ERC Starting Grants

De European Research Council (ERC) kent Starting Grants toe aan getalenteerde onderzoekers die aan de start van hun carrière staan. De beurzen zijn bedoeld voor promovendi die onder begeleiding al toponderzoek hebben uitgevoerd en potentie hebben om zelfstandig een team aan te sturen.

ERC Starting Grants in 2020

Dr. Rianne Kok - onderzoeksproject naar liegen in de opvoeding en het effect daarvan op de ontwikkeling van kinderen.

Voor dit ERC gesubsidieerd project focust Kok zich o.a. op het type leugens dat verteld wordt aan kinderen. Wat dit project zo uniek maakt is dat de focus ligt op “liegen uit eigen belang” en “liegen voor de ander". Daarmee belicht het project voor het eerst een paradox in opvoedsituaties: sommige ouders leren hun kinderen dat ze beter niet kunnen liegen, maar liegen zelf wel. Welke positieve en/of negatieve gevolgen heeft dat op de ontwikkeling van het kind?

Niels Rietveld

Dr. Niels Rietveld - onderzoek naar de interactie tussen genen en omgevingen als indicator van iemands sociale status.

Voor dit ERC gesubsidieerd project focust Niels Rietveld zich op twee hoofdthema's. In het eerste thema wil Rietveld laten zien hoe erfelijkheidsstudies - ondanks eerdere stevige afwijzingen van deze positie - informatief kunnen zijn voor beleid dat sociale ongelijkheden wil verminderen. In het tweede thema betoogt hij dat de effecten die social science genetics toeschrijft aan genen, zouden moeten worden toegeschreven aan de omgevingen waarin individuen leven.

Voorgaande jaren

 • Overzicht van de twee wetenschappers die in 2019 de ERC Starting Grant hebben gewonnen:

  Comprehensive anatomical, genetic and functional identification of cerebellar nuclei neurons and their roles in sensorimotor tasks.

  Meer informatie over Zhenyu Gao.

  Developmental Origins: exploring the Nature-Nurture Interplay.

  Meer informatie over Stephanie von Hinke.

 • Dr. Klazina Kooiman (Erasmus MC, Department of Biomedical Engineering) heeft in 2018 de ERC Starting Grant (call 2018) gewonnen.

  Talent Day 2019

 • Overzicht van de drie wetenschappers die in 2017 de ERC Starting Grant hebben gewonnen:

  Quantitative and qualitative social science: a unified logic of causal inference?

  More information about dr. Christopher Clarke

  FATHERCHILD: the role of the father in child development

  More information about Renske Keizer

  Unravelling mechanisms that cause bone marrow fibrosis