Bestuurskunde

Is deze studie iets voor jou?

Wil jij een bijdrage leveren aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken? Dan is de bachelor in Bestuurskunde (BSc) aan de Erasmus Universiteit Rotterdam echt iets voor jou!

Belangrijkste Feiten & Cijfers

Type
Bachelor
Diploma
BSc
Vorm
Fulltime
Voertaal
Nederlands
Tijdsduur
3 jaren
Studiepunten (EC)
180
Startdatum
September
Aanmelddeadline (EEA)
1 mei
Bekijk alle

Het studieprogramma in het kort

  • Je ontwikkelt (management)vaardigheden om problemen in de samenleving aan te pakken.
  • Je loopt stage zodat je al tijdens je studie praktijkervaring opdoet en een netwerk opbouwt.
  • Je gebruikt de grootstedelijke dynamiek van wereldstad Rotterdam als inspiratiebron.
  • Je volgt intensief en activerend onderwijs in kleine groepen.
  • Je wordt opgeleid om aan de slag te gaan als bijvoorbeeld adviseur, beleidsonderzoeker of consultant.
Waarom deze studie

Dit ga je leren

Je volgt colleges van wetenschappers en maakt kennis met de praktijk. Je leert maatschappelijke problemen analyseren en je doet kennis op over onder andere beleidsontwikkeling, management & organisatie, sociologie, recht en het uitvoeren van onderzoek. Naast hoorcolleges neem je deel aan werkgroepen. Door de interactie tijdens deze werkgroepen krijg je een sterke band met medestudenten, leer je omgaan met conflicterende perspectieven en ga je actief met de stof aan de slag.

Bekijk het studieprogramma

Studie in cijfers

Studenttevredenheid Studenten geven ons 3.8 sterren voor deze studie.
182
Aantal eerstejaars Het aantal studenten in het eerste jaar.
6-12u
Contacturen eerstejaars Aantal uur aangeboden per week
Bekijk alle

Past deze studie bij jou?

Criminaliteit, klimaatverandering, flexibilisering van de arbeidsmarkt; het zijn kwesties die dagelijks het nieuws beheersen en ons allemaal raken. Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam leert je de vraagstukken van de maatschappij te onderzoeken, te begrijpen en aan te pakken.

Meer weten? Ontmoet ons hier

Studenten die elkaar ontmoeten

Kom alles te weten over deze opleiding op één van onze (online) evenementen.

Bekijk al onze evenementen

Carrièremogelijkheden na je studie

We bieden je alle instrumenten voor een vliegende start op de arbeidsmarkt. Of je nu wilt werken in het openbaar bestuur, de politiek in wil, de problemen in je stad wilt aanpakken of publieke organisaties wilt adviseren.

Bekijk jouw toekomst

Wat vinden onze studenten?

Neila Bakija

Neila Bakija - Studente Bestuurskunde

De combinatie van Politicologie, Rechten, Sociologie en Economie biedt een volledig beeld en goed begrip van de complexe maatschappij en haar uitdagingen.
Neila Bakija - student Bestuurskunde
De combinatie van Politicologie, Rechten, Sociologie en Economie biedt een volledig beeld en goed begrip van de complexe maatschappij en haar uitdagingen.

“Ik word de eerste vrouwelijke minister-president van Nederland!”, is wat ik lang heb geroepen wanneer mij werd gevraagd naar mijn toekomstplannen. Nu dat ik meer kennis heb over de politiek en het politiek spel, weet ik niet meer zeker of ik dat nog wel wil. Wat ik wel weet, is dat ik goed voorbereid zou zijn na mijn studie Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit!

Los van mijn interesse in de politiek, ben ik ook erg geboeid door de complexiteit van onze samenleving. Mijn multiculturele en meertalige opvoeding heeft bijgedragen aan mijn fascinatie van de wereld en haar vele (veranderende) culturen. Ik wist al vrij snel dat Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit de opleiding voor mij is, wegens het multidisciplinaire karakter in een multifunctionele stad. De combinatie van Politicologie, Rechten, Sociologie en Economie biedt een volledig beeld en goed begrip van de complexe maatschappij en haar uitdagingen. Als fervent debater, denk ik veel na en discussieer ik veel over (oplossingen voor) wereldwijde maatschappelijke uitdagingen. Met de kennis van Bestuurskunde heb ik het gevoel dat ik de globaliserende netwerksamenleving waarin we leven, beter begrijp en een aanzienlijkere bijdrage kan leveren aan een mooiere wereld.

Naast theoretische kennis, leert men bij Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit ook veel praktische vaardigheden. Zo heb ik in jaar 2 stage gelopen bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, waar ik mee mocht draaien in de Strategische Unit. De kennis die ik bij vakken als Network Governance of Public Management op heb gedaan, kon ik mooi toepassen in de praktijk. Wegens wederzijds enthousiasme ben ik zelfs langer dan de verplichte 10 weken blijven werken bij het Ministerie. Het was fijn om te zien hoe mijn toekomst er na de opleiding eventueel uit zou kunnen zien. Als ik niet bij een Ministerie kom te werken, worden het misschien wel de Verenigde Naties in New York. Bestuurskunde biedt namelijk de mogelijkheid om in het derde jaar een aantal maanden in het buitenland te studeren. Ik ga volgend jaar naar New York, waar ik hoop nog meer te leren over de Verenigde Naties en de Amerikaanse kijk op de wereld.

Mijn inziens, biedt Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit een goede voorbereiding op de toekomst door theorie en praktijk te combineren en meerdere disciplines te vermengen. Wie weet zien jullie mij later op TV als voorzitter van de Tweede Kamer of als consultant bij een grote internationale corporatie!

Neila Bakija - student Bestuurskunde

Joost Sprong

Joost Sprong - Student Bestuurskunde

Rotterdam is een zeer snel ontwikkelende stad, die voortdurend kampt met bestuurskundige vraagstukken. Hierdoor wordt de opgedane kennis direct tastbaar in de wereld om je heen.
Rotterdam is een zeer snel ontwikkelende stad, die voortdurend kampt met bestuurskundige vraagstukken. Hierdoor wordt de opgedane kennis direct tastbaar in de wereld om je heen.

Tijdens mijn middelbareschooltijd kon ik eindeloos bezig zijn met de wereld om mij heen, de culturen, de systemen in onze maatschappij en de mens als individu. Toen ik na 6 jaar VWO mijn diploma binnen had, moest ik een keuze gaan maken, maar ik kwam er persoonlijk niet uit dus heb ik uiteindelijk voor een tussenjaar gekozen. Hiermee hoopte ik mijzelf wat extra tijd te gunnen om de juiste keuze te kunnen maken. Uiteindelijk via een meeloopdag op de Erasmus universiteit kwam ik aanraking met Bestuurskunde en was ik vrijwel direct enthousiast. Een opleiding waarmee je de wereld om je heen beter zou gaan begrijpen, met haar complexe systemen en haar mensen/actoren die er deel van uit maken.

De vraag; “Wat wil je later worden als je groot bent?” heb ik geen concreet antwoord op, ik weet wat ik wil bereiken in mijn leven, maar de route daarnaartoe? Die verandert voor mij nog steeds elke dag. Ik weet in ieder geval zeker dat ik alle mogelijkheden open wil houden en altijd flexibel wil zijn. Bestuurskunde was voor mij in deze zoektocht de uitkomst. Doordat Bestuurskunde je kennis laat maken met verschillende perspectieven binnen de samenleving, leer je een groot deel van de maatschappij beter begrijpen. Zo leer je in je eerste jaar om onder andere vanuit een sociologisch, economisch en juridisch perspectief naar de samenleving te kijken.

Bestuurskunde op de Erasmus Universiteit onderscheidt zich vooral door twee punten. Ten eerste het probleemgestuurd onderwijs (PGO), in deze vorm ben je op een zeer actieve manier bezig met de stof en kom je samen tot een antwoord op een bepaalde casus een zeer prettige manier van onderwijs. Ten tweede de locatie, Rotterdam is een zeer snel ontwikkelende stad, die voortdurend kampt met bestuurskundige vraagstukken. Hierdoor wordt de opgedane kennis direct tastbaar in de wereld om je heen.

Met veel enthousiasme begin ik aan mijn tweede jaar, mede door de stage periode die het mogelijk maakt om voor een korte periode mee te draaien in het veld waar je later als bestuurskundige terecht komt.

Deze bruisende studentenstad biedt je kunst en cultuur, uitgaansleven, verenigingen, sportclubs en meer om je studentenleven nóg leuker te maken.

Ontdek Rotterdam
Wordt Rotterdam jouw nieuwe thuishaven?

Een studie kiezen is knap lastig! Twijfel je nog over deze studie en wil je overzicht hebben? Ontvang een overzichtelijke digitale brochure van deze opleiding.

Brochure aanvragen
Nog niet helemaal zeker over je keuze? Vraag een brochure aan!

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen