Orthopedagogiek

Is deze studie iets voor jou?

In de masterspecialisatie Orthopedagogiek bestudeer je problemen in gedrag, ontwikkeling en opvoeding bij kinderen en jongeren.

Belangrijkste Feiten & Cijfers

Type
Master
Diploma
MSc
Vorm
Fulltime
Voertaal
Nederlands
Tijdsduur
1 jaar
Studiepunten (EC)
60
Startdatum
September
Aanmelddeadline (EEA)
31 mei
Bekijk alle

Het studieprogramma in het kort

Deze master past bij jou als je geïnteresseerd bent in welzijn, ontwikkelingspaden en -perspectieven van huidige en toekomstige generaties kwetsbare kinderen en jongeren (en/of de gezinnen waarin zij opgroeien) en je deze wilt verbeteren. Wanneer je na afstuderen een wetenschappelijk gefundeerde bijdrage wilt leveren aan de orthopedagogische zorg-, onderwijs- en/of onderzoekspraktijk dan is deze master een zeer goede keuze. 

Waarom deze studie

Dit ga je leren

In de master wordt er onder andere gewerkt met casussen en voorbeelden vanuit de praktijk, waarover je aan de hand van wetenschappelijke literatuur opdrachten maakt. Tijdens de practica ligt de nadruk op het oefenen met de opgedane kennis. Op basis van een zelfstandige werkhouding werk je zowel individueel als in kleine groepen samen met medestudenten.

Bekijk het studieprogramma

Past deze studie bij jou?

  • In deze masterspecialisatie leer je over alle aspecten van de diagnostische en behandelingscyclus.
  • De combinatie van theorie en praktijk staat centraal in het onderwijs.
  • Je gaat op zoek naar evidence-based oplossingen voor problemen in complexe opvoedings- en ontwikkelingssituaties.
  • Daarnaast is er in de opleiding aandacht voor (veranderingen in) leef-, woon- en werkomstandigheden van jeugdigen met een ontwikkelingsstoornis zoals een verstandelijke beperking, Downsyndroom en autisme.
  • Ook evidence-based interventies die kunnen leiden tot een afname van problematiek en verbeteringen in het welzijn van jeugdigen en gezinnen komen aan bod.
  • Een praktijkstage in bijvoorbeeld de jeugdhulp, onderwijs of gehandicaptenzorg en het uitvoeren van onderzoek vormen belangrijke onderdelen van de opleiding. 

Meer weten? Ontmoet ons hier

Studenten die elkaar ontmoeten

Kom alles te weten over deze opleiding op één van onze (online) evenementen.

Bekijk al onze evenementen

Carrièremogelijkheden na je studie

Na de master Orthopedagogiek ben je in staat om oplossingsgericht te werken aan complexe, hedendaagse vraagstukken in het orthopedagogische werkveld gericht op gedrag, ontwikkeling en opvoeding.

Bekijk jouw toekomst

Wat vinden onze studenten?

Tineke Rademaker

Tineke Rademaker - Alumna master Orthopedagogiek

Zowel de inhoud als de vorm van de master Orthopedagogiek aan de Erasmus Universiteit sluiten goed aan op de praktijk.
Zowel de inhoud als de vorm van de master Orthopedagogiek aan de Erasmus Universiteit sluiten goed aan op de praktijk.

De master Orthopedagogiek wordt bij veel universiteiten aangeboden. Ik heb bewust gekozen voor de Erasmus Universiteit, omdat het programma van de master goed aansluit bij het werk dat ik later wil doen. De focus op diagnostiek, behandeling, forensische orthopedagogiek en diversiteit sprak me erg aan. Het is een goede basis om na de opleiding als gedragswetenschapper binnen de (LVB) jeugdhulpverlening aan de slag te gaan. Wat ik sterk vind aan het curriculum is dat de practica afgestemd zijn op de diagnostiekaantekening die je ook binnen de opleiding kan halen. Zo ga je goed voorbereid de stage in. Ik heb meerdere studenten van verschillende opleidingen gesproken en mijn conclusie is dat het programma van de Erasmus Universiteit het beste aansluit op de praktijk.

Wat betreft de stage is mijn advies om die zo snel mogelijk (een half jaar voordat je wilt starten) te vinden. Zeker stageplekken waar je ook een diagnostiekaantekening kan halen, zijn schaars. Gelukkig biedt de Erasmus Universiteit ook de optie om de supervisie van de aantekening bij de universiteit zelf te doen, dat was voor mij een goede uitkomst.

Naast de inhoud van de master, is ook de onderwijsvorm een goede voorbereiding op je toekomstige werk. Het probleemgestuurd onderwijs zorgt ervoor dat je vaardig wordt in het bediscussiëren van onderwerpen. Zo leer je een visie te onderbouwen en scherp je communicatieve vaardigheden aan. Als orthopedagoog zal je vaak een onderbouwd advies moeten geven en een gesprek moeten leiden. Vaardigheden die je tijdens de studie dus al eigen maakt. Nog een pre, zowel voor jezelf als je toekomstige werkgever.

Ten slotte is het schrijven van een scriptie uiteraard ook onderdeel van de master. Een goede planning en goed contact met je scriptiebegeleider zijn essentieel om dit naast de stage te kunnen doen. Voor mij persoonlijk was dit niet het gedeelte van de studie waar ik het meest naar uit keek. Maar gezien de breedte aan thema’s waar uit gekozen kon worden en de voldoening die het oplevert om zelf een echt wetenschappelijk onderzoek te doen, had ik het ook zeker niet willen missen.

This vibrant city offers a variety in art, nightlife, culture and sports. Everything you wish for to enjoy your student life to the fullest.

Experience the city here
Your student life starts in the vibrant city of Rotterdam

Een studie kiezen is knap lastig! Twijfel je nog over deze studie en wil je overzicht hebben? Ontvang een overzichtelijke digitale brochure van deze opleiding.

Brochure aanvragen
Nog niet helemaal zeker over je keuze? Vraag een brochure aan!

Unibuddy

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen