Van Doorn-lezing

Aan het eind van de benoemingstermijn wordt de Van Doorn-lezing gehouden:

5e lezing door prof. Jan Rath

Langzaam maar zeker wordt de stad bevolkt door een nieuwe soort bewoners. Zij zijn vaak hoogopgeleid, 'van oorsprong' Nederlands of ‘expat’, relatief jong, en vormen doorgaans een één- of tweepersoonshuishouden of klein gezin. Deze ‘nieuwe middenklassers‘ komen af op de karaktervolle appartementen, de lommerrijke omgeving of juist de drukke winkelstraten, de fraaie locatie van de buurt, haar diversiteit en stoere karakter.Zij personifiëren de schijnbaar onvermijdelijk residentiele gentrificering, waarover zoveel te doen is, en jagen tegelijkertijd een proces aan van commerciële gentrificering, stelt prof. dr. Jan Rath in zijn oratie Hip ondernemerschap, culturele consumptie en nieuwe stedelijkheid op vrijdag 17 juni 2022

4e lezing door prof. Bea Cantillon 

Gehouden in het kader van de International Lecture Series DPAS met de titel ‘Disappointing poverty trends and the tragedy of the active welfare state

3e lezing door prof. Evelyn Ruppert

Het misbruik van facebook-data door Cambridge Analytica en het verschijnen van nepnieuws roept urgente vragen op over onze persoonsgegevens. Dit stelt prof. Evelyn Ruppert in haar lezing Een experiment met burger-data. In haar lezing geeft zij verschillende vooruitblikken op de socio-technische toekomst van onze data.

2e lezing door prof. Kees Schuyt

Er moet nieuwe inhoud worden gegeven aan de centrale begrippen in de verzorgingsstaat: vrijheid, gelijkheid, solidariteit en sociale rechtvaardigheid. Aanleiding zijn de structurele en morele omstandigheden die drastisch zijn veranderd. Dit stelt socioloog prof.dr.mr. Kees Schuyt in zijn oratie Noden en wensen. De verzorgingsstaat gezien als een historisch fenomeen op maandag 24 juni 2013. 

1e lezing door prof. Mark Bovens

De groei van het aantal hoger opgeleiden zorgt voor een belangrijke maatschappelijke scheidslijn. Dit stelt prof. dr. mr. Mark Bovens in zijn oratie Opleiding als scheidslijn. Van oude en nieuwe maatschappelijke breukvlakken.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen