Peer review

Door peer review worden studenten niet alleen op weg geholpen door de feedback die zij van een andere student krijgen; het geven van feedback aan een ander helpt studenten zelf ook om de leerstof nog beter te begrijpen. De peer review heeft het meeste effect wanneer studenten tijdens het feedback geven gebruik maken van een beoordelingsmodel dat je hen aanrijkt. 

Doel van de activiteit
Assess |
Kennis uitwisselen |
Reflecteren
Wanneer
Tijdens het lesmoment |
Na het lesmoment
Waar
Hybride |
Offline |
Online
Duur
< 30 minuten |
< 60 minuten
Groepsgrootte
Small |
Medium |
Large
Materialen

Canvas Assignment

Stap 1

Geef studenten een opdracht om aan te werken. Dit kan van alles zijn, zoals een schrijfopdracht, een onderzoeksvraag of een betoog. 

Stap 2

Stel beoordelingscriteria op voor de opdracht. Hiermee geef je aan wat belangrijke criteria zijn waarop de opdracht beoordeeld (gereviewd) moet worden beoordeeld. Je kunt zelf bepalen of studenten elkaar een score moeten geven op elk criterium of open (vrije) feedback mogen geven. 

Stap 3

Laat studenten de opdracht van een andere student reviewen aan de hand van de beoordelingscriteria. Dit kunnen eventueel ook meerdere studenten zijn. Studenten geven de feedback aan elkaar zodra ze klaar zijn.

Stap 4

Laat studenten de feedback die zij hebben ontvangen van een medestudent verwerken in hun opdracht. De verbeterde versie kun je dan als docent zelf nakijken of nogmaals laten peer reviewen.

Stap 5

Een optie is om studenten kort te laten reflecteren op de feedback die zij van een medestudent hebben ontvangen en hoe zij dit hebben verwerkt in hun verbeterde versie van de opdracht. Dit kunnen zij bijvoegen bij de opdracht. 

 • Je vindt hier suggesties voor tools en materialen die je kunt gebruiken bij deze werkvorm. Het is vaak mogelijk om andere tools te gebruiken. Wend je tot het Learning & Innovation team van je faculteit (EUR of EMC) over de beschikbaarheid en het toepassen van online en offline tools.

  Je kunt peer review eenvoudig online faciliteren via Assignments in Canvas:

  1. Maak een assignment aan in Canvas. 
  2. Open de instellingen van de assignment en vink 'Require peer reviews' aan. Kies of je de studenten handmatig of automatisch wilt toewijzen aan elkaar om elkaars werk te reviewen. Je vindt hier ook de optie om de peer review anoniem te laten zijn. Raadpleeg deze handleiding als het nodig is. 
  3. Voeg eventueel een rubriek met beoordelingscriteria toe aan de assignment. Dit geeft studenten richting bij het geven van feedback en verhoogt zo de kwaliteit van de peer review. 
  4. Zorg voor duidelijke instructies aan de studenten. Voeg bijvoorbeeld links toe naar informatie over het uitvoeren van een peer review in Canvas.