Generatie Z(en) - Stress & Gezondheid

Een Stadswandelingen podcast met Manon Hillegers en Eric van Dommelen

Auto’s razen over de Nieuwe Binnenweg en mensen haasten zich naar het Centraal Station. Het tempo van de stad ligt hoog en de druk van de maatschappij ligt zwaar. De coronacrisis deed hier nog een schepje bovenop: we voelden ons somberder en eenzamer. Maar er is ook iets positiefs: stress, en hoe je ermee omgaat, is bespreekbaarder geworden. Hoe gaat de moderne stedeling om met stress? 

In deze aflevering hebben we het met oud-agent Eric van Dommelen en kinder- en jeugdpsychiater Manon Hillegers over stress en mentale gezondheid: van boeken schrijven tot challenges in een app, hoe om te gaan met stress?

Uit de podcast

"Ik vond het wel heftig dat ik moest zeggen dat het niet goed ging. Hallo, ik ben een Rotterdammer, ik ga toch niet zeggen dat niet goed gaat, dat ik hulp nodig heb. Dat vond ik echt een dingetje."

Eric van Dommelen

Oud-politieagent

Met Eric van Dommelen starten wij de wandeling voor het oud-politiebureau Sandelingplein. We praten met hem over zijn tijd als politieagent, hoe hij omging met de stress van zijn werk, en hoe dit uiteindelijk leidde tot zijn burn-out. We lopen met hem door de wijk Hillesluis, waar hij oude bekenden tegenkomt en herinneringen ophaalt. Eric staat symbool voor een oudere generatie Rotterdammers die niet of nauwelijks over mentale gezondheid sprak.

Onze wandeling met Manon Hillegers start bij haar afdeling kinder- en jeugdpsychiatrie van het Erasmus MC. Wat is stress nou eigenlijk? Hoe wordt het veroorzaakt? En hoe zit het tegenwoordig met de bespreekbaarheid van stress? We lopen langs het Erasmiaans Gymnasium. Diens leerlingen waren proefkonijnen voor de Grow it! app: een app waarmee jongeren spelenderwijs met stress leren omgaan. We struinen door de historische tuin Schoonoord en ontdekken wat jong en oud van elkaar kunnen leren. 

Over de gasten 

Foto van Manon Hillegers

Manon Hillegers
Hoofd afdeling kinder- en jeugdpsychiatrie

Manon Hillegers is kinder- en jeugdpsychiater, hoogleraar en hoofd van de afdeling kinder- en jeugdpsychiatrie van het Erasmus MC Sophia. Ze onderzoekt welke jongeren risico hebben op mentale problemen en hoe deze naar de juiste zorg kunnen worden geleid. Ze is onderdeel van de projectgroep Stress in Action, een langlopend project waarin ze stress in het dagelijks leven meten en proberen te reduceren. Daarnaast ontwikkelde ze de Grow it! app.

Mark Redan

Eric van Dommelen
Oud-politieagent

Eric van Dommelen was politieagent in de wijk Hillesluis en is nu chef bij de RET. Het negeren van stressoren leidde bij hem tot een burn-out. Om deze periode te verwerken schreef hij het boek Bakker & van Willegen. Momenteel deelt hij zijn ervaringen en geleerde lessen tijdens lezingen in de media zoals EenVandaag en in zijn functie als vertrouwenspersoon bij de RET.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen