Toelating

Psychologie

Studielink opent weer in oktober 2024. Houd er rekening mee dat de informatie over de toelating en aanmelding voor het volgende studiejaar de komende maanden kan veranderen.

De bachelor Psychologie is een numerus fixus programma. Dit betekent dat we een beperkt aantal plekken (600) beschikbaar hebben, dat een Selectie Assessment onderdeel is van de aanmeldprocedure en dat je geselecteerd moet worden voor het programma. Het Selectie Reglement wordt binnenkort op deze pagina geplaatst.

Op deze pagina vind je alle informatie omtrent de toelatingseisen van deze bachelor. Meer informatie over de aanmeld- en selectieprocedure vind je op deze pagina.

Toelatinggevende diploma’s

Je bent toelaatbaar voor deze bachelor met:

  • Een vwo-diploma (alle profielen).
  • Een hbo-propedeuse (alle richtingen.

Als je je aanmeldt met een niet-Nederlands diploma, kijk dan naar de lijst van buitenlandse diploma’s die toelating geven tot ons programma.

Wordt jouw diploma niet vermeld? Dan zal jouw toelaatbaarheid worden beoordeeld door het Admissions Office nadat je jouw aanmelding hebt ingediend. We kunnen via de e-mail helaas geen uitsluitsel geven over jouw toelaatbaarheid.

Indien je jouw diploma nog niet hebt behaald, upload dan een diplomaverklaring in jouw aanmelding.

Aanmeldingskosten niet-Nederlands diploma

Studenten met een niet-Nederlands diploma dienen niet-restitueerbare aanmeldingskosten van €100 te betalen. Na registratie in Studielink ontvang je instructies om in te loggen bij het EUR Aanmeldportaal. In het portaal word je gevraagd om de aanmeldingskosten te betalen. Pas na betaling kun je verder met je aanmelding en het uploaden van benodigde documenten. Aanmeldingen zonder betaling worden niet in behandeling genomen. 

Let op: ook een International Baccalaureate of European Baccalaureate behaald in Nederland valt in deze categorie.

Taaleisen


Bij de bachelor Psychologie is de voertaal Nederlands. Het is essentieel dat je de Nederlandse taal goed beheerst.

Je voldoet aan onze taal eis Nederlands met onderstaande vooropleidingen:

  • Je hebt een vwo-diploma behaald.
  • Je hebt een hbo of wo opleiding afgerond waarvan de voertaal Nederlands was.
  • Je hebt een hbo-propedeuse behaald van een opleiding waar de voertaal Nederlands was.

Je voldoet aan onze taal eis Nederlands met onderstaande niet-Nederlandse vooropleidingen en voorwaarden:

  • België, Vlaanderen: Diploma van Secundair Onderwijs
  • België, Wallonië: Diploma van Secundair Onderwijs met Nederlands als examenvak
  • Duitsland: Zeugnis der allgemeinen Hochschulreife met Niederländisch als “Prüfungsfach” of “Leistungsfach”
  • Suriname: vwo-diploma of hbo(P)-diploma
  • Verenigd Koninkrijk: GCE A-level of GCE AS-level in Dutch of IGCSE First Language Dutch
  • European Baccalaureate: Dutch as first or second language
  • International Baccalaureate: Dutch A at Standard Level or Higher Level, Dutch B at Higher Level”””

Als het bovenstaande niet op jou van toepassing is, voldoe je niet aan de taaleis. Om jouw taalvaardigheid in Nederlands aan te tonen, dien je taaltoetsresultaten te uploaden bij jouw aanmelding.

Hier vind je de toetsen die wij accepteren.

  • Certificaat Staatsexamen Nederlands als tweede taal (NT2-II)
  • Certificaat Nederlands als Vreemde Taal (CNaVT): Educatief Startbekwaam (STRT) en Educatief Professioneel (EDUP) (voorheen Profiel Academische Taalvaardigheid (PAT) of Profiel Taalvaardigheid Hoger Onderwijs (PTHO).

Houd er rekening mee dat als je een diploma hebt behaald in een land dat niet binnen de EU valt, wij ook zullen vragen om bewijs van Engelse taalvaardigheid. Voor meer informatie hierover kan je contact opnemen met het Admissions Office; admissions.office@eur.nl

Deelname aan de selectie

Je kunt maximaal drie keer deelnemen aan de selectieprocedure. Per jaar vindt er eenmalig een selectieprocedure plaats.

Een selectiepoging wordt geteld zodra:

  • Je een actieve aanmelding in Studielink hebt (gehad) na 15 januari.
  • Je het assessment niet hebt afgerond, maar wel een actieve aanmelding in Studielink hebt gehad na 15 januari.
  • Je jouw aanmelding in Studielink na 15 januari intrekt.

Als je tussen 1 september 2023 en 31 augustus 2024 niet slaagt voor je VWO-examen of een certificaat, kun je de universiteit vragen om je selectiepoging voor 2024-2025 te schrappen. Je moet een bewijsstuk meesturen waaruit blijkt dat je gezakt bent. Niet of niet tijdig aanvullende gegevens aanleveren of het niet deelnemen aan de selectietoets zijn geen redenen om een selectiepoging te schrappen.

Let op! Je kunt een aanvraag indienen van 1 juli t/m 31 augustus 2024. Dien je aanvraag in via bachelor@essb.eur.nl 

Wij doen ons uiterste best je aanmelding binnen twee weken te beoordelen en je te laten weten of deze compleet is. Rond vakantieperioden kan dit wat langer duren. Meer informatie over het Selectie Assessment (indien je op de deadline een complete aanmelding hebt) volgt op 1 februari

Ja, je bent toelaatbaar met een afgeronde Associate Degree opleiding. 

Er kan pas uitspraak gedaan worden over je toelaatbaarheid zodra je aanmelding ingediend is, inclusief alle vereiste documenten. Uitspraken die hiervoor gedaan worden over jouw toelaatbaarheid zijn enkel hypothetisch.

Nee, de bachelor programma's binnen de ESSB hebben geen wiskunde-eis. Wel is statistiek een belangrijk vak binnen dit programma. Als je wilt instromen via het Colloquium Doctum is wiskunde wel een van de vereiste toetsen.

Je kunt je aanmelden in Studielink vanaf oktober en we raden je aan om je zo vroeg mogelijk aan te melden, vanwege de grote drukte rond de aanmelddeadline.

Helaas niet, wij bieden enkel voltijd programma’s aan waarbij er fysiek onderwijs gegeven wordt. Het aantal contacturen van deze voltijdstudie is ongeveer 15 uur per week. Deze uren zijn verdeeld over circa 3 dagen. Het rooster verandert elk blok. Naast de 15 contacturen, zal nog ongeveer hetzelfde aantal uren besteed moeten worden aan voorbereiding en zelfstudie. De studielast komt daarom neer op 30-40 uur per week. Daarnaast hanteren wij een Bindend Studie Advies (BSA). Dit houdt in dat je alle 60 studiepunten van het eerste jaar moet behalen om een negatief bindend studieadvies, met als consequentie verwijdering van de opleiding, te voorkomen.’’

Je kunt een plek aangeboden krijgen tot half augustus. Vorig jaar hebben alle kandidaten tot en met nummer 924 een plek aangeboden gekregen.

Ja, het is mogelijk om alsnog geselecteerd te worden voor het programma, ook als je niet tot een van de eerste 600 kandidaten behoort. Vorig jaar hebben alle kandidaten tot en met nummer 924 een plek aangeboden gekregen. Houd er rekening mee dat je tot halverwege augustus een plek aangeboden kan krijgen; dit proces verloopt automatisch via Studielink.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen