Gentrificatie- Wie mag er wonen in de vernieuwde stad?

Een Stadswandelingen podcast met Dean Bowen & Gwen van Eijk

Luxe appartementencomplexen schieten als paddenstoelen uit de grond; oude huizen, flats en zelfs hele wijken worden gerenoveerd en gemoderniseerd: op veel plekken in Rotterdam is dit proces van vernieuwing- ook wel gentrificatie genoemd- in volle gang. Maar wat voor prijskaartje hangt er aan gentrificatie? Wie hebben er baat bij, en wie worden gedupeerd?

In deze aflevering spreken we met Dean Bowen, Gwen van Eijk en Mustapha Eaisaouiyen over wat gentrificatie betekent voor Rotterdam en zijn inwoners. Daarbij stellen we de vraag: “wie mag er wonen in de vernieuwde stad?”.

Uit de podcast

"Ten eerste moeten ze hier weg omdat er woningen gesloopt worden. Ten tweede worden ze hier verdrongen, omdat door het proces van gentrificatie de prijzen van woningen ook stijgen. Zo wordt het voor hen onbetaalbaar."

Gwen van Eijk

Criminologe en stadssociologe, mede-initiatiefnemer ‘Recht op de stad’

Al lopend door Rotterdam Zuid werpen de sprekers een kritische blik op de ontwikkelingen die hier in de wijken plaatsvinden. Zo lopen we door de voorheen levendige Tweebosbuurt die nu grotendeels gesloopt is- en waar nog spandoeken hangen van de protesten tegen deze slopingen-, richting Katendrecht waar momenteel gebouwd wordt aan het duurste huis van Nederland. Deze ontwikkelingen zijn onderdeel van het gentrificatiebeleid van gemeente Rotterdam, wat tot doel heeft om voorheen ‘achterstandswijken’ aantrekkelijker te maken voor ondernemingen, investeerders en mensen met hogere inkomens. De schaduwkant van dit gentrificatie proces is dat de oorspronkelijke bewoners hun huizen en wijken uit moeten, omdat zij plaats moeten maken voor dit ‘nieuwe geld’. Deze mensen die verjaagd worden zijn vaak mensen met lagere inkomens, een lagere opleiding, en ook een niet-westerse migratieachtergrond.

In deze aflevering spreken we met Dean, Gwen en Mustapha over de relatie tussen gentrificatie, klasse, migratie en machtsverschillen.

Wil je meer lezen over onze gentrificatie aflevering? Bezoek dan Rijnmond.nl!

Over de gasten

Dean Bowen
Stadsdichter van Rotterdam, schrijver en performer 

In zijn gedicht ‘Exodus’ vertelt Dean Bowen over de vergeten inwoners van Rotterdam: de mensen die door gentrificatie processen de stad uit gejaagd worden, en worden vervangen door mensen met hogere inkomens.

Gwen van Eijk
Criminologe en stadssociologe, mede-initiatiefnemer ‘Recht op de stad’ 

Gwen van Eijk schreef twee jaar geleden in Vers Beton een artikel over de veranderende stad en de gevolgen daarvan. Recent schreef zij wederom voor Vers Beton een artikel genaamd ‘Alle Rotterdammers hebben recht op de stad’ met Mustapha Eaisaouiyen.

Mustapha Eaisaouiyen 
Mede-initiatiefnemer ‘Recht op de stad’ en bewoners commissie Tweebosbuurt 

Samen met de mede-initiatiefnemers van ‘Recht op de Stad’ verzet Mustapha Eaisaouiyen zich tegen de wijk/buurt slopingen en vernieuwingen die ten koste gaan van de oude bewoners. Ten tijde van het opnemen van deze podcast lag het plan om in zijn buurt, de Tweebosbuurt in Rotterdam Zuid, 535 sociale huurwoningen te slopen en te vervangen door 374 nieuwe woningen op het punt van uitvoering.

Gentrificatie route
Tweebosbuurt in Rotterdam Zuid
Rotterdammer Edwin Dobber in de Tweebosbuurt

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen