HR Analytics

Vertaal kwantitatieve analyses naar strategische HR-beslissingen
EQI HR Analytics

Waarom HR Analytics?

Het programma HR Analytics leert u om op een datagedreven manier strategische HR-analyses te ontwikkelen en HR-beslissingen met data te onderbouwen. Hiermee bent u de HR Analytics translator en is uw organisatie in staat om betere besluiten te nemen, zoals het aantrekken van talent, hen te behouden en het beste in hen naar boven te halen.

EQI-HR Analytics

De kwaliteit van medewerkers maakt het verschil bij het realiseren van uw strategische doelen. Kwaliteit is echter een veelzijdig begrip en omvat veel meer dan alleen ‘de juiste man of vrouw’. Naast competenties zijn ook motivatie, betrokkenheid en bevlogenheid invloedrijke factoren.

Om effectieve en efficiënte HR-interventies te identificeren is een datagedreven en analytische aanpak dé oplossing. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheden om de strategische personeelsplanning, candidate journey, talentontwikkeling of het verzuimverloop te verbeteren. Deze opleiding biedt u praktische handvatten om HR Analytics succesvol in uw organisatie in te zetten. Dit kan vanuit een breder perspectief, waarbij u de vertaler en account manager bent van de inzet van People of HR Analytics in uw organisatie. Of een meer verdiepend perspectief ten aanzien van data en (analyse)technieken, waarbij u in staat wordt gesteld om de analyses zelf uit te voeren. 

Naast veelgebruikte analysetechnieken besteden wij in deze opleiding tevens aandacht aan de organisatorische implementatie van HR Analytics: hoe kan HR Analytics (nog beter) toegepast worden in onze organisatie? Hiervoor komen onderwerpen als HR-analytics rollen en functies, HR analytics vaardigheden, Stakeholdermanagement, Storytelling en Privacy en ethiek aan de orde. Verschillende praktijksprekers delen hun HR Analytics-ervaringen. Onder begeleiding van de docenten gaat u aan de slag met een eigen vraagstuk. Dit kan een concreet analytisch vraagstuk uit uw organisatie zijn en/of meer gericht op het implementeren/versterken van HR Analytics in uw organisatie.

Doelgroep

Deze opleiding is bedoeld voor iedereen die HR Analytics (nog sterker) wil inzetten in de HR-praktijk. Deelnemers zijn (toekomstige) HR Business Partners/HR-Adviseurs, HR-managers, HR-directeuren, HR-consultants en HR-analisten waarbij de insteek meer kan liggen op de analyses en technieken en/of op de implementatie van HR Analytics (de verkregen inzichten uit de analyse vertalen naar HR-interventies in een zogeheten HR Analytics Translator-rol). Deelnemers komen uit verschillende sectoren zoals financiële dienstverlening, zorginstellingen, overheidsinstellingen en zakelijke dienstverlening. Deelnemers komen uit organisaties die HR Analytics al enige tijd toepassen, dan wel HR Analytics willen gaan inzetten.

Toelatingseisen

Deelnemers hebben een HBO- en/of academische graad (of vergelijkbaar). Kennis op het gebied van statistiek is niet vereist. Voor het uitvoeren van de meeste analyses kan MS Excel gebruikt worden.

Waarom deze opleiding?

 • U leert om strategische HR-vraagstukken op analytische wijze te benaderen
 • U leert uw HR-data ten volste te benutten ten behoeve van uw organisatie en haar medewerkers
 • U leert resultaten uit analytics-onderzoek te vertalen naar dagelijkse HR-praktijken
 • U leert hoe HR-analytics (breder in de organisatie) georganiseerd en geïmplementeerd kan worden.
 • En bovenal omdat u na deze opleiding de Translator-rol omtrent People Analytics op u kunt nemen. 

"De opleiding biedt handvaten voor het aanpakken van analytics vraagstukken dankzij een slimme mix van academische raamwerken en best-practices. Docenten en gastsprekers weten hun enthousiasme en ervaring goed over te brengen op de groep."

"Heel waardevol programma waarbij het delen van ervaringen wordt gecombineerd met de analyse van docenten."

In het kort:

Start10 november 2022
Aantal bijeenkomsten6
CollegedagDonderdag van 13:00 - 17:30 uur
Collegegeld

De deelnamekosten bedragen met lastminute inschrijfkorting € 2.750,- vrij van btw (geldig tot en met 8 november 2022). Daarna geldt het reguliere tarief van € 2.950,-, vrij van BTW.

Dit bedrag is inclusief lesmateriaal, koffie/thee en parkeerkaarten. 

LocatieLommerrijk, Rotterdam
Online inschrijven

Programma

De zes interactieve colleges worden verzorgd door gerenommeerde docenten en gastsprekers uit de praktijk. Tijdens elk college wordt enerzijds ingegaan op de theorie, terwijl anderzijds velerlei praktijkcases worden behandeld. Tevens is er in de opleiding ruimte voor inbreng van uw eigen casuïstiek.  

Rooster najaar 2022

10 november              

Organisatiestrategie, HR-strategie en HR Analytics: wat is het analytics vraagstuk die aansluit bij een organisatieprobleem?

17 november

Data- en modelonzekerheid: hoe kan de databetrouwbaarheid versterkt worden?
Organiseren van HR Analytics: wat is nodig voor een succesvolle implementatie van HR Analytics?

24 november

Privacy & ethiek: hoe kunnen, willen en mogen wij omgaan met HR data?
Analysetechnieken (1): hoe kan data geanalyseerd worden?

1 december

HR Analytics implementeren en uitbouwen: welke stappen kunnen gezet worden om HR Analytics toe te passen en uit te bouwen?
Analysetechnieken (2): hoe kan data geanalyseerd worden?

8 december

Datavisualisatie: hoe kunnen resultaten goed in beeld worden gebracht?
Storytelling: hoe kunnen resultaten succesvol overgebracht worden op stakeholders?

15 december

Eigen vraagstuk: waar sta je nu, wat zijn je volgende stappen en wat is hiervoor nodig?  

Lees meer over de inhoud per college in de brochure

Flags Erasmus Woudestein

Sprekers

De zes interactieve colleges worden verzorgd door gerenommeerde docenten en gastsprekers uit de praktijk.

 • Max van Liemt

  Max van Liemt MSc
  Program Director & Docent

  Max van Liemt is afgestudeerd in Human Resource Management en heeft meer dan 20 jaar praktijkervaring als (interim) HR-professional. Hij is bovenmatig geïnteresseerd in het verbeteren van prestaties van organisaties en de wijze waarop HRM hier –aanwijsbaar- aan kan bijdragen.

 • Koen Bel

  Dr. Koen Bel
  Program Manager & Docent

  Koen Bel is in Rotterdam gepromoveerd op het gebied van theoretische econometrie. Hij brengt deze specialistische kennis graag op een bruikbare en begrijpelijke manier in de praktijk. Speciale interesse gaat uit naar econometrische analyse voor HR-, marketing- en voorspellingsdoeleinden. Deze interesse is terug te vinden in zijn promotieonderzoek over extensieve relaties in keuzeprocessen.

 • Paul van der Laken

  Dr. Paul van der Laken
  Data Scientist, Achmea

  Paul van der Laken is in Tilburg gepromoveerd op HR Analytics. Binnen het HR domein heeft hij een breed scala aan analytische projecten aangestuurd en uitgevoerd, onder andere bij Unilever, Shell en Innogy. Momenteel werkt hij als data scientist op het gebied van analytics en innovatie binnen Achmea’s inkomensverzekeringstak. Paul wordt enthousiast van machine learning en data visualisatie en deelt regelmatig de nieuwste ontwikkelingen via zijn blog paulvanderlaken.com.

 • Jaap Veldkamp foto

  Jaap Veldkamp
  Lead People Analytics, ABN Amro

  Sinds 2016 werkt Jaap bij ABN AMRO, als Global Lead People Analytics. Met personeel als een van de grootste assets van een bedrijf, gelooft hij erin dat HR een grote bedrage heeft in het succes van een bedrijf. Door HR-beleid meer fact based in te zetten, wordt HR één van de belangrijkste strategische partners in de ondersteuning van de bedrijfsstrategie.

 • Jean-Paul Lucassen

  Jean-Paul Lucassen
  People Analytics Lead, Nederlandse Spoorwegen

  Jean-Paul Lucassen is People Analytics Lead bij de Nederlandse Spoorwegen. Hij is een verteller en humor is de rode draad in wat hij doet. Data gedreven professional met toewijding om cijfers te begrijpen. Wordt enthousiast van myth busting en Strategische Personeelsontwikkeling.

 • Nathalie van Hooff

  Drs. Nathalie van Hooff
  Docent Hogeschool Windesheim

  Nathalie van Hooff, voormalig Europees HR directeur van ARCADIS, heeft meer dan 20 jaar ervaring in wereldwijd opererende financiële en ingenieurs- en consultancy-organisaties op het gebied van global HRM. Op dit moment is Nathalie hogeschooldocent, spreker en onderzoeker (PhD) over Ethiek in de toenemende digitaliserende werkcontext. Daarnaast is zij medeoprichter van het Instituut voor Toegepaste Filosofie.

 • Foto van Sem Stemerding

  Sem Stemerding
  Storylogie

  Sem Stemerding is een gecertificeerde Chief Storytelling Officer en gebruikt de kracht van verhalen bij organisatie-, leiderschaps- en teamontwikkeling. In het verleden heeft zij verschillende HR-management en communicatierollen gehad bij o.a. Amsterdam RAI, Sanoma Media en Stage Entertainment. In haar huidige opdrachten bundelt zij deze expertise met Storytelling, om zo meer betekenis te creëren voor mensen in organisaties in relatie tot strategie, leiderschap en verandering. 

Kosten

De kosten voor deelname aan dit programma bedragen € 2.950,- (vrij van btw). Dit bedrag is inclusief lesmateriaal, koffie/thee en parkeerkaarten. 

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Vergelijk @count opleiding

 • @title

  • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen