Erasmus MC

Een match tussen donor en patiënt
Erasmus MC
Logo Erasmus MC


Ruim 500 patiënten staan momenteel op de wachtlijst voor een niertransplantatie. De gemiddelde wachttijd is ruim drie jaar. Een gedeelte moeilijk-te-matchen patiënten wacht nog veel langer. Levende nierdonoren (zoals een broer of zus van een patiënt) bieden soms uitkomst: er kan direct getransplanteerd worden en de transplantatie is van betere kwaliteit dan een transplantatie met een nier van een overleden donor. Helaas zijn veel levende donoren niet compatibel met de patiënt aan wie ze zouden willen doneren, bijvoorbeeld vanwege bloedgroepverschillen.

Erasmus Q-Intelligence levert onder andere specialistische optimalisatie software (KEPMatch™) voor het matchen van nierpatiënten en levende nierdonoren in zogenaamde cross-over combinaties: incompatibele patiënt-donorparen ruilen daarbij van donor zodat alle betrokken patiënten een transplantatie kunnen krijgen. Het Erasmus Medisch Centrum gebruikt de matchingsoftware om meer moeilijk-te-matchen patiënten te helpen. Daarbij worden geavanceerde technieken ingezet, waaronder transplantatie door de bloedgroep barrière.

KEPMatchT™ draagt bij aan het verhogen van het aantal niertransplantaties, in het bijzonder voor moeilijk-te-matchen patiënten. De software identificeert de beste transplantatiemogelijkheden uit miljarden combinaties. In een beoogd contractonderzoekstraject worden de mogelijkheden van KEPMatch™ nog verder uitgebreid.

 

Lees meer over:

Analytics & Advisory

 • Analytics & Advisory

  De data analisten van Erasmus Q-Intelligence adviseren u over de mogelijkheden van data analytics, big data en kunstmatige intelligentie.
 • Data Analytics Scan

  Het Data Analytics Vooronderzoek van Erasmus Q-Intelligence maakt inzichtelijk welke analyse-oplossingen voor uw organisaties de meeste toegevoegde waarde hebbe
 • Nederlandse Transplantatie Stichting

  Het doorrekenen van de logistieke organisatie leidt voor veel bedrijven tot grote inzichten in verbetermogelijkheden voor de bedrijfsvoering. De Nederlandse…

Professional Education bij EQI

  Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie?

  Vergelijk @count opleiding

  • @title

   • Tijdsduur: @duration
  Vergelijk opleidingen