College van Bestuur

Het College van Bestuur (CvB) is verantwoordelijk voor de voorbereiding en uitvoering van het beleid en het beheer van de universiteit. Het College bestaat uit: prof. dr. Rutger Engels (rector magnificus) en drs. Roelien Ritsema van Eck.

Samen met de decanen wil het College van Bestuur de universiteit helder op de kaart zetten als een toonaangevende, internationaal georiënteerde universiteit met een sterke verankering in Rotterdam. De leden van het College van Bestuur zijn benoemd door de Raad van Toezicht van de EUR. 

Ir.drs. H.N.J. (Hans) Smits heeft de rol van voorzitter ad interim vervuld tot en met 17 juli 2020. De Raad van Toezicht heeft prof.dr. H. (Ed) Brinksma benoemd tot zijn opvolger (zie nieuwsbericht). Tot diens aantreden per 1 september 2020 zal de rector magnificus, prof.dr. Engels, tijdelijk de taken van de voorzitter waarnemen.

 • Rutger Engels

  Prof. dr. R.C.M.E. (Rutger) Engels (rector magnificus)

  Rutger Engels is sinds 15 juni 2018 rector magnificus van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is verantwoordelijk voor onderwijs, onderzoek en impact, met inbegrip van het wetenschappelijk personeel(sbeleid), studenten en wetenschapsvoorlichting. Engels is benoemd voor een periode van vier jaar.

  Rutger Engels is ook hoogleraar Developmental Psychopathology bij de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences (ESSB).

  Bekijk Engels' profiel of de nevenfuncties van de rector magnificus.

 • Drs. Roelien Ritsema van Eck

  Het derde lid van het College van Bestuur is Roelien Ritsema van Eck. Ze is per 1 november 2018 benoemd.

  Ritsema van Eck (1975) heeft binnen het College van Bestuur de portefeuille bedrijfsvoering (financiën, economisch beleid, terreinen en gebouwen en informatievoorzieningen). In die functie is ze verantwoordelijk voor de doorontwikkeling van de digitale ondersteuning, het verder verbeteren van de kwaliteit van de bedrijfsvoering en het verbinden van die bedrijfsvoering met de (strategische) doelstellingen voor onderwijs, onderzoek en valorisatie.

  Ritsema van Eck studeerde Bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en International Management aan Oxford Brookes University. Van 1999 tot en met 2018 werkte ze bij ABN Amro, waar ze diverse functies vervulde, laatstelijk als directeur Real Estate & Facility Management.

  Lees meer over Roelien Ritsema van Eck op haar profielpagina.

 • A.M. (Ann) O'Brien MBA

  Ann O'Brien is secretaris van het College van Bestuur. Ze is verantwoordelijk voor de coördinatie en organisatie van de keten van bestuurlijke besluitvorming op instellingsniveau en adviseert het College van Bestuur bij strategische beslissingen. Tevens fungeert ze als secretaris van de Raad van Toezicht en haar commissies. De functie van secretaris van het College van Bestuur combineert O'Brien met de functie van directeur Algemeen Bestuursdienst.

  O’Brien (1961) is van Ierse oorsprong en woont sinds 1984 in Nederland. Zij studeerde Natural Sciences aan het University College in Cork en behaalde een MBA aan de University of Durham.
  Na een carrièrestart als biochemicus werkte O’Brien achtereenvolgens bij het VUmc, Elsevier Science en de TU Delft. In Delft was zij onder meer afdelingshoofd Marketing & Communicatie voor de faculteit Technische Natuurwetenschappen en senioradviseur Internationalisatie & Internationale Marketing. Voordat zij bij Erasmus Universiteit Rotterdam ging werken, in augustus 2016, was zij adjunct-directeur, zakelijk directeur en lid van het algemeen bestuur van het T.M.C. Asser Instituut.

  Contact

  ann.obrien@eur.nl
  010 408 1644 / 010 408 8758

Secretariaat

Marlou Deckers-Reid
Personal Assistent Voorzitter CvB
Erasmus Building, A2-07C/D
Bibi van der Hijde
Personal assistent rector magnificus
Erasmus Building, A2-07C/D
Laurèl Manden-Hendriks
Personal Assistent derde lid
Erasmus Building, A2-07C/D
Ada Noorlander
Secretaresse Directeur ABD/Secretaris CvB
Erasmus Building, A2-07C/D

Pers- en interviewverzoeken

Rateb Abawi
Rateb Abawi
Woordvoerder
Sanders Building, 4e verdieping
Meral van Leeuwen
Meral van Leeuwen
Persvoorlichter
Sanders Building, 4e verdieping