Debat in dialoog

De werkvorm 'Open Debat' is ontworpen om studenten actief te betrekken bij het kritisch denken en het voeren van constructieve dialogen. Deze interactieve methode stimuleert studenten om hun argumentatievaardigheden te ontwikkelen, effectief te luisteren en respectvol met verschillende standpunten om te gaan. Door middel van een gestructureerde discussie over prikkelende stellingen, leren studenten niet alleen hun eigen standpunten te verdedigen, maar ook om anderen te begrijpen en mogelijk te overtuigen. Het einddoel is om gezamenlijk tot een win-win situatie te komen, waarbij wederzijds begrip en samenwerking centraal staan.

Doel van de activiteit
Kennis uitwisselen | Vaardigheden oefenen
Wanneer
Tijdens het lesmoment | Na het lesmoment | Voorafgaand aan lesmoment
Waar
Offline
Tijdsduur
< 30 minuten| < 60 minuten
Groepsgrootte
Small | Medium

Stappenplan

Stap 1 

Stellingen voorbereiden: Bedenk stellingen waarbij de studenten verdeeld worden in voor- en tegenstanders. 

Stap 2

Ruimte indelen: Verdeel het lokaal in twee helften, bijvoorbeeld met tape of een denkbeeldige lijn.

Stap 3

Teams vorming: Verdeel de studenten in twee teams: team groen (voor) en team rood (tegen).

Stap 4

Argumenten voorbereiden: Geef studenten tijd om argumenten te verzinnen. Dit kan eerst individueel en daarna in teams, of direct in teams. 

Stap 5

Posities onderbouwen: Beide teams onderbouwen hun posities: ""Wij zijn voor want..."" en ""Wij zijn tegen want..."" voor de andere groep.

Stap 6

Speeddate: De studenten van team groen en rood maken contact met elkaar door een speeddate. In wisselende koppels hebben zij ieder 3 minuten de tijd om zoveel mogelijk belangen en bezwaren bij de ander te achterhalen.

Stap 7

Team overleg: De teams komen weer samen om de verzamelde argumenten te bespreken en strategieën te ontwikkelen om de andere teamleden te overtuigen.

Stap 8

Aanwijzen woordvoerders: Als docent wijs je per team een woordvoerder aan. Iedere spreker mag een time-out aanvragen om te overleggen met het eigen team.

Stap 9

Debat fase: Een studenten begint met een argument om de ander te overtuigen/inspireren, waarna het andere team het argument erkent, accepteert of weerlegt. Actief luisteren en het erkennen van gevoelens zijn hierbij essentieel.

Stap 10

Over de streep: Iemand die overtuigd is door het andere team, stapt over de streep en sluit zich daarbij aan. 

Stap 11

Win-win situatie: Het doel is het creëren van een win-win situatie.

Je kunt studenten ook aan het eind van een bijeenkomst de stellingen meegeven en teams verdelen Stap 1 en 3). Zij moeten dan tussen de werkgroepen/colleges in argumenten verzamelen en uitwerken (stap 4). De stappen 5 tot en met 11 vinden dan plaats in de volgende werkgroep/college. 

Funded by the European Union NextGenerationEU logo

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen