Opleiding Strategisch HRM in de Publieke Sector

versterk jouw strategische HRM rol met behulp van wetenschappelijke inzichten
Strategische HRM

Inleiding

Schrijf je in voor de opleiding Strategisch HRM in het publieke domein van Erasmus Academie en ontwikkel het strategisch HR-beleid binnen jouw organisatie.

Let op: Erasmus Academie stopt met aanbieden van opleidingen per 1 januari 2023. Lees hier wat dit betekent voor onze opleidingen. 

 

Belangrijkste Feiten & Cijfers

Type
Cursus
Tijdsduur
6
Voertaal
Nederlands

Startdatums

De opleiding start in het 1e kwartaal van 2023. 

Als HR-professional dien je alert te zijn op de strategische inzet van arbeid. In welke richting koerst de organisatie? Wat vraagt dat van het human resource management? De opleiding Strategisch Human Resource Management in de publieke sector leert je om organisatiedoelen en HR-beleid succesvol met elkaar te verbinden en te integreren in de organisatiestrategie.Het kan daarbij om grote of kleine organisaties gaan, maar ook om specifieke afdelingen of diensten.

Afstemming HR beleid en organisatiestrategie

De opleiding Strategisch Human Resource Management in de publieke sector helpt je om op theoretisch en praktisch niveau de strategische inzet van werk in publieke organisaties vorm te geven. Afstemming tussen het HR-beleid en de organisatiestrategie staat hierbij centraal. Een goede afstemming is essentieel voor het succes van de organisatie, dienst of afdeling. Binnen de opleiding duik je in de huidige invulling van jouw HR-rol, identificeer je strategische HR-vraagstukken binnen jouw organisatie, en leer aan de hand van het SHRM-model een integrale/strategische HR-aanpak formuleren.                                                                                       

Ga aan de slag met een eigen HRM vraagstuk zoals

 • toekomst van thuiswerken?
 • management van personeel dat (deels) op afstand werkt?
 • veranderende competenties door geavanceerde technologie?

Lees het blog van docent Brenda Vermeeren

SHRM model en de praktijk

Wetenschappelijke theorie wordt, aan de hand van het SHRM-model, in deze opleiding vertaald naar de hedendaagse praktijk. Je gaat steeds binnen de eigen praktijk aan de slag en past het geleerde daarmee direct toe binnen de eigen organisatie. Door gebruik te maken van zowel het wetenschappelijk theoretische als praktische perspectief wordt de complexiteit van het beleid hanteerbaar. Gezamenlijke intervisie en reflectie zorgen er daarnaast voor dat we niet alleen met, maar ook van elkaar leren.  

Wat leer je in de opleiding Strategisch HRM?

Binnen de opleiding Strategisch HRM in de publieke sector leer je organisatiedoelen en HR-beleid succesvol met elkaar te verbinden, en je leert HRM te integreren in de organisatiestrategie.
Dit alles zal ervoor zorgen dat je de bijdrage van HR aan de organisatieprestaties vergroot en daarmee een volwaardige gesprekspartner kunt zijn aan de directie-/managementtafel.
En of je nu werkzaam bent bij een grote of kleine organisatie, een specifieke afdeling of dienst, aan het einde van de opleiding Strategisch HRM in de publieke sector:

 • Ken je het belang van Strategisch Human Resource Management in de publieke sector en kun je het belang van HR als strategische partner beargumenteren.
 • Heb je binnen de eigen organisatie (het belang van) strategisch HRM op de kaart gezet.
 • Heb je strategische HR-vraagstukken voor jouw organisatie geïdentificeerd en geanalyseerd.
 • Heb je handvatten om, binnen jouw organisatie, de rol van strategische partner te vervullen. Hiermee ben je een waardevolle gesprekspartner aan de managementtafel.
 • Heb je (de basis voor) een integrale/strategische HR-aanpak voor jouw organisatie gecreëerd.

Strategisch HRM in de publieke vs. private sector

De opleiding Strategisch HRM in de publieke sector richt zich specifiek op de publieke sector omdat deze zich op verschillende gebieden onderscheidt van de private sector. Het ontbreken van een winstoogmerk leidt tot andere keuzes in het HR-beleid. Daarnaast kenmerken publieke organisaties zich onder andere door een vrij grote politieke invloed en diverse samenstelling aan belanghebbenden. Dit beïnvloedt de processen die zich binnen de organisatie afspelen. Verder weten we uit onderzoek dat de motivatie van werknemers in de publieke sector over het algemeen afwijkt van die van werknemers in de private sector. Dit vraagt om andere vormen van management. 

Hoe ziet het programma eruit?

*

De opleiding bestaat uit zes lesdagen met diverse werkvormen. Tussen de lesdagen door pas je het geleerde direct toe in jouw eigen praktijk. Dit doe je aan de hand van verschillende opdrachten. Begeleiding vindt hierbij plaats in de digitale leeromgeving. De opleiding sluit je af met een prestentatie van de door jou gekozen strategische HRM-aanpak en vervolgstappen voor implementatie binnen jouw organisatie. Dit vormt een mooie basis om het geleerde, na het volgen van de opleiding, in de praktijk verder door te voeren.

Je leert over de 4 kernonderdelen binnen SHRM. Aan de hand van deze kernonderdelen bekijk je jouw eigen organisatie.

Kennismaking SHRM-model. Theoretische concepten worden besproken en met publieke sector voorbeelden geïllustreerd. Je brengt, a.d.h.v. het SHRM-model, de eigen organisatie-context in kaart.

Praktijkopdracht - Context
Je voert op de eigen werkplek o.a. een opdracht uit a.d.h.v. de in kaart gebrachte context.

Verdieping van de kernonderdelen “interne en externe fit”, en vertaalslag naar de eigen context.

Praktijkopdracht - Kijkje in de keuken
Werkplekbezoek op de eigen werkplek en die van een medecursist.

Spiegelen van jouw analyse aan het organisatie-doel. De theoretische verdieping is gericht op HRM-prestaties. Je start met de concrete uitwerking van een SHRM-plan t.b.v. jouw vraagstuk.

Praktijkopdracht - Work it
Onderzoeken en verwerken van de prestatie-indicatoren van de organisatie. 

Implementatie/inbedding van SHRM-plannen staat centraal, en de verdere uitwerking van het SHRM-plan voor jouw organisatie.

Praktijkopdracht - Laatste loodjes
SHRM-plan omzetten in een ‘presentatie’ vorm

Presentatie eigen SHRM-plan en feestelijke certificaatuitreiking.

kleine programma wijzigingen zijn mogelijk bijvoorbeeld op basis van de behoeften van deelnemers. 

Praktische informatie opleiding Strategisch HRM

 • 10 maart 2023
 • 24 maart 2023
 • 14 april 2023
 • 12 mei 2023
 • 2 juni 2023
 • 23 juni 2023

De opleiding Strategisch HRM in de publieke sector is bedoeld voor HR-business partners, HR-managers en HR-adviseurs in de publieke sector (inclusief onderwijs en zorg), die met theoretische onderbouwing en praktische tools de eigen strategische rol willen versterken.
De opleiding is daarnaast interessant voor beleidsadviseurs, lijnmanagers of organisatieadviseurs die zich (regelmatig) afvragen hoe ze de inzet van hun medewerkers kunnen combineren met een sterke organisatiestrategie. 

Van welke docenten van de Erasmus Universiteit krijg je les?

Brenda Vermeeren is verbonden aan Erasmus School of Social and Behavioural Sciences (ESSB). Zij is expert op het gebied van HRM-prestaties en de rol van lijnmanagers bij de implementatie van HRM. Ze is daarnaast adviseur bij ICTU Internetspiegel (een programma van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Nederland).

Bram Steijn is hoogleraar HRM in de publieke sector aan de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences. In zijn onderzoek richt hij zich op verschillende onderwerpen waaronder de relatie tussen (strategisch) HRM en prestaties, leiderschap en motivatie en verandering binnen de publieke sector. Hij doet onderzoek in het openbaar bestuur, onderwijs en gezondheidszorg.

Alissa van Zijl is universitair docent de afdeling Bestuurskunde en Sociologie van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Vanuit haar achtergrond in HRM onderzoekt ze het functioneren van wijkteams. Haar onderzoek draagt op deze manier bij aan het huidige begrip van HRM in de publieke sector. Ook in haar onderwijs staat HRM in de publieke sector centraal.

Partners

Deze opleiding organiseert Erasmus Academie in samenwerking met: 

Mogelijk is deze opleiding ook interessant voor jou

Neem bij vragen contact op met

Miranda Smit

Porfoliomanager

E-mailadres
smit@erasmusacademie.nl
Telefoonnummer
010 408 8687

ma, di, do, vr

Ik geef je graag advies of deze opleiding past bij jouw leerbehoefte.

LinkedIn

Nieuws

Feiten & Cijfers

Kosten

€ 3875 (vrijgesteld van BTW)

Je ontvangt 10% korting op de cursusprijs als:

 • Alumnus van Erasmus Academie
 • Alumnus van de EUR of RSM Executive Education
 • Medewerker van de EUR of Erasmus MC 
 • Je iemand aandraagt als deelnemer voor deze opleiding
BTW
Niet van toepassing
Tijdsduur
6
Aangeboden door
Erasmus Academie
Discipline
Maatschappijwetenschappelijke richting
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Locatie

Rotterdam

Bekostiging

private

Inschrijving

Nieuwe link t.b.v. inschrijving Opleiding Strategisch HRM volgt uiterlijk begin oktober.

 

 

Vergelijk @count opleiding

 • @title

  • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen