Duurzame mobiliteit

Duurzame mobiliteit van studenten en medewerkers

Meer dan 80% van de CO2-uitstoot van onze universiteit komt voort uit woon- en werkverkeer. De EUR promoot duurzame vervoersalternatieven en mede daarom is er een duurzaam mobiliteitsbeleid opgesteld. Daarmee willen we medewerkers en studenten helpen om een bewuste, weloverwogen en liefst duurzame vervoerskeuze te maken. We streven ernaar dat minder medewerkers en studenten de auto nemen naar het werk en vaker kiezen voor het OV en de fiets.

PanArt

Duurzaam reisbeleid

Mobiliteit beslaat een groot deel van de totale CO2-voetafdruk. Om CO2-neutraal te worden wordt er ingezet op reductie van de CO2-uitstoot op vele gebieden. Van alle soorten vervoer heeft zakelijk reizen met het vliegtuig, naast woon- werkverkeer, de grootste procentuele CO2-uitstoot in de voetafdruk van de EUR.

De EUR kijkt kritisch naar haar eigen activiteiten, gedrag en past waar mogelijk CO2-compensatie toe. Om bij te dragen aan een duurzame mobiliteit en het voorkomen en verminderen van de CO2 uitstoot heeft het College van Bestuur per 1 januari 2022 een nieuw reisbeleid voor dienstreizen vastgesteld. Uitgangspunt van het EUR-reisbeleid is dat het reizen wordt vormgegeven op een duurzame en verantwoorde manier. Dat betekent niet altijd de goedkoopste manier. Het duurzame reisbeleid betreft reizen binnen Europa en verre dienstreizen buiten Europa en houdt in dat:

 1. Men reist met de trein in plaats van het vliegtuig voor dienstreizen onder de 700 kilometer en met een reisduur tot 8 uur vanaf Rotterdam Centraal.
 2. Als de bestemming verder dan 700 km is of de reis langer dan 8 uur duurt men mag kiezen waarbij de trein wel de voorkeur geniet.
 3. Als men voor het vliegtuig kiest, dan zo veel mogelijk voor directe vluchten, tenzij het prijsverschil te groot is (1,5 x ticketprijs) en waarbij altijd voor compensatie van de CO2-uitstoot gekozen wordt.

Travelcheck en Train Zone Map

Om te bepalen welke manier van reizen het meest duurzaam is, zijn er voor dienstreizen de Travel Check en de Train Zone Map opgesteld. De Travel Check helpt bij het bepalen of reizen nodig is en de Train Zone Map geeft informatie over de totale reistijd, het aantal overstappen en de CO2-uitstoot.

Hoe we duurzaam woon-en werkverkeer stimuleren

Momenteel zijn de volgende maatregelen en mogelijkheden van kracht om duurzaam woon-werkverkeer aantrekkelijk te maken:

 • Gratis persoonlijk reisadvies: medewerkers kunnen op maat advies krijgen over diverse vervoersmiddelen en de bijbehorende kosten (auto, ov, fiets of combinaties).
 • Een aantrekkelijke OV-regeling: OV wordt voor medewerkers tot € 3.000 (o.b.v. fulltime dienstverband) vergoed.
 • ‘Ervaar het OV’: medewerkers kunnen het OV een maand gratis uitproberen.
 • Elektrische oplaadpunten in de fietsenstalling voor e-bike/e-scooter.
 • Een 22-tal elektrische oplaadpunten voor elektrische auto's (Burg. Oudlaaan: 6, Kralingse Zoom: 6 en in het midden van de EUR parkeergarage: 10). 
 • Op de campus zijn drie standplaatsen voor elektrische deelscooters van Felyx. Via de Felyx App reserveer en activeer je een e-scooter.
 • Een OV-oplaadpunt op de campus.
 • Fietsenmaker: op de campus is een fietsenmaker aanwezig waar studenten en medewerkers terecht kunnen voor reparaties en onderhoud aan of de aanschaf van een fiets of e-bike.
 • Fietsvergoeding: medewerkers kunnen één keer per vijf jaar een vergoeding ontvangen voor de aanschaf van een fiets, e-bike of e-scooter.
 • Nieuwe fietsenstalling(en): de laatste jaren is zowel onder- als bovengronds de capaciteit uitgebreid.
 • Betaald parkeren:
  • Voor medewerkers: € 2,50 per dag.
  • Studenten/bezoekers: €0,50 per 20 minuten, maximaal €10,00 per dag.

Vergelijk @count opleiding

 • @title

  • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen