Ruimte voor Meiden

Een onderzoek- en inspiratiemiddag over de inrichting van de publieke ruimte voor meiden
Datum
dinsdag 9 apr 2024, 13:00 - 17:00
Type
Workshop
Gesproken taal
Nederlands
Locatie

Theater Zuidplein

Aanmelden voor de middag Voeg toe aan agenda

Een onderzoek- en inspiratiemiddag op 9 april in Theater Zuidplein over de inrichting van de publieke ruimte voor meiden met presentatie van het onderzoek naar de veiligheidsbeleving van jongen meiden op Rotterdam Zuid. Het centrale thema van de middag is het creëren van publieke ruimten die vriendelijker en veiliger zijn voor jonge meiden.

Livestream plenaire presentaties https://www.youtube.com/watch?v=rYltPSxL-Uo

 

Pleinen, parken, straten en andere publieke ruimten worden momenteel vooral ontworpen, ingericht en gebruikt vanuit een mannelijke bril. Voor meiden kan daarom de ruimte onpraktisch, onwelkom of zelfs ronduit onveilig zijn. Het is hoog tijd om ruimte te maken voor meiden! 

In opdracht van de Kenniswerkplaats Leefbare Wijken zijn onderzoekers van InHolland, Erasmus Universiteit Rotterdam, TUDelft en zelfstandige stadsonderzoekers in samenwerking met Chicks and the City, aan de slag gegaan om uit te vinden wat meiden belangrijk vinden bij de inrichting van de publieke ruimte om zich op hun gemak te voelen. 

Deze middag presenteren zij hun bevindingen en delen concrete en originele ideeën om de publieke ruimte uitnodigender te maken voor jonge meiden. 

Daarna zijn er drie workshops waarbij iedereen van harte wordt uitgenodigd actief mee te denken over het verbeteren van de publieke ruimte, gebaseerd op de thema's en inzichten uit het onderzoek.  

Voor wie? De middag is interessant voor beleidsmakers, ontwerpers, onderzoekers, jonge meiden en andere bewoners die zich (willen) inzetten voor een stedelijke publieke ruimte waar meiden zich thuis voelen. 


Programma 

13:00 Inloop

13:30 Presentatie onderzoek ‘Veiligheidsbeleving jonge meiden op Zuid’ door Krista Schram, Hogeschool InHolland, en Natasja Morales, directeur Chicks & the City. 

Gevolgd door een reflectie op het onderzoek door Samira van Bohemen van het Erasmus Love Lab

14:30 Workshops

  1. Co-creatie met meiden, hoe doe je dat (niet) door Geertje Slingerland 
    Geertje Slingerland werkt bij de TU Delft kwam als universitair docent Urban Studies en heeft een achtergrond in Interaction Design. Geertje onderzoek graag hoe design kan bijdragen aan positieve gedragsverandering bij mensen, en uiteindelijk systemische verandering in de samenleving. Zij promoveerde aan de TU Delft met de titel 'Samen maken we plekken: ontwerpen van verbindingen in stedelijke ruimtes'.
  2. Gedragskennis benutten voor een veilige(re) openbare ruimte door Eva Goossens (BIG’R)
    Hoe kun je gedragskennis systematisch benutten om effectief veiligheidsgedrag te sturen? Aan de hand van het Behaviour Change Wheel ga je aan de slag met het analyseren van individuele, sociale en ruimtelijke factoren die gedragingen horende bij veiligheid en onveiligheid beïnvloeden en bedenk je interventies die deze gedragingen kunnen veranderen.
  3. Het ontwerpen van een inclusieve stad door Sandra de Bont 
    Sandra de Bont werkt als landschapsarchitect op de afdeling stadsontwikkeling van Gemeente Rotterdam. Zij houdt zich bezig met verschillende lagen van stadsarchitectuur, dus zowel de rivier benaderen vanuit het gehele ecosysteem maar ook hoe de bewoner uit de Afrikaanderwijk dit op een prettige manier kan ervaren. Zij houdt zich in het bijzonder graag bezig met jongeren

15:30-17.00 Napraten met een hapje en een drankje

Podcast door Chicks and the City: als onderdeel van het onderzoek is de podcast ‘Voel jij je veilig in Rotterdam Zuid’ gemaakt –  deze is al te beluisteren

Dit evenement wordt georganiseerd door de Kenniswerkplaats Leefbare Wijken, een samenwerkingsverband tussen de gemeente Rotterdam en de Erasmus Universiteit Rotterdam met het doel kennis op het gebied van leefbaarheid in Rotterdam te agenderen, genereren, delen en verbinden. 
Zie voor meer informatie: https://kenniswerkplaats-leefbarewijken.nl/ 



 

 

Meer informatie

Marjolein Kooistra, communicatie Kenniswerkplaats Leefbare Wijken, kooistra@essb.eur.nl | 0683676038

 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen