Museum Boijmans Van Beuningen

Analyseren van knelpunten door scenario-analyse
Depot Boijmans van Beuningen
Depot Boijmans van Beuningen

 

Museum Boijmans Van Beuningen is een veelzijdig en eigenzinnig museum in het hart van Rotterdam. Pal naast het museum opent in 2021 Depot Boijmans Van Beuningen zijn deuren om de 151.000 museumstukken uit het depot met bezoekers te delen. Hoe gaan bezoekers zich door dit nieuwe gebouw bewegen? De ruimte is beperkt en het totaal aantal individuele en tour bezoekers is nog ongewis. Waar ontstaan knelpunten in het gebouw en kunnen dus nu, voor opening van het depot, nog wijzigingen in de indeling van het gebouw worden doorgevoerd? Museum Boijmans Van Beuningen heeft Erasmus Q-Intelligence gevraagd bezoekers in het depot te simuleren, zodat mogelijke knelpunten zichtbaar worden.

Erasmus Q-Intelligence heeft met simulatie-software het depot nagebouwd om verschillende bezoekersstromen door het depot te simuleren. Via een inputscherm kunnen verschillende scenarios’s, met een verschillend aantal bezoekers, tourgroepen, evenementen en openingstijden, worden bekeken. Wanneer ontstaan knelpunten in het entreegebied, wanneer duurt het te lang voordat de lift komt? Het outputscherm van de applicatie geeft dit overzichtelijk weer.

Aangezien de simulatie-software ter beschikking staat aan de medewerkers van het museum, kunnen een veelheid aan scenario’s worden doorgerekend. Daarbij kan onder andere voor opening van het depot al ondervonden worden:

 • Hoeveel kassa’s nodig zijn bij welk aantal bezoekersstromen
 • Welke indeling van tours over het uur de minste druk op het gebouw geeft
 • Wat een groot evenement of transport van museumstukken doet voor de doorstroming in het depot

Museum Boijmans Van Beuningen heeft hiermee inzichtelijk gekregen wat na opening van het depot verwacht kan worden. Besluiten over inrichting, tourplanning en financiële ramingen zijn nu data-gedreven.

 

Lees meer over:

Analytics & Advisory

 • Van Gogh Museum

    Het Van Gogh Museum is één van de drukstbezochte musea in Nederland. Meer dan 2 miljoen bezoekers trekken jaarlijks langs ‘de Zonnebloemen’ en ‘de…
  Van Gogh - de zonnebloem

Professional Education bij EQI

  Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie?

  Vergelijk @count opleiding

  • @title

   • Tijdsduur: @duration
  Vergelijk opleidingen