Waarom deze studie

Bestuurskunde
Student BSK

Waar gaat deze studie over?

  • Je ontwikkelt (management)vaardigheden om problemen in de samenleving aan te pakken.
  • Je loopt stage en maakt kennis met de praktijk, zodat je al tijdens je studie praktijkervaring opdoet en een netwerk opbouwt.
  • Je gebruikt de grootstedelijke dynamiek van wereldstad Rotterdam als inspiratiebron.
  • Je wordt opgeleid om aan de slag te gaan als bijvoorbeeld adviseur, beleidsonderzoeker of consultant.

Past deze studie bij jou?

Criminaliteit, klimaatverandering, woningtekorten, flexibilisering van de arbeidsmarkt; het zijn kwesties die dagelijks het nieuws beheersen en ons allemaal raken. Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam leert je de vraagstukken van de maatschappij te onderzoeken, te begrijpen en aan te pakken.

Om deze complexe vraagstukken goed te doorgronden, maak je gebruik van inzichten uit verschillende vakgebieden, zoals sociologie, recht, economie en politicologie. Ons actuele en actieve onderwijs daagt je uit om academische theorieën toe te passen op de uitdagingen waar de maatschappij nu voor staat.

Wil je liever een volledig Engelstalige bachelor volgen? Bekijk dan de bachelor Management of International Social Challenges.

Universitair docent Bestuurskunde dr. William Voorberg laat je in vogelvlucht zien wat je tijdens de opleiding kunt verwachten.

Kijk waarom de Bachelor Bestuurskunde iets voor jou is!

Testimonials

Achraf Taouil

Achraf Taouil - Student Bestuurskunde

De opleiding is zeer multidisciplinair, wat ontzettend waardevol is om maatschappelijke vraagstukken vanuit diverse perspectieven te analyseren.
De opleiding is zeer multidisciplinair, wat ontzettend waardevol is om maatschappelijke vraagstukken vanuit diverse perspectieven te analyseren.

Na het behalen van mijn VWO-diploma twijfelde ik over mijn studiekeuze. Zou het Economie worden? Of toch Politicologie? Misschien was Rechtsgeleerdheid ook interessant. Uiteindelijk heb ik besloten om Bestuurskunde te studeren aan de Erasmus Universiteit, omdat ik geïntrigeerd was door maatschappelijke vraagstukken. Het mooie van Bestuurskunde is dat het verschillende disciplines en studies omvat waarover ik twijfelde.  

De opleiding Bestuurskunde is zeer multidisciplinair, wat ontzettend waardevol is om maatschappelijke vraagstukken vanuit diverse perspectieven te analyseren. Je krijgt een solide basis van verschillende disciplines die je als bestuurskundige goed van pas zullen komen.  

Het studeren in Rotterdam bevalt me uitstekend. De hoorcolleges en relatief kleine werkgroepen zorgen ervoor dat je actief bezig bent met de literatuur en deze toepast op hedendaagse praktijkcasussen, zoals klimaatvraagstukken, de stikstofcrisis en economische vraagstukken.  

Tijdens de bacheloropleiding doe je niet alleen relevante theoretische bestuurskundige kennis op, maar ontwikkel je ook wetenschappelijke vaardigheden, zoals wetenschappelijk schrijven en onderzoek doen. Deze vaardigheden zul je nodig hebben bij het uitvoeren van onderzoek. 

Op dit moment ben ik bezig met het schrijven van mijn scriptie, het eindonderzoek dat ik moet doen om mijn bachelor af te ronden. Na het behalen van mijn scriptie (hopelijk) ben ik van plan om een master te volgen en aan de slag te gaan als beleidsadviseur mobiliteit bij de provincie Utrecht. In deze rol draag ik bij aan de grote maatschappelijke uitdagingen op het gebied van mobiliteit, openbaar vervoer en wonen in de regio Utrecht. De opgedane kennis tijdens mijn studie zal me hierbij goed van pas komen. 

Jolien Grandia

Dr. Jolien Grandia - Programmadirecteur Bachelor Bestuurskunde

Tijdens de bachelor Bestuurskunde doe je de benodigde kennis en vaardigheden op voor een carrière in de publieke sector.
Jolien Grandia
Tijdens de bachelor Bestuurskunde doe je de benodigde kennis en vaardigheden op voor een carrière in de publieke sector.
Jolien Grandia

Caspar Smink

Caspar Smink - Student bestuurskunde

De opleiding bestuurskunde in Rotterdam is voor mij als het aangereikt krijgen van een flinke gereedschapskist waarmee je maatschappelijke problemen leert analyseren, categoriseren en doorgronden.
De opleiding bestuurskunde in Rotterdam is voor mij als het aangereikt krijgen van een flinke gereedschapskist waarmee je maatschappelijke problemen leert analyseren, categoriseren en doorgronden.

Om te zeggen dat ik altijd al breed geïnteresseerd ben geweest zou een understatement zijn. Al op de basisschool vond ik vakken over mens & maatschappij enorm interessant. Op de middelbare school was dit niet anders, hoewel de vakken aan de bèta kant mij ook begonnen te interesseren. Hoewel het natuurlijk erg leuk kan zijn om kennis te nemen van allerlei verschillende onderwerpen, maakt het ‘t maken van een uiteindelijke keuze voor een studierichting niet makkelijker. Ik heb zowel een aantal jaren de MAVO, de HAVO en het VWO gedaan en dat ging niet in die volgorde. Het kiezen van een profiel op de middelbare school vond ik dan ook erg lastig, vooral omdat ik bij iedere keuze iets moest laten vallen wat ik ook leuk vond. Echter denk ik dat het juist deze karakteristieken zijn die maken dat ik mij goed op mijn plek voel bij de opleiding bestuurskunde aan de Erasmus universiteit.

De opleiding bestuurskunde in Rotterdam is voor mij als het aangereikt krijgen van een flinke gereedschapskist waarmee je maatschappelijke problemen leert analyseren, categoriseren en doorgronden. Een opleiding begaan met mens & maatschappij en hoe deze worden vormgegeven door overheden en instituties moet uiteraard breed zijn vormgegeven, vandaar dat je als student vakken krijgt over politicologie, sociologie, economie en staatsrecht. Met de kennis van deze disciplines leer je de inrichting en vocabulaire van bestuurlijk Nederland te herkennen en te gebruiken om problemen aan te kaarten en met oplossingen te komen. Bij veel vakken en in de werkgroepen ga je dan ook aan de slag met concrete en hedendaagse casussen die je leren deze problemen aan te snijden.

Als laatste is het studeren in een academische omgeving als de universiteit voor mij erg stimulerend en verrijkend, onder andere omdat je als student ook zelf de ruimte krijgt dieper in bepaalde onderwerpen te duiken. Zo biedt de Erasmus universiteit de mogelijkheid om de studie te combineren met een tweede bachelor filosofie. Een studie waar ik bij aanvang van het collegejaar 2021-2022 mee ben begonnen en voor mij heel veel toevoegt aan de studie bestuurskunde.

In het collegejaar 2022-2023 begin ik aan mijn derde jaar bestuurskunde. Een spannend jaar waarin ik begin met een minor aan het Erasmus University College en eindig met het schrijven van mijn scriptie, maar ongetwijfeld een jaar waarin ik nog veel zal leren en mij nog verder kan ontwikkelen.   

Jeske Zijlstra

Jeske Zijlstra - Studente Bestuurskunde

Tijdens de vakken van het eerste jaar van de bachelor merk je al snel dat de studie nauw betrokken is bij zaken rondom onze samenleving.
Portret Jeske Zijlstra
Tijdens de vakken van het eerste jaar van de bachelor merk je al snel dat de studie nauw betrokken is bij zaken rondom onze samenleving.

Na twee tussenjaren te hebben gezeild op oceanen wist ik wat ik wilde studeren: Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ik stelde mij een plek voor waar ik kennis van verschillende disciplines kon bundelen en toepassen op maatschappelijke problemen van onze samenleving. Tevens stelde ik mij een plaats voor waar ik verschillende culturen kon ontmoeten en kritisch leerde denken. Nu ik mijn eerste jaar achter de rug heb, kan ik enkel mijn verwachtingen bevestigen!

Een aantal aspecten van deze opleiding hebben, mede naast mijn interesse, ervoor gezorgd dat ik Bestuurskunde in Rotterdam ben gaan studeren. Zo vind ik het ontzettend fijn dat het onderwijs verdeeld is over acht blokken met ieder een eigen vak. Hierdoor kan je je volledig storten op één vak en leer je alle ins en outs omtrent dat onderwerp. Daarnaast vind ik Probleemgestuurd Onderwijs (PGO) erg leerzaam. Op een actieve manier ga je aan de slag met een casus in je werkgroep en zoek je zelfstandig antwoord op de leerdoelen die je hebt opgesteld. Bovendien kom je via deze manier van onderwijs gemakkelijk in contact met je medestudenten aangezien de werkgroepen ieder blok opnieuw worden ingedeeld. Ditzelfde geldt voor de practica vakken. Onder begeleiding van tutoren focus je hier op vaardigheden die van belang zijn tijdens het opzetten en uitvoeren van een onderzoek.

Tijdens de vakken van het eerste jaar van de bachelor merk je al snel dat de studie nauw betrokken is bij zaken rondom onze samenleving. Casussen over het milieu, de arbeidsmarkt of veiligheid op straat in Rotterdam; het komt allemaal aanbod. Ook het meest actuele onderwerp, de ‘COVID-19-crisis’, geeft ruimte voor discussie tijdens werkgroepen. Je leert op dit soort momenten dan ook kritisch denken en omgaan met verschillende perspectieven.

Voor mij staat het tweede jaar van de bachelor te wachten en ik kijk er naar uit om daarmee te starten. Het zal een interessant jaar worden waarin verdiepende vakken worden gegeven en een stage praktijkervaring zal opleveren. Waar ik zal belanden? Ik heb geen idee. Eén ding weet ik wel: deze opleiding geeft mij de basis voor vele carrièremogelijkheden. 

Portret Jeske Zijlstra

Een studie kiezen is knap lastig! Twijfel je nog over deze studie en wil je overzicht hebben? Ontvang een overzichtelijke digitale brochure van deze opleiding.

Brochure aanvragen
Nog niet helemaal zeker over je keuze? Vraag een brochure aan!

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen