Hologrammen: de toekomst van het onderwijs?

Ontdek de nieuwe Holobox die deze maand werd geïntroduceerd tijdens de Netwerklunch in het Erasmus Education Lab
Bram van Essen next to his projection in the Holobox. Both are holding an umbrella.

Hologrammen die interactie hebben met een live publiek - ooit iets dat je alleen in films zag, maar zou het de toekomst van het onderwijs kunnen zijn? Lees meer over de Network Lunch die op 21 september plaatsvond in het Erasmus Education Lab, waar projectleider Bram van Essen de Holobox en zijn mogelijke toepassingen in het onderwijs introduceerde.

Hoe werkt de Holobox?

Als je het Education Lab binnenloopt, is je misschien een nieuwe aanwinst opgevallen: een grote, zwarte rechthoekige doos met verschillende projecties erin. Dit is de Holobox, een hulpmiddel om levensgrote hologrammen van mensen en objecten te projecteren. De Holobox werkt door de gewenste projectie tegen een witte achtergrond te filmen, met een fel licht op het onderwerp gericht. Dit wordt dan in de box geprojecteerd en de schaduwen die uit het felle licht komen geven de illusie van een driedimensionale hologram. De persoon die in de Holobox wordt geprojecteerd, krijgt ook een geluidssysteem dat wordt aangesloten op de camera en microfoon aan de bovenkant van de Holobox. Op deze manier kan de persoon de Holobox in realtime zien, horen en communiceren met het publiek dat de Holobox bekijkt.

"We kunnen ook andere dingen, zoals animaties, projecteren in de Holobox", legt Bram van Essen uit, die projectleider is van het project 'Proof of Value for Holographic Telepresence'. "Bijvoorbeeld een animatie van een kloppend hart. Dit kan uit elkaar gehaald worden om de verschillende delen van het hart te laten zien tijdens bijvoorbeeld een lezing, en de delen kunnen gedraaid worden binnen de Holobox om alle kanten te laten zien."

Wat is de potentiële toegevoegde waarde voor het onderwijs?

Presentator Bram van Essen vertelt dat het project tot doel heeft de toegevoegde waarde te onderzoeken die technologie zoals hologrammen kan bieden aan de traditionele onderwijservaring. Het project wordt voorgesteld voor de duur van één academisch jaar, waarbij het de bedoeling is om 1-2 Holoboxen te plaatsen in vier verschillende onderwijsomgevingen, tijdens meerdere evenementen. Samen met de partners van dit project, zoals de TUDelft en Risbo, zal onderzoek worden gedaan naar de ervaringen van docenten en studenten die met de Holobox omgaan. "De vier belangrijkste parameters waarnaar gekeken zal worden zijn immersiviteit, kwaliteit van het onderwijs, kwaliteit van kennisoverdracht en de verwachte kosten en baten" legt Bram uit. Het uiteindelijke doel is om door middel van het onderzoeksrapport de toegevoegde waarde van de box vast te stellen en procedures op te stellen die het gebruik van de Holobox gemakkelijk maken voor docenten.

Holobox CLI

De Holobox uittesten

Tegen het einde van de Network Lunch werd de deelnemers gevraagd om de Holobox uit te testen als ze wilden ervaren hoe het is om "binnen" te zijn. Toen ze de opnamestudio binnengingen, kregen ze een microfoon en een headset waarmee ze konden communiceren met het publiek dat voor de Holobox in de andere ruimte stond. De vrijwilligers die de Holobox testten, zeiden dat ze iedereen in de andere ruimte in realtime konden zien en horen, waardoor een levendig gesprek gemakkelijk tot stand kwam. De vragen en antwoorden stroomden zonder vertraging en de kwaliteit van de opnameapparatuur, in combinatie met het felle licht, zorgde ervoor dat het hologram van de deelnemers er realistisch uitzag.

De Holobox kan opnames in realtime weergeven, maar ook vooraf opgenomen video's afspelen. Dit is vooral handig voor vaardigheidstrainingen, omdat deelnemers een levensgrote versie van zichzelf kunnen zien om te leren spreken in het openbaar en hun lichaamstaal te verbeteren. "Oogcontact is een beetje anders, omdat je recht in de camera moet kijken om dat over te laten komen in de video", merkte een deelnemer op. Dit gebruik van de Holobox wordt binnenkort getest tijdens een LifeVersity workshop, waar deelnemers hun spreekvaardigheid in het openbaar kunnen verbeteren met behulp van deze technologie.

Waar kun je de Holobox op de campus verwachten?

Op dit moment is het CLI in contact met faculteiten over de hele universiteit om een pilot te starten voor de Holobox in een onderwijssetting. 

Als je meer wilt weten over de Holobox en deze wilt gebruiken binnen je onderwijsactiviteiten, neem dan contact op met Bram van Essen.

Gerelateerde content
Lees meer over de toepassingen en voordelen van edubadges, en misschien raak je wel geïnspireerd om er een aan te vragen voor jouw activiteit!
Studenten aan tafel
Gerelateerde links
Meer CLI news

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen