Workshops en cursussen

Cursus schrijven

De cursus schrijven is bedoeld om een helderen en toegankelijke wetenschappelijke schrijfstijl te ontwikkelen. De schrijfcursus wordt verzorgd door Dr. Niki Korteweg en Drs. Chrétienne Vuijst. 

Dr. Niki Korteweg

Dr. Niki Korteweg (1971) studeerde medische biologie aan de  Universiteit Utrecht, en promoveerde in 2000 in de moleculaire neurobiologie aan diezelfde universiteit. Daarna werkte ze twee jaar als Science Communicator voor Unilever Research.
Sinds 2002 is ze zelfstandig wetenschapsjournalist, auteur, tekstschrijver, docent en spreker. Niki schrijft al jarenlang voor NRC Handelsblad en nrc.next over hersenwetenschap. Daarnaast is haar werk te vinden in tijdschriften zoals Psychologie Magazine en Intermediair en werkt ze voor opdrachtgevers als Science Centre NEMO, ZonMw, KNAW en UMC Utrecht. Ze geeft met regelmaat lezingen over het brein voor scholen, bibliotheken, non-profitorganisaties en bedrijven. Als gastdocent leert ze jaarlijks verschillende groepen bachelor- en masterstudenten aan de Universiteit van Amsterdam hoe je helder en toegankelijk schrijft over wetenschap. 
Ze is auteur van 'De Oorsprong. Over het ontstaan van het leven en alles eromheen' (Uitgeverij Boom, 2004) en van 'Een beter brein. Kan hersenwetenschap ons slimmer maken?' (Uitgeverij Atlas Contact, 2017). 

Meer informatie: www.nikikorteweg.nl 

Drs. Chrétienne Vuijst

Drs Chrétienne Vuijst (1974) is van huis uit medisch bioloog (studie Biomedische Wetenschappen, Universiteit Leiden) met specialisatie neurobiologie. Tijdens en na haar studie deed ze gedurende vijf jaar onderzoek op verschillende labs, maar ze bleek meer een generalist die zich thuis voelt in schrijven over wetenschap. In 2000 schoolde ze zich om naar wetenschapsjournalistiek. Ze liep onder andere stage bij Bionieuws (krant voor biologen) en werkte als redacteur bij een aantal internetbedrijven (medisch en biotech). Ook schreef ze freelance populair wetenschappelijke artikelen voor kranten en tijdschriften. Op een blauwe maandag (drie jaar) werkte ze ook nog bij het ministerie van Volksgezondheid (iets met Europese wetgeving). 
Sinds 2006 runt Chrétienne Vuijst haar bedrijf Zeehaas en is zelfstandig wetenschapsjournalist en tekstschrijver. Haar opdrachtgevers zijn voornamelijk non-profit organisaties zoals ZonMw, RIVM, Longfonds, Nierstichting en Erasmus MC. Ze heeft geschreven voor diverse tijdschriften en kranten, zoals Mare, AD, Zsana, Monitor, Augustijn, Manuele Therapie en Realmag. Sinds 2007 geeft ze jaarlijks les in schrijven. 

Meer informatie: www.zeehaas.nl

Cursus toepassing wiskunde en statistiek

Om wetenschappelijke artikelen te kunnen beoordelen en begrijpen is het noodzakelijk om kennis te hebben van statistiek. Door middel van een interactieve cursus gegeven door David van de Vijver wordt het kennisniveau van statistiek onder de studenten verhoogd.

Dr. David van de Vijver

David van de Vijver studeerde Farmacie aan de universiteit van Utrecht. Na het voltooien van zijn studie is hij gepromoveerd op de afdeling Epidemiologie. Zijn onderzoeksgebied is de epidemiologie van HIV medicatie resistentie en het gebruik van anti-retrovirale medicatie als preventie voor nieuwe HIV infecties. Hij heeft als auteur meer dan 100 publicaties op zijn naam staan in onder andere Lancet infectious Diseases, AIDS and the journal of infectious diseases. Daarnaast biedt hij advies aan de WHO en UNAIDS in zijn onderzoeksgebied. Op dit moment is David van de Vijver universitair hoofddocent op de afdeling Virologie in het Erasmus Medisch Centrum.

Cursus QHC-ers in het lab

Tijdens deze korte lab-training zullen de studenten algemene laboratoriumvaardigheden verwerven. Het is bedoeld om studenten geneeskunde kennis te laten maken met basaal wetenschappelijk onderzoek en om de noodzakelijke minimale ervaring op te doen om eventueel deel te nemen aan laboratoriumonderzoek tijdens het derde jaar van het QHC programma.

Tijdens deze korte cursus (2,5 dagen) geven we uitleg over de wetenschappelijke achtergrond van een specifieke onderzoeksvraag die als voorbeeldcasus dient en context geeft aan de uit te voeren experimenten. Daarnaast zullen we ingaan op de theoretische achtergrond van de technieken die we zullen gaan gebruiken en zullen de studenten de daadwerkelijke praktische vaardigheden die hiervoor nodig zijn verwerven.

Deze cursus wordt gecoördineerd door Dr. Willy Baarends en Dr. Dik van Gent.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen