De toespraak die de Leidse hoogleraar Rudolph Pabus Cleveringa (1894-1980) op 26 november 1940 hield, is uitgeroepen tot de belangrijkste Nederlandse redevoering van de twintigste eeuw. Hij besloot openlijk te protesteren tegen de nazi's, die zijn Joodse leermeester Eduard Meijers hadden ontslagen. Zoals verwacht, werd hij door de Sicherheitsdienst opgepakt en gevangengezet.
In de deze maand verschenen biografie gaat Kees Schuyt voor het eerst in op de gehele levensloop van Cleveringa. In het boek komt Piet Sanders meermalen ter sprake, als een bijzondere man en een vernieuwer die na zijn rechtenstudie in Leiden in 1934 begon aan een promotietraject bij prof. Cleveringa.
Als Cleveringa in 1940 wordt gearresteerd door de Duitsers, weigert Sanders bij iemand anders te promoveren. In juli 1945, na een gevangenschap in het gijzelaarskamp Sint-Michielsgestel tijdens de oorlog, promoveert hij alsnog bij prof. Cleveringa, cum laude.
Kees Schuyt zal deze avond ingaan op de bijzondere relatie tussen Sanders en Cleveringa. Die blijkt onder andere uit de uitvoerige en langdurige briefwisseling tussen beide geleerden, die hij tijdens zijn onderzoek aantrof. Deze briefwisseling kon vanwege de omvang niet volledig in het boek worden opgenomen maar heeft interessante details opgeleverd die nog eens extra duiding verschaffen aan deze historisch en intellectueel gezien zeer bijzondere relatie.
- Meer informatie
Lezing woensdag 20 februari
20.00-21.15 uur, inloop vanaf 19:30
Gratis toegang, ook voor niet-leden.
Aanmelden via leeskabinet@eur.nl of 010 408 11 95
Locatie:
Erasmus Universiteit,
Senaatszaal,
(Erasmus Building voorheen gebouw A, 1e verdieping)
Burg. Oudlaan 50
Rotterdam
Na afloop signeert de auteur, boekverkoop door boekhandel v/h Van Gennep