Rookvrije campus

De Erasmus Universiteit Rotterdam hecht waarde aan een gezonde werk- en leeromgeving. Daarom realiseert de universiteit vanaf augustus 2020 een volledig rookvrije campus. Roken en meeroken zijn in Nederland de belangrijkste bronnen van verslechtering van de gezondheid. Uit onderzoek is gebleken hoe eerder jongeren in aanraking komen met roken, hoe groter de kans is dat zij hieraan verslaafd raken. Veel jongeren begint met roken als zij starten met hun studie. De universiteit neemt alvast haar verantwoordelijkheid en realiseert een rookvrije campus met een overgangsjaar vanaf september 2019 tot en met juli 2020, waar vijf rookzones op de campus worden behouden.

Rookzones per september 2019

Vanaf 1 september 2019 tot juli 2020 wordt roken alleen nog toegestaan in een vijf rookzones (zie onder de bijlage) op het campusterrein.  De vijf rookzones worden meteen vanaf de start van het collegejaar 2019-2020 in gebruik genomen en bevinden zich op een aanzienlijke afstand van de entrees van gebouwen. Naast de rookzones zijn geen faciliteiten meer aanwezig om peuken te doven en weg te gooien. Vanaf augustus 2020 geldt een rookvrije campus (inclusief de terreinen van Erasmus University College en International Institute of Social Studies) voor alle studenten, medewerkers, bewoners, ouders, bezoekers en leveranciers, zonder uitzonderingen. Het rookverbod geldt 24 uur per dag, 7 dagen per week en geldt voor alle rook- en tabakswaar. Change is in the air!
De vijf rookzones bevinden zich:

 1. K.P. van der Mandeleplein
 2. Balkon eerste verdieping Tinbergen Building (ingang t.o. Erasmus Paviljoen)
 3. Tinbergen Plaza (t.o. de Spar)
 4. Bayle Building (naast fiets/wandelpad richting Abram van Rijckevorselweg)
 5. Q Building (hoekje naar de UB)

Rook jij?

Voor jou betekent een rookvrije campus dat je vanaf september 2019 niet meer overal op de campus mag roken. Roken is alleen toegestaan in een van de vijf rookzones op de campus. Vanaf augustus 2020 realiseert de universiteit een volledig rookvrije campus, daardoor is roken op de campus niet langer mogelijk. De rookzones en het uiteindelijke verbod kan een verandering betekenen in je dagelijkse routine. Bespreek eventuele knelpunten met je leidinggevende.

Met de slogan Change is in the air vraagt de universiteit aandacht voor het veranderende rookbeleid waarbij zowel rokers als niet rokers zich aangesproken voelen. De slogan geeft betrokkenheid aan en de wil om te veranderen ten aanzien van de samenleving, duurzaamheid en gezondheid/vitaliteit.

Voor de medewerkers en studenten die graag willen stoppen maar net dat kleine duwtje in de rug nodig hebben, denkt de EUR graag mee en biedt daarom op bepaalde facetten ondersteuning aan. Bekijk op MyEUR alle mogelijkheden die er zijn.

Algemene Maatregel van Bestuur

Het Ministerie van Volksgezondheid stelt een Algemene Maatregel van Bestuur op rondom rookvrije schoolterrein en deze maatregel treedt per 1 augustus 2020 in werking. Dat houdt in dat alle schoolterreinen (van basisschool tot HBO/Universiteit) geheel rookvrij dienen te zijn. Het doel is om Nederlanders gezondere keuzes te laten maken, waardoor Nederlanders minder ziek worden, minder zorg nodig hebben en het goede voorbeeld geven aan hun kinderen zodat zij minder of niet meer gaan roken. Daarom zijn maatregelen gericht op het laten opgroeien van kinderen in een rook- en tabaksvrije omgeving, het voorkomen dat jongeren beginnen met roken en het beperken van ongewenst meeroken.

Neem deel in het EUR rokerspanel

Samen met enkele medewerkers en studenten denken we na over hoe de EUR rookvrij kan worden. Hiermee sluiten de voorgestelde maatregelen aan bij de behoefte van (rokende) medewerkers en studenten. Door het betrekken van rokers wordt de kwaliteit van de voorstellen en de uiteindelijke verandering beter onderbouwd. De eerste bijeenkomst hebben we in mei jl. gehouden, in september willen we de tweede plannen. Laat het weten als jij aan wilt sluiten bij dit panel door een korte mail met je motivatie te sturen naar tomorrowscampus@eur.nl.

Projectgroep en Stuurgroep

De projectgroep is verantwoordelijk voor het uitwerken van de maatregelen om een rookvrije campus te realiseren. De projectgroep bestaat uit:

 • Amanda Hanemaijer, profesional services en projectleider projectgroep
 • Peter van Breda, afdelingsmanager Facility Services
 • Naomi van der Maden, beleidsmedewerker Human Resources
 • Joop Matthijsse, afdelingsmanager Education & Student Affairs
 • Rogier Ragetlie, afdelingsmanager Security
 • Kirsten van der Worp, adviseur Marketing & Communicatie

De Stuurgroep heeft de voorgestelde plannen van de projectgroep grondig bestudeerd en waar nodig aangescherpt. De Stuurgroep bestaat uit:

 • Geert Gerritse, directeur Real Estate & Facilities en voorzitter stuurgroep
 • John van Barneveld, directeur Financiele Administratie
 • Lilian Jillissen, directeur Education and Student Affairs
 • Denise Korthals-Altes, legal advice ABD
 • Lieke Skidmore-Vencken, directeur Human Recourses
 • Aisha de Valk-Abubaker, Facilities and Services Manager RSM (namens faculteiten)
 • Vacature, directeur Marketing & Communications

Veelgestelde vragen en informatie

Als u een opmerking of een vraag heeft, neemt u dan contact met ons op door een mail te sturen naar tomorrowscampus@eur.nl. Mogelijk staat je vraag hieronder.

 • Met het rookvrij maken van de campus bereidt de universiteit zich eveneens voor op de Algemene Maatregel van Bestuur rondom rookvrije schoolterreinen, die momenteel wordt opgesteld door het ministerie van Volksgezondheid (VWS). Deze Algemene Maatregel van Bestuur voor rookvrije schoolterreinen treedt per 1 augustus 2020 in werking. Dat houdt dat alle schoolterreinen (van basisschool tot HBO/Universiteit) geheel rookvrij dienen te zijn.

 • De EUR neemt alvast haar verantwoordelijkheid en realiseert een rookvrije campus met een overgangsjaar vanaf september 2019 tot en met juli 2020, waarin vier rookzones worden behouden op de campus. Vanaf augustus 2020 is de campus geheel rookvrij. Roken kan vanaf die tijd alleen nog buiten het campusterrein. Zo komen we tegemoet aan mensen die nu al overlast ervaren van het roken en komen we rokers tegemoet door hen rookzones aan te bieden voor het roken van een sigaret.

 • Met het rookvrij maken van de campus bereidt de universiteit zich voor op de Algemene Maatregel van Bestuur rondom rookvrije schoolterreinen, die momenteel wordt opgesteld door het ministerie van Volksgezondheid (VWS). Deze Algemene Maatregel van Bestuur voor rookvrije schoolterreinen treedt per 1 augustus 2020 in werking. Dat houdt dat alle schoolterreinen (van basisschool tot HBO/Universiteit) geheel rookvrij dienen te zijn.

 • De rookzones zijn herkenbaar en gemarkeerd op de grond. Daarnaast wijzen pijlen naar de vijf zones. Kan je de rookzones nog niet vinden? Kijk dan op de plattegrond van de campus (als bijlage bij bericht).

 • De vijf rookzones liggen verspreid over de campus en zijn op de plattegrond aangegeven (zie de bijlage bij het bericht).

 • Als je wilt stoppen, is dat natuurlijk je eigen keuze.

  Op de website: ikstopnu.nl vind je veel informatie en tips over stoppen met roken. Daarnaast kun je via jouw huisarts advies krijgen en een eventueel een doorverwijzing naar een cursus of programma 'Stoppen met roken'.

  Let op! Vanaf januari 2020 wordt dit bij (de meeste) zorgverzekeraars geheel vergoed. Let hier eventueel op bij de keuze voor jouw zorgverzekeraar.

 • Omdat je nu verder moet lopen om te roken, kun je best in de knoop komen met je werktijden. Bespreek dit punt met je leidinggevende.

 • Peuken kun je weggooien in de speciale prullenbakken in de rookzones. Buiten de campus komen tegels waarin je je sigaret weg kan gooien.

 • In de parkeergarage mag in verband met brandgevaar niet gerookt worden. Als je auto geparkeerd staat in een van de parkeergarages, mag je daar dus niet roken.

 • Vanaf 1 augustus 2020 is campus Woudestein een volledig rookvrije campus. Vanaf 1 september 2019 tot juli 2020 wordt roken alleen nog toegestaan in vier rookzones op het terrein.