Henny Langeveld (1926-2004): de eerste vrouwelijke hoogleraar aan de EUR

Wie was de naamgever van het nieuwe Langeveld Building?
Henny Langeveld
Jan in 't Veld

Vandaag werd het Langeveld Building geopend op campus Woudestein. Dit zeer duurzame gebouw is vernoemd naar Henny Langeveld (1926-2004), hoogleraar Emancipatievraagstukken en tevens de eerste vrouwelijke hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). Wie was zij en wat is haar nalatenschap?

Hendrika Maria Langeveld was in twee periodes verbonden aan onze universiteit: Van 1962 tot 1973 als lector en hoogleraar aan de Nederlandse Economische Hogeschool, voorloper van de EUR. Van 1986 tot haar emeritaat in 1991 bekleedde zij de leerstoel Emancipatievraagstukken.

In 1969 werd ze benoemd als hoogleraar op de leerstoel Empirische Sociologie aan de sociale faculteit, de huidige Erasmus School of Social and Behavioural Sciences. Zo ging Langeveld de boeken in als de eerste vrouwelijke hoogleraar aan onze universiteit. Ze vertelde in een interview dat dit in die tijd niet uitgebreid werd benoemd. En het feit dat ze als eerste vrouw hoogleraar werd in een mannenbolwerk vond ze een minder belangrijke kwestie dan de manier waaróp: voor ze hoogleraar werd, werd ze eerst benoemd als lector, terwijl de meeste mannen in die tijd rechtstreeks hoogleraar werden.

In deze periode verscheen ook Langevelds misschien wel belangrijkste werk: Vrouw-Beroep-Maatschappij (1969). Hierin evalueert zij de posities van vrouwen in het Nederlandse arbeidsbestel van die dagen. In die tijd was dit boek hét standaardwerk op het terrein van de sociaal-wetenschappelijke analyse van de vrouwenemancipatie.

Maatschappelijke impact met wetenschappelijk onderzoek

In 1973 maakte zij de overstap naar Den Haag en werd ze kaderlid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Dit was geen vreemde keuze: Langeveld stond erom bekend met haar onderzoek actief de aansluiting bij beleid op te zoeken. Hier was zij erg goed in: ze leverde belangrijke bijdrages aan beleidsvorming binnen diverse maatschappelijke kwesties. Haar houding sluit naadloos aan bij de traditie van onze universiteit, die we nu ook expliciet maken onder de noemer ‘making positive societal impact’.

Haar onderzoek naar onderwerpen als de cultuur van de verzorgingsstaat, ontwikkelingen rond huwelijk en gezin en vrouwenemancipatie zijn van grote invloed geweest en daar plukken we nog steeds de vruchten van. Doordat er nu een gebouw op onze campus is dat haar naam draagt, worden we blijvend herinnerd aan haar baanbrekende onderzoek.

Henny Langeveld bij haar afscheidscollege in 1994
Rotterdamsch Leeskabinet/Erfgoed Erasmus Universiteit

Oud-student, oud-collega en hoogleraar vertellen over Henny Langeveld

Het nieuwe onderwijsgebouw draagt de naam van Henny Langeveld. Ze was in Rotterdam de eerste vrouw met de titel hoogleraar. De wetenschapper verdient het om voor meer herinnerd te worden dan alleen ‘de eerste vrouw’, vinden een oud-student, een oud-collega en een hoogleraar die nu aan de universiteit werkt.

Lees het verhaal in Erasmus Magazine

Lees meer over de bouw van Langeveld Building.