NWO

Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is een van de belangrijkste wetenschapsfinanciers van Nederland. De NWO stimuleert het onderzoek door subsidieprogramma's en beurzen, zoals de Spinozapremie, de Vernieuwingsimpuls (Veni, Vidi, Vici) en de Zwaartekrachtsubsidie. Veel onderzoekers aan de Erasmus Universiteit Rotterdam ontvingen al een beurs van de NWO. 

Ga direct naar

Spinoza

De NWO-Spinozapremie is de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap. NWO kent de Spinozapremies jaarlijks toe aan drie of vier in Nederland werkzame onderzoekers die naar internationale maatstaven behoren tot de allerbeste wetenschappers wereldwijd. De NWO-Spinozalaureaten doen voortreffelijk en baanbrekend onderzoek met een grote uitstraling. Zij zijn een inspiratie voor beginnende onderzoekers.

Stevin

De Stevinpremie is een prijs voor onderzoekers dan wel een team van twee à drie personen in Nederland die/dat een bijzonder succes heeft behaald op het gebied van kennisbenutting voor de samenleving. Viroloog Marion Koopmans ontving de Stevinpremie in 2018 voor haar onderzoek naar de overdracht van virussen van dieren op mensen. Koopmans bestudeerde bijvoorbeeld de uitbraak van Zika en grootschalige verspreiding van virale aandoeningen tussen mensen (outbreaks en pandemieën). De laatste jaren was zij veel in de media rondom het coronavirus.

Veni

De Veni-beurs biedt pas gepromoveerde onderzoekers de mogelijkheid om gedurende drie jaar hun ideeën verder te ontwikkelen. Aan de Erasmus Universiteit Rotterdam ontvingen veel jonge, kansrijke onderzoekers de afgelopen jaren een Veni-beurs. Zij voeren onderzoek uit in vele disciplines, van geschiedenis tot economie en van sociologie tot de geneeskunde. 

Vidi

Vidi is een subsidieprogramma voor onderzoekers met een aantal jaar aan postdoc-ervaring. Diverse wetenschappers aan de Erasmus Universiteit Rotterdam hebben vernieuwende onderzoeken gestart en zelfstandig ontwikkeld met behulp van de Vidi-beurs. Zij ontwikkelen hun eigen onderzoekslijn en stellen hun eigen team samen. 

Vici

De NWO kent Vici-subsidies toe aan excellente, zeer ervaren onderzoekers die met succes een vernieuwende onderzoekslijn hebben ontwikkeld. Een aantal onderzoekers aan de EUR ontving deze subsidie. Zo ontving in 2018 dr. Gijs van Soest een beurs van 1,5 miljoen euro om aderverkalking te bestuderen.

Zwaartekracht 

Met Zwaartekracht stimuleert de overheid excellent onderzoek in Nederland. Het is bedoeld voor wetenschappelijke consortia die de potentie hebben om tot de wereldtop op hun gebied te gaan behoren. Zwaartekracht wordt in opdracht van het ministerie van OCW door NWO uitgevoerd. Onderzoekers kunnen gedurende tien jaar universitair toponderzoek doen en multidisciplinair samenwerken. 

Overige prijzen en onderscheidingen van NWO

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen