Een nieuwe kijk op inclusieve duurzaamheid

Een mixed-methods onderzoek naar het afstemmen van duurzaamheidsbeleid op de leefwereld van praktisch geschoolde burgers in Nederlandse gemeenten

Het doel van ons onderzoeksproject is om duurzaamheidsbeleid toegankelijker te maken voor praktisch geschoolde burgers, die dergelijk beleid in mindere mate steunen. Eerst verkennen we de percepties van duurzaamheid onder praktisch geschoolde burgers via diepte-interviews. Vervolgens zullen we nieuwe interventies ontwikkelen die zijn afgestemd op hun leefwereld, en het potentiële effect ervan testen via enquête-experimenten.

Hoe doen we onderzoek?

Bestaand onderzoek is voornamelijk gericht op de vermeende beperkte hulpbronnen of kennis van praktisch geschoolde burgers om hun houding ten opzichte van duurzaamheid te begrijpen. Er is weinig aandacht besteed aan hoe zij zelf tegen duurzaamheidsbeleid aankijken. Daarom willen we in de eerste fase van ons project meer inzicht verkrijgen in deze percepties van praktisch geschoolde burgers met behulp van focusgroepen. In de tweede onderzoeksfase willen we nieuwe interventies ontwikkelen (bv. communicatiestijlen, informatiecampagnes) die aansluiten bij de leefwereld van praktisch geschoolde burgers, en de waarde ervan testen op hun steun voor en deelname aan duurzaamheidsinitiatieven. 

Hoe maakt ons onderzoek impact?

Met ons project leveren we een bijdrage aan het verkrijgen van verdiepende, inductief onderzochte inzichten in de duurzaamheidsperspectieven van praktisch geschoolde burgers, die we willen publiceren in vooraanstaande tijdschriften binnen de sociologie en/of de volksgezondheid. Hetzelfde geldt voor onze innovatieve survey-experimenten die de waarde van interventies in de steun voor, en deelname aan duurzaamheidsinitiatieven van praktisch geschoolde burgers testen. Voortbouwend op onze nauwe samenwerking met gemeentelijke belanghebbenden levert ons project aanbevelingen op voor lokale overheden, overheidsdiensten en gemeenteraden. Er zal een symposium worden georganiseerd waarbij onze gemeentelijke stakeholders en onderzoekers die aan verwante thema's werken, zullen worden uitgenodigd om de toepassing van ons onderzoek op de praktijk te bespreken. 

Partners & Financiering

Onze externe belanghebbenden zijn de gemeenten Den Haag, Hoeksche Waard, Lansingerland, Rotterdam, Voorne aan Zee en Westland.

30% matching van de waarde van het project.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen