mij veel inzichten in hun cultuur bezorgd, alsmede in hun professionele en persoonlijke leven. Ik heb enorm veel geleerd van verschillende verhalen; wat ze eten, hoe ze zich kleden, welke feestdagen ze vieren. Dat was echt een unieke kans voor mij.” Daarentegen, zo blijkt, zijn er ook wat Nederlandse gewoontes die ze heeft overgenomen. “Ik vier sinterklaas met gedichten en surprises, ik organiseer mijn sociale leven in mijn agenda en ik fiets elke dag. En ik eet al om zes uur ‘s avonds, haha!”

Meer verhalen van alumni

Honderd beha's weggooien? Liever niet

A still from the Erasmus Alumni Chain video

Ondernemende vluchtelingen ondersteunen

Erasmus Alumni Chain: Forward Incubator

Pakjesavond in het ziekenhuis

Erasmus Alumni Portrait - Annelies Blom

Dit vind je misschien ook interessant

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen