Nabuurschap, Duurzaam Wonen en Zorg in Schiebroek

Het verbeteren van het toekomstperspectief op het gebied van wonen en zorg voor ouderen in Schiebroek

Wat onderzoeken we?

We onderzoeken de veranderende behoeften van ouder wordende inwoners van Schiebroek, een stadsdeel van Rotterdam, om langer zelfstandig te kunnen wonen. Het doel van dit onderzoek is het toekomstperspectief voor ouderen op het gebied van wonen en zorg te verbeteren.

Hoe maakt ons onderzoek impact?

Dit onderzoek is van groot belang gezien de demografische ontwikkelingen in Schiebroek. Wijkbewoners krijgen de kans om te vertellen hoe zij hun omgeving ervaren en welke veranderingen ze graag zouden zien. Door verschillende perspectieven te verzamelen, krijgen we een completer beeld van de gemeenschap en welke voorzieningen nodig zijn. Op basis van deze kennis kunnen instellingen, zoals de gemeente en zorgaanbieders, efficiëntere en effectievere interventies inzetten. Door de nieuwe interventies zal er ook verandering ontstaan in hoe bewoners hun omgeving ervaren en waarderen. Om de ontwikkelingen in de buurt goed te kunnen volgen, zullen we jaarlijks een monitoring uitvoeren.

 

Hoe doen we onderzoek? 

De bottom-up, waardevrije benadering met focus op bewoners en hun behoeften maakt dit onderzoek uniek. We beginnen dus bij de inwoners en interviewen hen zonder normatieve standpunten. Door met open vizier door te vragen naar oorzaken en gevolgen van bepaalde uitingen kunnen we verbindingen leggen en patronen herkennen. De optelsom van al deze individuele causale diagrammen levert een goed beeld op van de behoeften op wijkniveau. Het jaarlijks monitoren draagt bij aan een dynamisch beeld van de vraag en verbetering van het toekomstperspectief voor ouderen op het gebied van wonen en zorg.

Team

Partners

Stichting de Verre Bergen

Studiegroep Nabuurschap Schiebroek

Wijkmanager Schiebroek

Gemeente Rotterdam

Onderwijs

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen