Waarom deze studie

Arbeids- en Organisatiepsychologie

Waar gaat deze studie over?

Wil jij aan de slag met psychologische vraagstukken over leren, presteren en motivatie op de werkvloer? Dan is de master Arbeids- en Organisatiepsychologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam iets voor jou!

Waarom een master in Psychologie studeren in Rotterdam?

 • Ruime aandacht voor het ontwikkelen van professionele vaardigen door het volgen van practica en de mogelijkheid om stage te lopen;
 • Je leert op een actieve manier en werkt in kleine groepen aan het oplossen van psychologische vraagstukken (Probleemgestuurd Onderwijs);
 • Je master bij de Erasmus Universiteit Rotterdam behoort tot de beste masteropleidingen Psychologie van Nederland;
 • Je ontwikkelt je tot een allround professional die wetenschappelijke kennis kan toepassen in de praktijk;
 • Je hebt als afgestudeerde een streepje voor door je goede theoretische basis en uitstekende onderzoeks- en praktijkvaardigheden.

Past deze studie bij jou?

Hoe krijg je de juiste persoon op de juiste werkplek? Hoe houd je medewerkers bevlogen en gemotiveerd? In de masterspecialisatie Arbeids- en Organisatiepsychologie zoeken we antwoorden op dit soort vragen. Je doet kennis op over positief organisatiegedrag, zoals job crafting, bevlogenheid en prestaties. Je leert over de rol van emotiemanagement in organisaties. Daarnaast bestudeer je de laatste trends op het gebied van teamprocessen en de selectie en socialisatie van personeel. Denk bijvoorbeeld aan webcamtests en serious games als selectie-instrumenten. Onderwerpen die je in deze master tegenkomt zijn:

 • job crafting en playful work design;
 • groepsprocessen en teamdiversiteit;
 • selectie en assessment;
 • ondernemerschap en prestatie;
 • bevlogenheid en burnout;
 • leiderschap.

In dit programma maak je jezelf de vaardigheden van een professionele organisatiepsycholoog eigen. Denk daarbij aan conflicthantering en mediation in organisaties, het ontwikkelen en uitvoeren van een selectieprocedure en het uitvoeren van organisatiepsychologisch onderzoek.

Testimonials

Dr. Daantje Derks-Theunissen

Dr. Daantje Derks-Theunissen - Coördinator Arbeids- en Organisatiepsychologie

Dit programma benadrukt de positieve organisatiepsychologie en kijkt ook naar de rol van proactief gedrag en nieuwe methoden van personeelselectie in moderne organisaties. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan webcamtests en computergames als selectieonderdelen.
Dit programma benadrukt de positieve organisatiepsychologie en kijkt ook naar de rol van proactief gedrag en nieuwe methoden van personeelselectie in moderne organisaties. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan webcamtests en computergames als selectieonderdelen.

Yuri Scharp

Yuri Scharp - alumnus Arbeids- en Organisatiepsychologie

Je leert bijvoorbeeld hoe je kunt optreden als mediator in conflicten en op welke wijze een selectieprocedure van het begin tot het einde wordt opgezet.
Je leert bijvoorbeeld hoe je kunt optreden als mediator in conflicten en op welke wijze een selectieprocedure van het begin tot het einde wordt opgezet.

Ik was op zoek naar een master die dieper in zou gaan op de psychologie van werknemers. Hoe motiveer je werknemers en kun je teams op een efficiënte manier managen? Hoe vind je werknemers die goed presteren? Voor mij was de master Positieve Organisatie Psychologie een uitstekende keuze. Deze mastercursussen bieden een stevige theoretische fundering en praktische vaardigheden. Je leert bijvoorbeeld hoe je kunt optreden als mediator in conflicten en op welke wijze een selectieprocedure van het begin tot het einde wordt opgezet. Je sluit het programma af met een statistiek vak waardoor je helemaal klaar bent voor het uitvoeren van je eigen onderzoek. Je kunt de meeste zaken (opdrachten, evaluaties etc.) digitaal regelen. Een ander pluspunt voor mij was dat de vakken worden gegeven door erg vriendelijke en behulpzame professoren. Ten slotte vond ik de afwisseling tussen theorie en praktijk erg prettig.

Testimonial Sarina Verwijmeren

Sarina Verwijmeren - Student Arbeids- en Organisatiepsychologie

Wat vooral bijzonder is aan deze master is dat het niet alleen ingaat op wat er mis kan gaan op de werkvloer, maar ook vooral focust op hoe je als psycholoog werkomstandigheden kan verbeteren.
Wat vooral bijzonder is aan deze master is dat het niet alleen ingaat op wat er mis kan gaan op de werkvloer, maar ook vooral focust op hoe je als psycholoog werkomstandigheden kan verbeteren.

Tijdens deze master krijg je les van ervaren professoren die je aan de hand van hun eigen onderzoek veel inzichten kunnen geven over psychologie op de werkvloer. Je volgt drie vakken die ingaan op belangrijke organisatiepsychologie onderwerpen: emoties in organisaties, werken in groepen en personeelsselectie. Deze theoretische vakken worden aangevuld met een bijpassend practicum, waar jij al je nieuwe kennis kan toepassen. Je leert dus bijvoorbeeld niet alleen aan de hand van wetenschappelijk onderzoek hoe je het best een goede kandidaat voor een baan kan selecteren, maar mag ook zelf een selectieprocedure bedenken en uitvoeren. Ook krijg je één vak dat dieper ingaat op statistiek als voorbereiding voor het schrijven van jouw scriptie. Je schrijft een scriptie onder begeleiding van een van de professoren over een onderwerp dat je zelf uitkiest. Je krijgt veel vrijheid over het invullen van deze scriptieperiode. Je krijgt bijvoorbeeld de mogelijkheid om ook een praktijkstage te doen of juist dieper in te gaan op onderzoeksmethodes.

Voor mij was deze master erg waardevol omdat je veel vrijheid krijgt in hoe je het studeren aanpakt en de master invult. Daarnaast krijg je uitstekende begeleiding van leraren en werkt in kleine groepen. Je krijgt altijd ondersteuning waardoor je altijd precies weet wat je kunt verwachten. Door dieper in te gaan op de stof tijdens de werkgroepen, die bij het probleemgestuurd onderwijs horen, kan je samen met anderen studenten gedachten over de lesstof wisselen en je optimaal voorbereiden op de tentamens. Wat vooral bijzonder is aan deze organisatiepsychologie master is dat het niet alleen ingaat op wat er mis kan gaan op de werkvloer, maar ook vooral focust op hoe je als psycholoog werkomstandigheden kan verbeteren. Door deze master te kiezen krijg je alle kennis in je mars die je nodig gaat hebben om je carrière als organisatiepsycholoog te starten. Daarom zou ik de master Positieve Organisatie Psychologie zeker aan iedereen aanraden!

Testimonial Ellemarijn de Geit

Ellemarijn de Geit - Student Arbeids- en Organisatiepsychologie

Tijdens de master word je begeleid door docenten met een zeer gedegen kennis van hun vakgebied. Daarnaast is er veel ruimte voor individueel contact en begeleiding, onder andere tijdens het schrijven van je scriptie.
Tijdens de master word je begeleid door docenten met een zeer gedegen kennis van hun vakgebied. Daarnaast is er veel ruimte voor individueel contact en begeleiding, onder andere tijdens het schrijven van je scriptie.

Voordat ik aan deze master begon, heb ik de bachelor Sociologie en pre-master Psychologie gevolgd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ik heb uiteindelijk voor Arbeids- en Organisatiepsychologie gekozen, omdat deze specialisatie mij gevoelsmatig het meest aansprak. Daarnaast was het leuk dat de nadruk lag op de positieve organisatiepsychologie met onderwerpen zoals bevlogenheid en flow.

De Erasmus Universiteit Rotterdam is mijns inziens de enige universiteit in Nederland waarbij de focus in elk blok op één specifiek organisatiepsychologisch thema ligt, in plaats van op meerdere thema’s tegelijkertijd. Bovendien vind ik het een pluspunt dat het onderwijs kleinschalig is ingericht en dat je naast de hoorcolleges actief met de stof aan de slag gaat. Je krijgt bijvoorbeeld probleemgestuurd onderwijs (PGO), wat inhoudt dat je tijdens de werkcolleges in een kleine groep de stof bespreekt. Hierdoor ga je dieper op de stof in en kan je vragen stellen als je iets niet begrijpt of verduidelijking wil. Daarnaast ga je ook praktisch met de stof aan de slag. Je voert bijvoorbeeld een onderzoek uit, leert hoe je kan optreden als mediator en oefent met het ontwikkelen en uitvoeren van een selectieprocedure. Een ander pluspunt is de mogelijkheid om een praktische stage te combineren met de masterthesis. Dit is interessant en ook nuttig om erachter te komen wat voor beroep je zou willen uitoefenen. Verder staat de Erasmus Universiteit Rotterdam zowel nationaal als internationaal goed aangeschreven en heeft de universiteit inspirerende hoogleraren waarvan je veel kan opsteken. Tijdens de master word je begeleid door docenten met een zeer gedegen kennis van hun vakgebied. Daarnaast is er veel ruimte voor individueel contact en begeleiding, onder andere tijdens het schrijven van je scriptie.

Tijdens de master heb je ook veel contact met medestudenten. Bij de werkcolleges help je elkaar om de stof beter te begrijpen door onder andere elkaars vragen te beantwoorden en samen te discussiëren over de stof. Daarnaast moet je regelmatig samenwerken aan opdrachten of rollenspellen uitvoeren. Buiten de werkcolleges en opdrachten vond ik de drempel heel laag om contact te leggen met medestudenten, veel van hen staan open voor een praatje of hulp. Verder vond ik het fijn dat studenten die al bekend waren met PGO nieuwe studenten hielpen, bijvoorbeeld door tips te geven over hoe je zaken het beste aan kan pakken.

Ten slotte wil ik meegeven dat je je niet moet laten tegenhouden als je geen bachelor Psychologie hebt gedaan. Ondanks dat ik niet de bachelor Psychologie heb gedaan kwam ik goed mee met de lessen. Daarnaast had ik niet het idee dat ik een achterstand had op mijn medestudenten.

Lijkt deze master jou leuk, heb je vragen of ben je nog niet zeker van je keuze, dan raad ik je aan om open dagen te bezoeken en contact op te nemen met studenten of alumni, bijvoorbeeld via UniBuddy.

Kira Urmes

Kira Urmes - Alumna Work & Organisational Psychology master

With an especially modern approach, this master offers a challenging and intriguing programme!
Kira Urmes testimonial
With an especially modern approach, this master offers a challenging and intriguing programme!

With an especially modern approach, this master offers a challenging and intriguing programme. You will gain insights into state-of-the-art research, develop important 21st century skills and meet many ambitious and open-minded people. It has been an inspiring and exciting year which really helped me to form ideas for my future career!

Kira Urmes testimonial

Een studie kiezen is knap lastig! Twijfel je nog over deze studie en wil je overzicht hebben? Ontvang een overzichtelijke digitale brochure van deze opleiding.

Brochure aanvragen
Nog niet helemaal zeker over je keuze? Vraag een brochure aan!

Vergelijk @count opleiding

 • @title

  • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen