Catering

Current facets (Pre-Master)

De EUR vindt het belangrijk duurzamer en gezonder eten aan te bieden in de restaurants en horeca op de campus. Samen met de cateraars werkt de EUR continu aan het verbeteren en het stimuleren van een gevarieerder en gezonder voedselaanbod, het gebruik maken van lokale producten en het tegengaan van voedselverspilling. Daarnaast wordt het gebruik van kraanwater gestimuleerd. De maatregelen moeten resulteren in een duurzamere keten met verminderde CO2-uitstoot.

  Vending

  De vending wordt geëxploiteerd door onze partners Maas en Jacobs Douwe Egberts;

   • er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van duurzaam ingekochte koffie met bijbehorend keurmerk, zoals het Rainforest Alliance, UTZ, etc.
   • koffiedroes wordt als aparte afvalstroom ingezameld en verwerkt als groen afval;
   • er wordt gewerkt met kleinere volumes verse melk verpakkingen, om derving op dit onderdeel te kunnen minimaliseren, zeker in de rustiger periodes;
   • in rustiger periodes (bijvoorbeeld in vakantieperiodes) worden op plekken waar meerdere koffiemachines dicht bij elkaar staan, deze zoveel mogelijk uitgeschakeld. Om onnodig stroomverbruik en de derving van verse melkte minimaliseren;
   • de koffiemachines A+ of A++ gecertificeerd en hebben een automatische stand-by stand
   • de koffiemachines zijn aan het einde van hun levensduur voor circa 90% recyclebaar;
   • Maas en JDE zijn beiden ISO 14001 gecertificeerd.
   Fruit in a bowl

   Vegetarische lunch als standaard

    

   Alle faculteiten van de Erasmus Universiteit hebben zich aangesloten bij een initiatief van de Universiteitsraad om voortaan standaard vegetarische lunches te serveren. Vleesbeleg blijft mogelijk, maar dat moet dan speciaal aangegeven worden bij de bestelling.

   Streek- en seizoensgebonden producten

   De restaurants op de campus gebruiken zoveel mogelijk lokale, seizoens- en bio-producten. Het Erasmus Paviljoen maakt nadrukkelijk gebruik van biologische en seizoensgebonden (streek)producten en heeft hiervoor de Falco Eleanora Award gekregen in 2014.

   Sport

   In het Erasmus Sport Café worden jaarlijks z’n 90.000 biologische eieren gebruikt. Daarnaast is het mogelijk je eigen mok mee te nemen naar het Sport Café en daarmee €0,10 korting op de warme dranken te krijgen.

   Erasmug

   Samen met de cateraars op de campus heeft de EUR de ‘Erasmug’ ingevoerd: een herbruikbare beker voor koffie en thee op de campus.  

   Catering

   De EUR ondersteunt VITAM bij haar initiatieven op het gebied van duurzame catering:

    De duurzame inkoop is de afgelopen jaren toegenomen van circa 30% naar circa 40% van de totale catering inkoop. De doelstelling van de EUR is om dit de komende jaren te verhogen naar minimaal 50%. Onder duurzaam wordt verstaan: producten met een onafhankelijk keurmerk, afkomstig uit het seizoen met een transparante herkomst, met zo min mogelijk food miles en milieubelasting. VITAM geeft hierbij de voorkeur aan duurzame producten van Nederlandse bodem.

    • Bij de EUR is circa 20% van de ingekochte komkommers, circa 60% van de ingekochte rode paprika’s en circa 25% van de ingekochte ronde tomaten van klasse II, de “nobody’s perfect” groep.
    • Tegelijkertijd is het aandeel van de verkochte gezonde producten de afgelopen jaren toegenomen van minder dan 40% tot bijna 60% van de totale verkopen. Er wordt door VITAM gestuurd op groente en fruit inkoop van uit Nederland die uit het desbetreffende seizoen komen. En er wordt zoveel mogelijk vers bereid waarbij ook gebruik wordt gemaakt van streekproducten zoals Rotterdamse kaas vanwege de low food milage.
    • In de koffiecorners die VITAM exploiteert gebruiken zij UTZ gecertificeerde koffie, met een CO2 neutraal certificaat.
    • Voor het VITAM personeel op de EUR worden, in tegenstelling tot de standaard contract catering cao, álle kilometers van huis naar werk vergoedt, ook als men te voet of per fiets komt.
    • VITAM maakt bij de EUR gebruik van disposables die 100% duurzaam en biologisch afbreekbaar zijn.
    • Het totaal inkopen van mono verpakking, per stuk verpakte producten, is in vergelijking met 2013 gedaald met 95%. Uit een recente analyse blijkt dat bij de EUR slechts 5% van de verpakkingen bestaat uit mono-verpakkingen.