Na digitalisering volgt onvermijdelijk algoritmisering

Oog van een uil

Terwijl veel organisaties nog volop bezig zijn met hun digitale transformatie, realiseren de voorlopers zich dat op digitalisering onvermijdelijk algoritmisering volgt. Door digitalisering worden meer data gegenereerd en verzameld dan ooit tevoren en die data vormen de grondstof voor kunstmatige intelligentie. Wat dit voor uw organisatie kan betekenen, is het onderwerp van het programma Strategische kijk op kunstmatige intelligentie van Erasmus Q-Intelligence.

Door dr. Willem Peter de Ridder

De ontwikkeling van kunstmatige intelligentie kan goed worden geïllustreerd aan de hand van onderstaande figuur.

Willem Peter de Ridder

De eerste toepassingen van kunstmatige intelligentie zijn gebaseerd op algoritmes die door mensen zijn bedacht en geprogrammeerd. De machine voert aan de hand hiervan specifieke taken uit. Denk aan robots die aan de lopende band steeds dezelfde handeling uitvoeren.

Een subset van kunstmatige intelligentie is machine learning. Systemen die hiervan gebruik maken worden gekenmerkt door autonomie en adaptatie: het zijn zelflerende systemen die morgen een andere uitkomst kunnen genereren dan vandaag op basis van de data die het systeem heeft verwerkt.

Voor beeldherkenning wordt gebruikgemaakt van deep learning, wat weer een subset is van machine learning. Als je een algoritme voedt met een groot aantal röntgenfoto’s met daarbij de symptomen die op die foto’s zijn te zien, dan kan het algoritme op den duur die symptomen zelf gaan herkennen.

De figuur is afkomstig uit het boek Winnen met kunstmatige intelligentie van Willem Peter de Ridder, program director van het programma Strategische kijk op kunstmatige intelligentie. Alle deelnemers krijgen dit boek cadeau. 

 

Lees meer over het executive program

Het executive program ‘Strategische kijk op kunstmatige intelligentie’ biedt inzicht in de strategische impact van kunstmatige intelligentie op uw organisatie. Het executive program is samengesteld en wordt begeleid door dr. Willem Peter de Ridder. Hij is postacademisch docent bij Erasmus Q-Intelligence en directeur van Futures Studies. In 2016 verscheen van hem het boek “Digital by Default” over strategisch management in de digitale transformatie en in 2020 het boek “Winnen met kunstmatige intelligentie”.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen