Lustrumjaar 2023-2024 geopend met blik op de universiteit van de toekomst

Presentator Nizar El Manouzi op het podium met burgemeester Ahmed Aboutaleb op de Opening Academisch Jaar 2023.
Annelien Bredenoord opent het Academisch Jaar officieel door het luiden van de gong.
Alexander Santos Lima

Het is vaste prik op de eerste maandag van september: de opening van het nieuwe academische jaar van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Dit jaar was deze traditionele bijeenkomst nog wat specialer: het was tevens de aftrap van het 22e lustrum van onze universiteit. In een feestelijk programma in de Laurenskerk stond het thema ‘De toekomst van onderwijs’ centraal.

Onder meer internetpionier Marleen Stikker, voorzitter van het College van Bestuur Ed Brinksma en de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb deelden vanuit hun expertise en ervaring hun kijk op de universiteit van morgen. De Hermes House Band maakte hun reputatie als favoriete studentenband waar met onder andere het Rotterdamlied, en de ceremonie werd gehost door Nizar El Manouzi, student geneeskunde aan de EUR en presentator van het Klokhuis.

Vanessa Abel op podium met als achtergrond ChatGPT
Alexander Santos Lima

Voorbeelden van onderwijs van de toekomst

Twee inspirerende initiatieven aan onze universiteit kregen een podium. Student Aubrey Ngo vertelde waarom UNIC – een netwerk van tien Europese universiteiten in post-industriële steden – een perfect voorbeeld van het onderwijs van de toekomst is. Als student van het virtuele uitwisselingsprogramma werkt ze aan innovatieve oplossingen voor maatschappelijke problemen.

Dit gebeurt ook bij Erasmus X, waar geëxperimenteerd wordt met sociale en technologische ontwikkelingen binnen EUR-lesprogramma’s. Directeur Vanessa Abel noemde als voorbeeld de innovatiehub HefHouse in de wijk Feijenoord waar studenten kennismaken met de praktijk en hun boekenwijsheid verbinden met menselijke verhalen en de samenleving.

Marleen Stikker op podium
Alexander Santos Lima

Marleen Stikker over de rol van de universiteit in technologische ontwikkeling

Internetpionier, en directeur en oprichter van Waag Society Marleen Stikker liet het publiek in haar keynote speech nadenken over de ontwikkeling van technologie en hoe we binnen de planetaire grenzen kunnen blijven: technologie heeft immers een grote ecologische voetafdruk. Daarbij benadrukte ze dat technologische innovatie niet zonder sociale innovatie kan.

“Ik verwacht een sterkere positie van universiteiten in de vraag hoe we met AI moeten omgaan”, stelde ze. Crossdisciplinariteit is volgens haar noodzakelijk om vanuit kennisproductie maatschappelijk te kunnen bijdragen: iets waar de Erasmus Universiteit Rotterdam al actief mee bezig is.

dr. Bonnie French ontvangt de Education Prize op de Opening Academisch Jaar 2023.
Alexander Santos Lima

Prijsuitreikingen

Traditiegetrouw worden tijdens de ceremonie prijzen uitgereikt om excellentie in onze academische gemeenschap te belonen.

De Onderwijsprijs 2023 werd gewonnen door dr. Bonnie French, universitair docent Sociologie aan Erasmus School of Social and Behavioural Sciences. Jurylid en rector magnificus Annelien Bredenoord roemde haar vermogen om een inclusieve en inspirerende leeromgeving te creëren waar studenten zich geïnspireerd, uitgedaagd en begrepen voelen en veilig voelen om gevoelige onderwerpen te bespreken.

EFR wint Sustainability Award 2023 tijdens Opening Academisch Jaar 2023-2024
Alexander Santos Lima

Het bestuur van de faculteitsvereniging van Erasmus School of Economics kreeg de jaarlijkse Duurzaamheidsprijs uit handen van vicevoorzitter van het College van Bestuur Ellen van Schoten. De EFR kreeg het voor elkaar om zich te ontwikkelen tot Nederlands eerste CO2-neutrale studievereniging en is van plan om met het prijzengeld een duurzaamheidsfestival organiseren op campus Woudestein.

De Rotterdamse Scriptieprijs is een gezamenlijke jaarlijkse scriptieprijs van onze universiteit en de Gemeente Rotterdam en werd dit jaar uitgereikt door burgemeester Aboutaleb aan Enoch Tabak voor zijn uitmuntende scriptie over de vermeende regionale economische voordelen van grote distributiecentra. Aboutaleb nodigde Tabak uit om op het Stadhuis verder te praten over de betekenis van zijn onderzoeksresultaten voor het Rotterdamse beleid.

Burgemeester Aboutaleb op de Opening Academisch Jaar 2023.
Alexander Santos Lima

De impact van onderwijs op de stad Rotterdam

De burgemeester sprak vervolgens met moderator Nizar El Manouzi over het onderwijs van de toekomst. Onderwijs is de hoofdsleutel van een smart city, volgens Aboutaleb. “Internationalisering is de basis van het onderwijs door het uitwisselen van kennis en bevragen van elkaar. Zonder internationalisering is er geen goed onderwijs”, aldus de Rotterdamse burgervader.

“De toekomst begint met de keuzes van nu”

Voorzitter van het College van Bestuur en hoogleraar Computer Science Ed Brinksma reflecteerde ten slotte op drie actuele thema’s: de taal van de internationalisering, de zorgen over duurzaamheid en de bedrieglijkheid van kunstmatige intelligentie.

Ed Brinksma speechend op podium
Alexander Santos Lima

Naar aanleiding van het nieuwe wetsvoorstel Internationalisering Hoger Onderwijs pleitte hij voor een taalbeleid dat internationaal talent niet afschrikt, en voor de reeds gevraagde sturingselementen om een goed evenwicht in de instroom te kunnen bereiken. “De toekomst begint met de keuzes nu: met onze onderwijsvisie omarmen we nationaal én internationaal talent om als EUR hofleverancier van de leiders en vormgevers van morgen te zijn en te blijven”, stelde Brinksma.

Als het gaat om de toekomst van onze planeet is dialoog broodnodig, volgens de voorzitter. Daarom organiseert de EUR de komende tijd 14 dialogen over duurzaamheid. Ook impactgedreven onderwijs en brede en inclusieve samenwerking met allerlei maatschappelijke partners zijn onontbeerlijk voor echte vooruitgang. En wat betreft de omgang met kunstmatige intelligentie onderstreepte hij het enorme belang van de klassieke academische vaardigheden, zoals het vermogen kritisch te denken, feiten te verifiëren, en gegevens te valideren.

“Voor de komende 110 jaar zullen al onze collectieve kennis, wijsheid, engagement, energie en de Rotterdamse handen-uit-de-mouwenmentaliteit nodig hebben om de nieuwe uitdagingen aan te gaan”, besloot Brinksma, waarna het academisch jaar 2023-2024 officieel werd geopend.

Opening Academic Year 2023-2024

Opening Academisch Jaar 2023-2024 - aftermovie

Gerelateerde content
Uit het onderzoek van Enoch Tabak winnaar van de Rotterdam Scriptieprijs 2023 blijkt dat XXL distributiecentra weinig oplevert voor de regio.
Professor van Oort en Abutaleb met prijs op podium en Tabak op scherm
Ze ontving de prijs uit handen tijdens de Opening van het Academisch Jaar 2023-2024 voor haar toegankelijke, en innovatieve manier van onderwijs geven.
dr. Bonnie French ontvangt de Education Prize op de Opening Academisch Jaar 2023.
De prijs is voor een individu of groep die met het beste bestaande of nieuwe initiatief een positieve bijdrage levert aan de duurzaamheid van de EUR.
EFR wint Sustainability Award 2023 tijdens Opening Academisch Jaar 2023-2024
Kunstmatige intelligentie (AI) biedt ongekende mogelijkheden maar heeft ook risico’s. Hoe gaan we hier als universiteit en maatschappij mee om?
MEAU raakt het publiek met haar muziek en stem

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen